Gy. Szabó Csilla, 2022.06.14. | Tehetségek

Sorozatunkban klubunk 17 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. Mérő Bálint egy igazán sokoldalú karatetehetségünk, és van amiben csak Bereczki Zoltán jobb nála.


 

Tudtad-e, hogy Bálint ilyen jól táncol?

Bálint, aki nagyon büszke az ISF World Combat Games-en elért 2019-es helyezésére, emellett pedig az első magyar karatéka, aki katában és kumitéban egyaránt kijutott a korosztályos Eb-re, a saját sportága mellett Star Wars és Forma-1 rajongó, de emellett szeret színházba is járni. Sőt, elmondása szerint a „Lehetsz király” musicalrészletet csak Bereczki Zoltán táncolja nála jobban…


VILLÁMKÉRDÉSEK BÁLINTHOZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: Mivel a napsütéstől mindig hunyorgok, biztos, hogy egy napszemüveget.
Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: Az élettan tanáromat, hogy egy vacsora mellett beszélhessük meg az évvégi ötösömet...


Erősség és gyengeség: a kétélű maximalizmus

- Erősségem a kitartásom és a mérhetetlen maximalizmusom. Régóta karatézom, sok egykori sporttársam mára búcsút intett a sportágunknak, én azonban töretlenül megyek tovább mindaddig, amíg el nem érem a céljaimat. A maximalizmus viszont gyakran hátráltat is, túlságosan beleélem maga a történtekbe, s amikor valamit nem sikerül a saját vagy edzőm elgondolása szerint végrehajtani, akkor hajlamos vagyok arra, hogy ezért önmagamat hibáztassam.

 

Edző és tanítványa: kicsiként is hihetetlenül tudott összpontosítani

 Nyolcéves forma fiú volt, amikor először egy edzésen megláttam. Feltűnt, mennyire fegyelmezett és milyen jól összpontosít a feladatokra. Ilyen fiatal korban a gyerekek még nem igen tudnak egy órán keresztül egyetlen dologra koncentrálni. Neki azonban sikerült. Ezt követően láttam egy vizsgán is, ott már a technikai képességei is megmutatkoztak. A sokrétűsége is megfogott, hiszen katában és kumitéban egyaránt kijutott korosztályos Európa-bajnokságra. Ez csak nagyon keveseknek sikerül - meséli nekünk Bálint edzője, Egri Tamás. Bálint szakmai felkészítésében egyébként komoly szerepet kap Anti Zsuzsanna és Horváth Éva is.


Civilben -  célkeresztben az edzősködés

A Testnevelési Egyetem sportszervezői szakára járok, később azonban a sportmenedzser mesterképzést is el szeretném végezni. Közben a Vasasban is tartok edzéseket, egyszer szeretnék majd én is sikeres versenyzőket nevelni, akiknek átadhatom a tudásomat.

 

SZAKSZEMMEL

Nánai Ferenc, a Vasas SC karateszakosztályának stílusvezetője:

 - Bálint esetében a szorgalom és a tehetség mindig együtt járt, ezért is lehetett katában és kumitében egyaránt eredményes. Előbbiben nagy előny, hogy képes az önálló munkára, kifejezetten elhivatott versenyző. Kisebb korában a jó adottságai makacssággal párosultak, ám ez utóbbit nem csak kinőtte, de egy igen erős eltökéltséggé alakult át. Sikerorientáltságát mindig jó irányba kell terelni, ezért fontos feladat számára, hogy a vereséget is megtanulja feldolgozni. Alkati sajátosságai miatt különösen nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy olyan gyakorlatokat válasszon, amelyek összhangban vannak testfelépítésével. Sportolóként igényli a törődést, s a jó eredmények kulcsa az, hogy fejben mindig rendben legyen.

 

 


A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések