Gy. Szabó Csilla, 2024.01.10. | Klub

Négy sportágban, öt fiatal képviseli majd a Vasas színeit a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon. Nagy Lola curlingben, Bozóki Laura és Kunos László biatlonban, Holló Martin sífutásban, Hiezl Réka pedig a 3x3-as jégkorong csapat tagjaként indul hamarosan Gangwonba. A fiatal olimpikonok ma délután tettek ünnepélyes fogadalmat.

A harminchárom fős Team Hungary, köztük öt Vasas sportoló, január 19-től Dél-Koreában vesz részt a IV. Téli Ifjúsági Olimpián. A fogadalomtételen azonban csak négyen vettek részt, Hiezl Réka igazoltan hiányzott, hiszen pillanatnyilag az olaszországi divízió I/A csoportos U18-as leány jégkorong-világbajnokságon szerepel. Réka ma is igen jól teljesített, döntő gólt szerzett Ausztria ellen.

A többiek nem titkolt izgalommal, és nagy örömmel vettek részt a hagyományos eseményen, amely a külsőségeiben is jelezni kívánta a fiatalok számára, ettől a pillanattól kezdve ők is az olimpiai család tagjai. S ahogy Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében fogalmazott, ez a részvétel sokak számára lehet belépő a későbbi felnőtt ötkarikás játékokra. A nyolcvan ország, közel 1900 sportolóját felvonultató multisporteseményre figyel tehát január 19. és február 1. között a világ, köztük a Vasas öt tehetségére is.

Insbruck, Lillehammer, és Lausanne után rekordszámú magyar versenyző utazik Dél-Koreába, kilenc fővel pedig a sízők is új csúcsot állítanak be. A Vasas sportolói közül is a síszakosztályt képviselik a legtöbben, mégpedig hárman. Közülük Bozóki Laura számít a legrutinosabb versenyzőnek, hiszen egy évvel ezelőtt az Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon már az indulók között volt, ott is biatlonban mérte össze tudását vetélytársaival.


Jakab Zoltán, Nagy Lola Olimpia, Kunos László, Holló Miklós, Holló Martin és Bozóki Laura a fogadalomtételt követően

„Szeretnék legalább úgy helytállni, mint tavaly az EYOF-on, szívem mélyen azonban jobb eredményt várok el magamtól – tudtuk meg Bozóki Laurától a fogadalomtételt követően. – Az biztos, nagyon jó élményben lesz részünk, hiszen az olaszországi kontinentális multisporteseményről is csak szép emlékeim maradtak. A mezőny nem lesz teljesen ismeretlen a számomra, hiszen olyan juniorok, illetve többnyire ifik ellen fogunk versenyezni, akikkel már vettem részt közös nemzetközi táborban, vagy korosztályos versenyen találkoztam.”

A biatlon százszázalékosan vasasos szám lesz, hiszen Bozóki Laura mellett Kunos László lesz a másik induló. Utóbbi most debütál a Team Hungary-ben, így mindenképpen új élmények várják Gangwonban.

„Annak kifejezetten örülök, hogy biatlonban sikerült kivívnom az indulás jogát, mert jobban kedvelem a sífutásnál – jelentette ki Kunos László. – Nem nagyon tudom, hogy mire számíthatok Dél-Koreában, mert nem igazán ismerem az ellenfeleket. Az azonban biztos, minden erőmmel azon leszek, hogy egy jó lövősorozatot, és egy hasonlóan jó futást produkáljak. Ki szeretném hajtani magam.”


Együtt az ifi Team Hungary, köztük a Vasas fiataljai

 

A három magyar sífutó között ott lesz Holló Martin is, aki Kunos Lászlóhoz hasonlóan először indul nagy multisporteseményen.

„Bevallom, picit izgulok, hiszen olimpiára utazunk – vallotta be Holló Martin. – Óriási nagy elvárásaim azonban nincsenek önmagammal szemben. Úgy gondolom, ha minden rendben lesz, és ki tudom hozni magamból a maximumot, akkor a kilencven százalékon belülre tudok majd kerülni, ami azt jelenti, hogy az első hetvenben érhetek célba. A verseny hevében persze már nem a helyezésen fog járni az agyam, hanem kizárólag azon, hogy minél jobb helyezést érjek el. Az utóbbi időszakban több edzőtáborban is részt vettem, amelyekben igen jó munkát végeztünk. Remélem, ez meglátszik majd az olimpiai teljesítményemen is.”

A Vasas biatlonistáit a szövetség részéről Gál Ágota kíséri majd el a YOG-ra, aki szerint nem könnyű az esélyekről beszélni, hiszen a korosztály számára nem rendeztek előversenyeket. A magyar sífutók és biatlonisták a junior IBU-kupákon szerezhettek csupán tapasztalatot, ám ezek mezőnyében akár négy évvel idősebb riválisaik is voltak. A fiú biatlonisták esetében volt szerinte a legkiélezett a hazai versengés, ám Kunos László egy teljesen tiszta és egyértelmű válogatón biztosította helyét a dél-koreai játékokon.

Hogy mit vár sielőinktől, azt Holló Miklóstól, a Vasas síszakosztályának igazgatójától kérdeztük:

„Természetesen tisztes helytállást. Bízom mind a hármukban, még akkor is, ha hó híján, idén nem igazán volt alkalmunk a havas edzésekre. A nemzetközi edzőtáborokban szerencsére pótolni tudták ennek hiányát. A hétvégén még elutazunk Saalfeldenbe egy FIS-versenyre, ahol azért élesben, igazi versenykörülmények között próbálhatják ki magukat.”

Az UTE-s Kárász Raul párjaként, indul a curlingesek versenyében Nagy Lola Olimpia, aki az utóbbi heteket nemcsak edzésekkel töltötte, de az ellenfelek feltérképezésével is. Ugyanakkor az olimpiai eskü szövegének memorizálása is a feladatai közé tartozott, hiszen Major Dominik rövidpályás gyorskorcsolyázóval közösen voltak az eskü előmondói.

„Nagyjából ismerem a mezőnyt, aminek kifejezetten örülök. Jobban szeretek ugyanis olyan egységek ellen játszani, amelyek tagjai a barátaim, akik ellen jó hangulatban tudok jégre lépni. Éppen ezért most már úgy gondolom, hogy minden a lehető legjobban fog menni, bízom benne, hogy szép eredményt érünk el. S hogy ez számokban mit jelent? Az majd Dél-Koreában kiderül” – tette hozzá bizakodóan Nagy Lola Olimpia.

Négy évvel ezelőtt igazi sikersztorivá vált a Vasas számára a Téli Ifjúsági Olimpia, hiszen Lola nővére, Nagy Laura Lausanne-ban nyerte meg a magyar curlingsport és Vasas SC első téli ifjúsági olimpiai aranyát. Akkor a vegyes párosokat még sorsolták, így Laura is egy kanadai fiú oldalon, úgymond nemzetközi csapatban állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Ez most másképp lesz, Lola jól megszokott párjával, Kiss Zsolt tanítványával kísérli meg a legjobb eredmény elérését.

„Jobban örülök ennek a lebonyolításnak, a másikban túl nagy szerepe volt a szerencsének – vélekedett a páros hivatalos kísérője, Jakab Zoltán, aki Nagy Gyöngyivel közösen készítette fel a kettőst. –  Sportágunkban igen fontos az összhang, a gyakorlások során ezért erre is nagy figyelmet fektettünk, s bízunk abban, hogy Dél-Koreában meg lesz az eredménye az eddig befektetett munkának. Lola és Raul nagyon rendesen készült, még az ünnepek alatt. Úgy érzem, amit elterveztünk, azt sikerült is végrehajtanunk. A hétvégén Gyöngyivel még elutaznak Hollandiába egy utolsó barátságos mérkőzéseket biztosító edzőtáborba, amely tökéletes lesz arra, hogy felmérjük meddig jutottunk. Az ellenfelek nehezek, hiszen a nigériaiak kivételével, a kanadaiak, a csehek, a koreaiak és a britek egyaránt a sportág élvonalába tartoznak. Célunk, hogy a csoportmeccseket követően ott legyünk a legjobb nyolcban. De ne felejtsük el, fiatalokról van szó, bármi megtörténhet.”

A fogadalomtételen nem tudott személyesen részt venni a Vasas fiatal U16-os hokisa, Hiezl Réka, aki pillanatnyilag a korosztályos világbajnokságon erősíti az U18-as magyar válogatottat. Az első két, elveszített mérkőzést követően Rékának nagy része volt a dánok elleni 4-0-s győzelemben, ahogy a mai osztrákok elleni sikerben is. Pihenésre azonban nem igen lesz ideje, hiszen amint hazaérkezik Olaszországból, néhány nap múlva már Dél-Korea felé veszi az irányt.


Hiezl Réka nem lehetett társaival szerdán délután, hiszen ő még Olaszországban játszik az U18-as világbajnokságon

„Januárban szinte teljesen nélkülöznünk kell Rékát a két világesemény miatt, de ezen nem bánkódunk, hiszen óriási dolog a részvétele, miközben rengeteg tapasztalatot is szerezhet – mondta el tanítványával kapcsolatban a Vasas U16-os jégkorongcsapatának vezetőedzője, Sommer Tamás. – Nem véletlenül esett rá a kapitányok választása, hihetetlenül jó esze van ehhez a játékhoz, intelligens kislány, miközben igen céltudatos is. Mindig beleteszi a megfelelő mennyiségű munkát a felkészülésbe. Óriási szó, hogy tizennégy esztendősen már az U18-as világbajnokságon játszhat, de ahogy azt az eddigi teljesítménye is mutatja, teljesen megérdemelt a helye a válogatottban. Az Ifjúsági Téli Olimpia is kiváló lehetőség lesz arra, hogy megmutassa magát, akár meghatározó hokisa is lehet a magyar csapatnak!”

Fotók: MOB/Szalmás Péter / Vasas SC / MJSZ


Hirdetések