Gy. Szabó Csilla, 2023.12.30. | Curling

Alig egy hónap múlva Dél-Koreában, a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon képviseli hazánk színeit a Nagy Lola Olimpia (Vasas SC), Kárász Raul (UTE) curling vegyes páros. A fiatal duó az ünnepek között is gyakorlással töltötte az időt, s ebben egy különleges vendég, az A divíziós Eb-n hetedik helyezett holland férfiválogatott játékosa, Jaap van Dorp is segítette őket.

A Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által felkészített kettős három hét múlva már Gangwonban várja a rajtot a nagy megmérettetésre, hiszen a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai játékok 2024. január 19-én kezdődik. A duó ezért karácsony és újév között is szorgalmasan edzett, alázatos munkájukat pedig többen is segítették. A Vasas SC szakemberei három napos edzőtábort szerveztek szakosztályunk legfiatalabb vegyes párosainak részvételével, ezzel csökkentve a Nagy Lola Olimpia és Kárász Raul által végzett gyakorlatok egyhangúságát. A kamaraerdei felkészülés csúcspontját azonban két edzőmérkőzés jelentette, a Kalocsai-van Dorp Vera és Jaap van Dorp páros ellen.  S bár a házaspár ritkán lép együtt jégre, a B csoportos Európa-bajnokságon aranyérmet nyert női csapatunk skipje számára magától értetődő volt, hogy tapasztalatukkal segítség az ifi olimpiára készülőket.

„Többször terveztük már a közös indulást, de mindkettőnknek feszített a programja, ezért nem igen volt rá alkalmunk – tudtuk meg Kalocsai-van Dorp Verától, aki nem csak a jégen, de azon kívül is igyekszik a fiatal kettősnek segíteni, a YOG-ra való felkészülés utolsó állomását jelentő hollandiai edzőtábort és annak edzőmérkőzéseit is ő szervezte. –  Ilyenkor az ünnepek alatt azonban könnyebben meg tudjuk oldani, a magyar fiataloknak pedig ekkor tudunk a lehető legtöbbet segíteni. Egy évvel ezelőtt a Joó Linda, Tatár Lőrinc párossal játszottunk edzőmérkőzést, gondolom számukra is tanulságos volt a közös gyakorlás. Ami Loláékat illeti, kifejezetten jól játszottak, voltak nagyon szoros állások. Különösen csütörtök este, hiszen akkor nekünk még szoknunk kellett a jeget. Nemzetközi tapasztalataink birtokában úgy gondoljuk Jaap-pal, hogy esélyesként vághatnak neki a küzdelmeknek, korosztályukhoz képest igen jól játszanak. Drukkolunk majd nekik az ifi olimpián, de előbb Hollandiában látjuk őket vendégül. A helyi korosztályos válogatottak személyében nálunk is jó meccsek várnak rájuk, s így tökéletesen végezhetik majd el az utolsó simításokat.”


Jakab Zoltán, Nagy Lola Olimpia, Kárász Raul, Kalocsai-van Dorp Vera, Jaap van Dorp és Nagy Gyöngyi (balról jobbra)

 

Nagy Lola Olimpia nővére, Nagy Laura nyomdokaiba lépett az olimpiai részvétellel, bár utóbbi igen magasra tette fel a lécet. Laura 2020-ban a curling vegyes párosok mezőnyében nemcsak a sportág első magyar téli ifjúsági olimpiai címét nyerte, de klubunkét is. Lola szerencsére erre nem igen szokott gondolni, így nem is helyez felesleges lelki terheket a saját vállára.

„Természetesen nagyon örülünk, hogy hazánk színeit képviselhetjük majd Dél-Koreában, mindent megteszünk a lehető legjobb felkészülés érdekébe. De nem gondoljuk túl a dolgokat. Kimegyünk és a maximumot adva játszunk. Nagy segítséget kaptunk most Veráéktól, igen hasznos volt ezt a két mérkőzés. A hollandiai edzőtábor pedig majd felteszi a koronát az eddig elvégzett munkára. Összességében valóban jól ment a játék, de még több ponton is van javítanivalónk. Az biztos, hogy napról napra egyre izgatottabbak vagyunk és várjuk már az indulást” – számolt be érzéseiről Nagy Lola Olimpia.

Az UTE-s Kárász Raul a hétköznapokban edzőjével Kiss Zsolttal gyakorol, ám a Nagy, Kárász kettőst a Vasas SC szakemberei, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán készíti fel az ötkarikás játékokra. Előbbi elégedetten értékelte a páros eheti munkáját, és bizakodóan várja a január 11-én kezdődő hollandiai edzőtábort, valamint a január 23-án rajtoló olimpiai curling programot.

„Szeptember elején kezdtünk el célirányosan az ötkarikás játékokra készülni, és mindketten versenyről versenyre jobb teljesítményt nyújtottak – értékelt Nagy Gyöngyi, a két ünnep közötti edzőtábort követően. – Nagy segítséget kaptunk most Veráéktól, Jaap ellen játszani mindkettőjük számára különleges lehetőség volt. Hollandiában is színvonalas ellenfelekre számíthatunk, ami néhány nappal az indulás előtt kifejezetten előnyös lehet. Úgy érezzük, Lola és Raul ütőképes, jó kettőssé ért össze, még akkor is, ha az előttünk álló kevesebb mint egy hónap alatt azért még van min javítanunk. Ám ha továbbra is minden a terveink szerint alakul, akkor nyugodtan utazhatunk majd Dél-Koreába.”


Hirdetések