Gy. Szabó Csilla, 2023.09.14. | Karate

Tapasztalt, dinamikus szakember csatlakozott idén nyáron a Vasas SC karateszakosztályához Horváth-Szalai Ottó személyében. A SportingBudoból érkező mestert négy fiatal versenyzője is követte, akik szeptember első napjaiban már klubunk színeiben szereztek érmeket Horvátországban, a hétvégén pedig újabb kihívás vár rájuk, hiszen a Budapest Openen lépnek tatamira.

Az Egri Tamás szakosztályigazgató vezette karatékáink életében sok fontos esemény történt idén nyáron. Ebből a legjelentősebb mindenképpen az, hogy új otthonba költöztek, de Horváth-Szalai Ottó révén új edző is csatlakozott a szakosztályhoz. A korábban a küzdelemben jeleskedő szakember, a Vasas SC-nél is a kumitére készíti fel tanítványait Szőcs Miksát, Szőcs Ambrust, Bárdos Annát, valamint Albert Noét, akikkel kicsi gyermekkoruk óta foglalkozik.

Kilenc évesen kezdtem versenyezni, és az ekkor elért korai győzelmek köteleztek el véglegesen a sportág mellett – kezdte bemutatkozását Horváth-Szalai Ottó, aki a korosztályos és felnőtt ob-címek mellett, nemzetközi eredményekkel is büszkélkedhetett versenyzőként. Tizenhét évesen ezüstérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon, felnőttként pedig a világbajnoki ötödik volt a legjobb helyezése. – Már gyerekként is szerettem mozogni, de sem a cselgáncs, sem az úszás nem fogott meg igazán. Ezt követően egy ismerős tanácsára próbáltam ki a karatét, ami azért tetszett meg, mert az igazi küzdelmet éreztem meg benne. Szerettem versenyezni, szép sikereket értem el, ám a húszas éveim elején úgy alakult, hogy inkább az edzősködést választottam. Erre korábbi mesterem, Zallel László mellett klubomban, a KEK-en nyílt lehetőségem, amely ekkor már a SportingBudo SE nevet viselte. Tőle nagyon sokat tanultam, és idővel egy korosztályos Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmest is neveltem.”


Horváth-Szalai Ottó (balról) és Egri Tamás az új dojóban kezdte meg a közös munkát

 

A Vasas SC karateszakosztályának igazgatójával, Egri Tamással már hosszú évek óta nagyon jó, baráti kapcsolatot ápolt, a közös munkának pedig idén nyáron jött el az ideje.

„Ottó érkezésének nagyon örülünk, hiszen kiváló szakemberről van szó – tudtuk meg Egri Tamástól, a Vasas karateszakosztályának vezetőjétől. – Emberileg is közel állunk egymáshoz, biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat tud majd hozzátenni az eredményes munkához. S bár elsősorban a versenyzőiért felel majd, természetesen saját gyermek és amatőr felnőtt csoportjai is lesznek. Nagyon boldog vagyok, hogy együtt dolgozhatunk.”

Horváth-Szalai Ottó, korábbi mesteréhez hasonlóan, a sport általi kikapcsolódást, az önvédelmi ismeretek megszerzését, a fizikai és szellemi képességek fejlesztését is fontosnak tartja, nemcsak a számszerű eredményeket. Éppen ezért a Vasas SC új Daróczi úti dojójában óvodásoknak, iskolásoknak és a sportágat megismerni kívánó felnőtteknek is tart majd foglalkozást. Az ő esetükben pedig nem a versenyzésre való felkészítésre figyel majd, hanem a harcművészet szépségeinek átadására, a karate megszerettetésére.

„Mindenkivel szívesen foglalkozom, aki el szeretne mélyülni a karatéban, hiszen a szakosztályban az alaptábor növelésén, a tradíció ápolásán, a közösség építésén és a sportág elsajátításán van a hangsúly. Ezzel összhangban a felnőtt önvédelem és óvodás karate oktatásával is szeretnék foglalkozni. De a versenyzés is erős motiváció a számomra.  A munkám során ezt a két különböző típusú foglalkozást kívánom majd a lehető legjobban összehangolni. A kisebb létszámú versenyzők esetében, akikért én fogok felelni, a végső cél természetesen az, hogy felnőttként legyenek később sikeresek” – tette hozzá Horváth-Szalai Ottó.”

A jó edző azonban nemcsak a gyakorlásokon áll sportolója mellett, hanem azon kívül is. Az eredményes munkához ismernie kell a körülményeit, a gondolatait, s bizony néha még a lelkének apró rezdüléseit is. Éppen ezért új szakemberünk is munkája fontos részének tartja ezt az érzelmi támogatást, valamennyi karatékájával komolyan és személyesen törődik.

Fotók: Vasas Attila és Vasas Karate


Hirdetések