Nagy Dániel, 2023.03.30. | Jégkorong

Szerda este néhány perc különbséggel az U16-os és az U18-as jégkorongcsapatunk is bronzérmet szerzett a korosztályos első osztályú bajnokságában; a diadalok után a vezetőedzők örömittasan értékelték a fiatalok teljesítményét.

Ahogyan korábban megírtuk, az U14-es, az U16-os, az U18-as és az U21-es első osztályú jégkorongbajnokságban – egyetlen nem akadémiai csapatként – bejutott a Vasas a legjobb négy közé, a döntőbe azonban egyik együttesünknek sem sikerült beverekednie magát. A sorból a legfiatalabbak az elődöntőben nem bírtak a későbbi győztes MAC Budapest A1 gárdájával, a bronzmeccsek közül pedig mindhármat a fehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia nyerte. A legidősebbeket a legjobb négy között a DVTK Jegesmedvék Akadémia, a harmadik helyért pedig a Budapest Jégkorong Akadémia állította meg, így már csak a két középső korosztály esetében bízhattunk, hogy medál kerül a nyakukba.

Szebben pedig nem is alakulhatott volna! A bronzéremért zajló párharc az U16-osok között a FEHA19 és a Vasas párharcát hozta, amely számos fordulat után döntő meccsbe torkollott. Az első három összecsapás után a fehérváriak kerültek 2:1-es előnybe, amit klubunk fiataljai múlt vasárnap hosszabbítás után egyenlítettek ki (4–3).

Jöhetett a mindent eldöntő találkozó idegenben: a FEHA19 az első és a második harmadban is vezetést szerzett, ám az angyalföldi játékosok nem hagyták magukat, 2–2-vel kezdődött el az utolsó játékrész. A 47. percben megszereztük a vezetést, majd hidegzuhany következett, a fehérváriak az 53. és az 55. minutumban is betaláltak; úgy tűnt, innen már nincs visszaút, azonban bő egy perccel a vége előtt ismét egyenlítettünk, így hosszabbítás várt a felekre. Idegörlő küzdelem folyt a jégen, 18 percig küzdöttek a játékosok, ami után a Vasas ünnepelhetett, Németh Vilmos góljának köszönhetően.
 


 

„Nem volt egyszerű a dolgunk, hiszen már az elődöntőben is ötmeccses párharcot vívtunk, így a fehérváriak többet pihenhettek a kezdés előtt – kezdi az U16-osok vezetőedzője, Sommer Tamás. – Talán ez is közrejátszott abban, hogy az első két mérkőzés gyengébben sikerült, annak ellenére, hogy a második győzni tudtunk. A fiataloknak rejtett tartalékokat is elő kellett húzniuk, de eljutottunk a döntő összecsapásig: sok mindent megéltem játékosként és edzőként is, de ilyen érzelmi hullámvasútban még nem nagyon volt részem… Brutális volt. A hat az öt elleni játékunk extrán működött, annak sokat köszönhetünk, majd jött a három a három elleni hosszabbítás, tizenhét percen át; valódi tortúra volt, elképesztő módon elfáradtak a játékosok, de a szívük vitte őket előre, nagyon megérdemelték a sikert. Érdekesség, hogy az öt mérkőzés alatt egyszer sem mi lőttük az első gólt, illetve Fehérváron az idényben először tudtunk nyerni. Eget rengető a csapat öröme, a játékosok többsége ekkora sikert még nem ért el ezelőtt, többen sírva is fakadtak.”
 


 

Az U18-asaink szintén a FEHA19 hokisaival nézhettek farkasszemet a bronzpárharc során. Az első összecsapást kedden rendezték meg Fehérváron, amelyen fél perc sem kellett, már a Vasas jégkorongozott előnyből, bő fél órával a kezdés után pedig már kialakult a végeredmény: 4–0-s győzelemmel startoltak a játékosaink. Másnap már jött is a visszavágó, ami jóval szorosabb küzdelmet hozott; a Vasas Jégcentrumban az angyalföldiek ismét hamar vezetést szereztek, amire az első harmad vége előtt válaszoltak a vendégek. A második eleje viszont újabb Vasas-találatot hozott, több gól pedig már nem esett, így – szinte az U16-osokkal egyszerre – az U18-as csapatunk is bronzérmesként fejezte be a 2022/23-as kiírást.
 


 

„Kár, hogy rövidített formában lehetett csak megrendezni a rájátszásunkat, mivel az osztrák liga elhúzódott, áprilistól pedig már a válogatott programok következnek az I/A csoportos vb miatt. Sűrű volt a program, kétnaponta jöttek a negyeddöntős és az elődöntős párharcok meccsei, míg a harmadik helyért egymást követő napokon álltunk jégre – mondja Nagy László, az U18-as csapatunk vezetőedzője.
 


 

„Nagyon elfáradtak a srácok a végére, ám rendkívül motiváltak voltak, hogy dobogós helyen végezzenek. Az elődöntős vereség csalódás volt, viszont rendkívül motiváltan folytatták a küzdelmet a játékosok, az idegenbeli győzelem kezdésnek pedig kulcsfontosságú volt. Igazi küzdelem volt a második összecsapáson, az utolsó másodpercig izgalmasan alakult a csata, ennek megfelelően óriási, felszabadult öröm lett úrrá a fiatalokon a meccs után.”


Hirdetések