Gy. Szabó Csilla, 2023.06.04. | Sportlövészet

Két hétvége alatt, négy verseny alapján dőlt el a bakui sportlövő világbajnokságra utazó magyar válogatott összeállítása. Az 50 méteres puskások női mezőnyében a Vasas SC sportlövője, Gáspár Lalita is harcba szállt a részvételért, de végül nem került be a csapatba.

Az augusztus 14. és szeptember 1. között, Bakuban sorra kerülő vb-re utazó magyar keretet igen feszített tempójú válogatóverseny-sorozat alapján jelölte ki a hazai szövetség vezérkara. Sportolónknak Gáspár Lalitának így két hétvége alatt, összesen négyszer kellett igazi téttel lőállásba lépnie, szombatonként pedig az alapszakaszt követően döntőt is rendeztek. Akik légfegyverrel is meg kívánják magukat méretni a világ legjobbjai között, azoknak még több versenyszámban kellett bizonyítaniuk. Lalita azonban ezt csupán 50 méteren kísérelte meg.

Szucsák Mátyás tanítványa a második hétvégén szerepelt jobban, az álló testhelyezettel azonban szombaton és vasárnap egyaránt meggyűlt a baja. Pedig a negyedik verseny fekvő helyzetében kétszer is tökéletesen lőtt, ami rajta kívül senki nem sem sikerült aznap a női mezőnyben. A záró kétszer tízes sorozat második felében azonban a szombatihoz hasonlóan, ismét gyengébben teljesített. Pedig már egy erősen közepes befejezéssel is az élen végezhetett volna, hiszen mindössze három körrel maradt el a győztes Mészáros Esztertől. Igaz, most borzasztóan sűrű volt a mezőny.

„Sajnos ugyanaz történt meg ma, ami tegnap, a jól végrehajtott első két testhelyzetet követően, a harmadikban érthetetlen módon visszaestem – számolt be a válogatóversenyről az utolsó, vasárnapi alapszakaszt követően Gáspár Lalita. – Pedig nem arról van szó, hogy fáradt lettem volna, vagy kevésbé pontos, inkább megrettentem a nagy lehetőségtől. Olyan érzések kerítettek a hatalmába, mintha egy olimpiai döntőben lőttem volna, pedig attól nagyon messze voltunk. Maga az álló sorozat is jól indult, de amint belassultam, már éreztem, hogy baj lesz. Tegnap még feldobott, hogy az összteljesítményem így is sokat javult, ma viszont már csalódott vagyok, hogy nem sikerült túllépni a szombati hibán.”


Lalita az álló számban éppen szünetet tart vasárnap, de ezúttal ez sem segítette vissza a kezdeti fókuszált állapotába

 

Vasárnap Lalita tényleg parádésan kezdett, a fekvő sorozatban mindkétszer a maximális száz szerepelt a neve mellett, pedig még az első négy helyezett közül is csupán Toma Dorina vitt végig hibátlan tízes szériát, s azt is csupán egyszer. A Vasas tehetsége az álló testhelyzetben 96-tal kezdett, ami az előzmények tükrében még igen biztató volt, az utolsóban azonban mindössze 91 jött össze.

„A számszerű eredmények egyértelmű fejlődést mutatnak, a befejezés azonban egyelőre még nem megy tökéletesen – értéklet Szucsák Mátyás, sportlövő szakosztályunk vezetőedzője, Lalita mestere. – Negyven lövés után még vezette a mezőnyt, az állóval azonban szépen lassan hátrább csúszott, a cél felé közeledve nem tudta kikapcsolni a negatív gondolatokat. Térdelve és fekve szombaton is az egyik legjobb volt. Az utóbbi időszakban láthatóan sokat fejlődött, jó formába lendült, az edzéseken remekül lőtt, de még nagyon sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot. Úgy gondolom, elsősorban mentálisan kell erősödnie. Ez egyébként is kulcskérdés a sportágunkban, a legapróbb összpontosítási hibának is súlyos következményei lehetnek a számszerinti eredményre nézve. A sportlövészet pszichológiája a legnehezebben befolyásolható valamennyi sportág közül. A maratoni válogatóverseny-sorozatot követően Lalita most kap egy kis szünetet, kipiheni magát, majd újult erővel vágunk neki ősszel az új szezonnak.”

VB válogatóverseny-sorozat. 50 méter. Puska. Három testhelyzet. Nők.

I. forduló: 1. Dénes Eszter (UTE) 584-24x, 2. Lovász Dorina (MATE-Gödöllő) 580-24x, 3. Toma Dorina (UTE) 578-15x … 6. Gáspár Lalita (Vasas SC) 572-20x (95, 94, 96, 99, 96, 92).

II. forduló: 1. Dénes 584-31x, 2. Mészáros Eszter (MATE-Gödöllő) 584-26x, 3. Toma 582-20x … 6. Gáspár Lalita 577-18x (95, 96, 98, 99, 96, 97).

III. forduló: 1. Toma 586-21x, 2. Bajos Gitta (EVSE) 584-30x, 3. Mészáros 581-25x, 4. Gáspár Lalita 580-27x (98, 96, 99, 100, 94, 93).

IV. forduló: 1. Mészáros 583-27x, 2. Toma 583-25x 3. Dénes 582-31x … 8. Gáspár Lalita (Vasas SC) 580-25x (97, 96, 100, 100, 96, 91).

Borítókép: Vasas Attila


Hirdetések