Gy. Szabó Csilla, 2023.01.27. |

Hasznos tapasztalatokkal és egy nagy élménnyel gazdagabban térhet haza Olaszországból a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról Bozóki Laura, a Vasas fiatal síelője. A leány biatlonosok keddi versenyében a 60., csütörtökön viszont már a 49. helyen végzett. Utóbbi karrierje eddigi legjobb teljesítménye.

Nagy izgalommal készült Bozóki Laura az EYOF bemutatkozásra, amely kicsit másképp alakult, mint amire számított. Laura ugyanis a sprintben érzi otthonosabban magát, most mégis a 10 kilométeres távon sikerült jobban szerepelnie. Utóbbiban nemcsak eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta, de az eredménye is dícséretes, hiszen több olyan vetélytársát is megelőzte, akikre nem is számított. Így román, lengyel, finn és svéd biatlonos is volt az általa vert mezőnyben.

„Bár a sprint valóban nem sikerült olyan jól, úgy érzem, hat kilométeren is minden tőlem telhetőt megtettem – értékelte EYOF-szereplését Bozóki Laura. – Az egyéni viszont olyan jól ment, hogy összességében teljesen pozitív a mérlegem. Tíz kilométeren nagyot mentem, ilyen jól még talán soha életemben nem tudtam kiadni a bennem lévő tartalékokat. A lövészetben ugyan a tervezettnél kicsit többet hibáztam, de ez motivált a sífutásban, így állt össze végül ez a teljesítmény. Az élmény maga, pedig hosszú távra adott most motivációt a számomra.”


Bozóki Laura és Szőllős Dániel képviselte a magyar színeket a biatlonosok mezőnyében az EYOF-on

 

A két magyar biatlonost, Bozóki Laurát és Szőllős Dánielt elkísérő szövetségi edző, Muskatal István is csak dicsérni tudta Laura csütörtöki teljesítményét, miközben a versenyzők eredményét befolyásoló körülményekről is mesélt honlapunknak:

„Kedden nehezebb volt lécet és waxot választani, mert a fiúk délelőtti versenyén még havazott, ami ugyan elállt, kisvártatva azonban esőt kaptunk, ami a lányok rajtára csitult el. Ezek a változatos időjárási körülmények senkinek sem kedveztek, így nekünk sem. Laura ennek ellenére nagyon keményen végignyomta és a legjobb lövőidőt produkálta, a koncentrációban tehát ott volt, csak a fókusz szállt el néha-néha. Csütörtökön viszont jól választottunk lécet, a vaxolás is sikerült, ennek is szerepe volt abban, hogy Laura ilyen jól ment. A kemény pályán nagyon ügyesen versenyzett. Úgy gondolom, hogy tíz kilométeren túlteljesítette a vele szemben állított elvárásokat, szerintem eddigi karrierje legjobb pályáját mente. Az EYOF, ahogy arra számítottunk is, megmutatta a nemzetközi korosztályos mezőny erejét, a tanulság pedig az, hogy az eddigieknél is módszeresebben és keményebben kell készülniük, amennyiben tartani szeretnék a lépést a legjobbakkal.”

XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Biatlon. Forni Avoltri (Olaszország).
Leányok. Sprint. 6 km. 1. Merkushyna (ukrán) 19:19.1; 2. Bugeaud (francia) 20:03.3; 3. Plechacova (cseh) 20:06.4 … 60. Bozóki Laura 28:11.7
Egyéni. 10 km. 1. Tannheimer (német) 34:02.3; 2. Galmace Paulin (francia) 34:12.1; 3. Merkushyna (ukrán) 35:11.2 … 49. Bozóki Laura 44:23.9

Fotó: Szalmás Péter/MOB
 


Hirdetések