Gy. Szabó Csilla, 2022.11.15. | Karate

Eredményesen tért vissza a bokasérülése miatti kényszerpihenőről Mérő Bálint, a Vasas fiatal karatékája. A hétvégi Hungarian Open Grand Prix-n az ötödik helyen végzett, a bronzmeccsen szorosan kapott csak ki brit ellenfelétől.

Szeptember elején a Vasas tehetsége, Mérő Bálint, egy rossz mozdulatot tett és kiment a bokája. Az első vizsgálatok enyhe ficamot állapítottak meg, s néhány hetes gyógyulást jósoltak. A valóságban azonban jobban elhúzódott a felépülése, és csak a hétvégén, a Hungarian Openen léphetett először tatamira.

„Egy helyett, végül két és fél hónapig tartott a felépülés, ugyanis egy pici részleges szakadás is volt a bokámban – beszélt a hétvégi nemzetközi viadal előzményeiről honlapunknak Mérő Bálint.Nagyon sokat köszönhetek Illés Ágnes gyógytornásznak, aki a Sportkórházban sok időt áldozott a rehabilitációmra. Keményen végeztük az általa diktált gyakorlatokat, s végül ennek lett eredménye, hogy szombaton gyógyultan állhattam fel a tatamira. Az október végi stílus Európa-bajnokságon nagyon szerettem volna indulni, ám az még túl korai lett volna, a Hungarian Opennel inkább a biztonságot választottuk. A nyarat is beleszámítva összesen hat hónapja vívtam utoljára tétmeccset.”

Egy hosszabb kihagyás, illetve egy sérülést követően, sohasem könnyű újrakezdeni a versenyzést, Egri Tamás tanítványa esetében ráadásul egy másik nehezítő körülmény is akadt. Áprilisban beválasztották a felnőtt világbajnokságra készülő férfi csapatba, ám ehhez a sito-riu stílusra kellett átállnia, a szakosztályunkban űzött sotokan fudokánról. Előbbiben ez volt az első alkalom, hogy verseny körülmények között mérethette meg magát.

„A bemelegítés tökéletesen sikerült, az első fordulóban mégis eszméletlenül izgultam, mintha a tudatom küzdött volna az új stílus és helyzet ellen – idézte fel a Hungarian Openen történteket Mérő Bálint. – S bár a gyakorlások eddig nagyon jól sikerültek, valahogy versenyhelyzetben nehéz volt kilépni a komfortzónámból. Éppen ezért nagyon csalódott voltam amikor lejöttem a tatamiról, sokkal jobb teljesítményt vártam el magamtól.”

A bírák azonban egészen másképp látták Bálint produkcióját, akiről köztudott, hogy igen önkritikus, és maximalista. Az egyéni sito-riu gyakorlásait jelenleg irányító szövetségi edző, Anti Zsuzsanna is elégedett volt a teljesítményével, ami egybe csengett az értékeléssel is, hiszen harmadik helyen jutott tovább a második fordulóba, amelyben már sokkal magabiztosabban versenyzett. Olyannyira, hogy a brit Jack Wilson ellen a bronzért küzdhetett.

„Nekem foghatónak tűnt a srác, de végül ő volt a jobb, ami miatt egyáltalán nem vagyok szomorú, mert így is sokkal jobb eredményt értem el a vártnál – tette hozzá Mérő Bálint, aki szerint az ő U21-es kata kategóriájában, a szokásosnál erősebb mezőny gyűlt össze, a tizenhat versenyző között több korosztályos vb-helyezett is volt. – Összességében azonban nemcsak az eredmény miatt vagyok elégedett, de azért is, mert érzésre is minden jól ment. A bokámmal nem volt semmi baj, és az új stílusban is jól mutatkoztam be. A hétvégén Szlovéniába utazom egy nemzetközi viadalra, amely ugyan kvalifikációs verseny a korosztályos Európa-bajnokságra, de ez utóbbi helyett most már inkább a felnőtt kihívásokra koncentrálok. A férfi válogatottal december elején lépünk először együtt tatamira a szigetszentmiklósi Világkupa-viadalon, arra szeretnék tökéletesen felkészülni."

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések