Jenkei Dániel, 2021.04.08. | Úszás

Ideális esetben akár öt vasasos úszóért is izgulhatunk a májusi budapesti Európa-bajnokságon.

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya az országos bajnokságot követően, március utolsó napján hirdette ki a budapesti Európa-bajnokságra készülő magyar csapat névsorát,amely olimpiai szempontból is fontos lista.

 A kontinensviadal a tervek szerint május 10. és május 23. között zajlik majd a Duna Arénában.


A Vasasból a hölgyeknél biztosan  ott lesz a magyar válogatottban Gyurinovics Fanni. Lőrinczi György tanítványa korábban úgy fogalmazott, hogy 50 és 100 gyorson is szeretne javítani a legjobb idején az Eb-n. Ha ez sikerül, akkor százon az olimpiai részvétel sem elképzelhetetlen. Fanni emellett a válogatott váltók tagjaként is megpróbálkozik a kvótaszerzéssel.


Szabó-Feltóthy Eszter számára a 200 hát lesz a fő feladat majd a Duna Arénában. Dr. Egressy János ifjúsági vb-negyedik tanítványa kétszer is A-szintet úszott az országos bajnokságon, így védettséget élvez az olimpiai részvétel szempontjából ebben a számban. Indulása elsősorban attól függ, hogy Hosszú Katinka tervez-e rajtkőre állni 200 háton Tokióban. Ha nem, akkor Eszteré lesz a csapattagság, aki így nyilatkozott a jelenlegi helyzetről honlapunknak:

Jó kis versenyhelyzet volt az ob, úgy érzem, jól jöttem ki belőle. Kétszáz háton ugyan elmaradtam két tizeddel az egyéni csúcsomtól, de így is sikerült olimpiai a-szinteket úszni, ráadásul délelőtt is. Ennek köszönhetően mostantól védett vagyok, tehát a saját részemet hozzátettem, a többit pedig majd meglátjuk, hogyan alakul. Addig is jön az Eb, ami nagyon motivál, mert szerintem van még bennem kétszáz háton, szeretném nagyon az egyéni csúcsot és a 2:10-en belüli időt. Jól mennek az edzések, és igyekszem nem nagy terhet pakolni magamra, hanem kiélvezni majd a versenyt. Kifejezetten motiváltnak érzem magamat.
 



A hölgyeknél van esély György Réka indulására is a Vasasból. Az amerikai Virginia Tech Egyetemen tanuló úszónk 200 vegyesen lehet ott az Eb-n. Hogy ez végül tényleg így lesz-e, az elsősorban a koronavírus-járvány alakulásától és a hazautazási lehetőségeitől függ.


A férfimezőnyben két Egressy-tanítvány készül a májusi megmérettetésre. Sós Dániel 200 és 400 vegyesen mutathatja meg magát a világnak, de legalábbis Európának:

A kinti edzőmmel egyeztetve úgy éreztük, hogy Magyarországon nyugodtabban tudok készülni, így az egész szezont itthon töltöttem, sőt, tavasszal már órákat sem vettem fel. Régen volt már ilyen, hogy csak az úszásra kellett koncentrálnom, volt is egy kicsit furcsa érzés bennem, mert azért jó több lábon állni. Az ob alapján úgy érzem, jól sült el a dolog, négyszáz vegyesen megúsztam a legjobbamat, ami egyébként egyetemi rekord is nálunk. Kétszázon nagyon szerettem volna elérni az a-szintet, ami 1:59.67, de végül erről harmincöt századdal lemaradtam. Érdekes úszás volt, apróságokon múlik minden, a végén az ötven gyorsom nem sikerült annyira jól. Közel van az Eb, igyekszem nem ráfeszülni, ahogy arra sem, hogy van-e még esélyem bekerülni az olimpiai csapatba. Nekem egy dolog számít, hogy mindkét számban egyéni csúcsot ússzak, mert számomra önmagam túlszárnyalása a fő értékmérő. Köszönöm ezúton is a Vasasnak, hogy mindent megadnak a felkészülésemhez – mondta el Dani honlapunknak.
 


Végül Kutasi Mátéról kell szólni, aki egy nagyon makacs gerincsérv-probléma utána kezd újra a régi önmaga lenni, és erre a budapesti Eb-n még egy lapáttal rátenne…Azért is fontos ez, mert jelenleg ő a legjobb olimpiai b-szinttel rendelkező magyar sportoló 200 mellen.

Nagyon nehéz volt ez a másfél év… Hosszú idő kellett, amíg rátaláltam a helyes útra, meg kellett tanulnom, hogy mindig pozitívnak kell maradni. Tehát főleg lelkileg kellett erősödnöm. Néhány hónapja viszont azt érzem, hogy kezdek egyenesbe jönni, és az országos bajnokságot is pozitívan éltem meg, még ha eredményesség szempontjából nem is feltétlenül volt így. Száz mellen egyéni csúcsot úsztam, kétszázon még nem, de azt se éreztem rossznak belülről. Innentől kezdve az az elvárásom magamtól, hogy az Eb-n megússzam a legjobbamat kétszázon is. Az, hogy utána ez mire lesz elég az olimpiai szempontjátból, majd kiderül, de azért reménykedem, hogy lesz esélyem bekerülni a csapatba.
 


Hirdetések