Gy. Szabó Csilla, 2021.06.29. | Kosárlabda

Sikeresen megváltotta párizsi repülőjegyét a magyar női 3x3-as kosárlabda válogatott. Igaz, a francia fővárosban szeptemberben sorra kerülő torna nem olimpiai, hanem Európa-bajnoki viadal lesz, Papp Klaudiáék számára is nagy siker, hogy a hétvégi, romániai selejtezőn kivívták a részvétel jogát.

Új felállással érkezett Konstancába a magyar női válogatott, hiszen a csapat korábbi húzóembere, Cyesha Goree nélkül léptek pályára, aki a Szekszárd Európa Liga-meccsei miatt szeptemberben sem lehet ott társaival a kontinensviadalon. A Vasas Akadémia irányítója, Papp Klaudia, az elutazás előtt azt nyilatkozta honlapunknak, hogy az új felállás egyben új játékstílust is eredményez. Mindenkinek többet kellett vállalnia támadásban, de a palánk alatt is, ahol Cyesha Goree addig szinte egyeduralkodó volt. A Török Ágnessel kiegészült együttes végül kiállta a próbát, s bár a britek elleni nyitómeccsen 17-12-es vereséget szenvedett, a szlovákok elleni 19-10-es, valamint az észtek elleni 15-12-es győzelemmel biztosította helyét a kontinensviadal női mezőnyében.


A Vasas Akadémia irányítójára Papp Klaudiára (2) is nagyobb felelősség hárult Konstancában

„Természetesen teljesen más most a játékunk, mint korábban, de az eredmény azt igazolja, hogy sikeresen megoldottuk a helyzetet – értékelte az Eb-selejtezőt akadémistánk Papp Klaudia, aki az észtek elleni utolsó mérkőzés utolsó pontját egy nagyszerű betöréssel szerezte meg. – Szerintem most csak ez számít, Ágit jól ki tudtuk használni, igazi csapatmunka eredménye a kvalifikáció. Borzasztóan örültünk a meccsek után, s bizony nemcsak azért, mert sikerült kijutnunk a kontinensviadalra. Az is fontos, hogy a sikertelen olimpiai kvalifikációt követően felálltunk a padlóról. Talán még fontosabb is a számszerű eredménynél. Az új felállásban nekem is többet kellett vállalnom, jobban ki tudtam venni a részem a támadások befejezéséből. Ennek azért nagyon örültem, s úgy láttam, a többiek is jól megtalálták a helyüket.”

A Vasas Akadémia irányítójának a térde is jól vizsgázott az utóbbi hetekben, hiszen februári sérülése a 3x3-as női válogatottal lejátszott meccsek okozta nagy igénybevétel ellenére sem tért vissza. Ennek ellenére most jól jön Diának néhány hét pihenő, még akkor is, ha szívesebben utazott volna Tokióba, az ötkarikás játékokra.

A festői környezetben, a Fekete-tenger partján megrendezett selejtezőből rajtunk kívül Litvánia, Ukrajna és Nagy-Britannia, a tel-avivi csoportból pedig Izrael, Németország, Belgium és Spanyolország szerzett jogot a párizsi indulásra. A házigazda és címvédő Franciaország mellett a világranglistán elfoglalt előkelő helyezésének köszönhetően Oroszország, Hollandia és Románia nyert automatikusan részvételi jogot.

Fotók: FIBA Basketball


Hirdetések