Jenkei Dániel, 2021.03.30. | Úszás

Edzői és versenyzői szemmel is értékeljük a mögöttünk hagyott úszó országos bajnokságot: a szakmai stáb részéről Dr. Egressy János és Lőrinczi György mondja el a véleményét, de megszólal a kétszeres bajnok Gyurinovics Fanni, és az évjáratos csúcsot úszó Tschaikov Valentin is.

Az egyelőre még nem hivatalos számítások szerint a hatodik helyen zárt a Vasas SC az úszók országos bajnokságának ponttáblázatán. A mieink összesen hét érmet nyertek a Duna Arénában, ami pedig talán ennél is fontosabb, több sportolónk is készülhet a májusi hazai rendezésű Eb-re, sőt, az olimpiai remények is élnek még.

Elsőként Dr. Egressy János vezetőedzőt kértük értékelésre:

- Összességében jól sikerült a bajnokság. Nagyon szerettük volna, hogy Szabó-Feltóthy Eszter olimpiai csapattag legyen, és jelen állás szerint erre minden esélye megvan. 200 háton délelőtt is tudott a-szintes időt úszni, ami nagyon biztató, főleg, hogy mindkettőnk szerint ez még egyelőre nem a csúcsformája. Az eredményének köszönhetően védettséget élvez mostantól, és ha Hosszú Katinka nem indul ebben a számban, akkor Eszter biztosan ott lesz Tokióban. Sós Dani nem úszta meg az a-szintet 200 vegyesen, viszont nagyon jól úszott 400 vegyesen, így mindkét számban indulhat az Eb-n. Az ötkarikás részvétel kapcsán nála úgy fogalmaznék, hogy matematikai esélye maradt még. Kutasi Máté egy hosszú, gerincsérves kálvária után még nem tudta megúszni a legjobbját, de valamit azért megmutatott a régi önmagából. Továbbra is ő a legjobb b-szintes 200 mellen és szintén ott lehet az Eb-n majd. Okos Ákos számára viszont a kontinensviadal csak akkor jöhet szóba, ha a magyar csapat az összes induló helyet feltölti, hiszen ő a negyedik helyen áll a ranglistán 200 mellen. Végül a váltókról néhány szó: a fiúk előre tudtak lépni, és felfértek a dobogóra, a lányoknál pedig szerencsétlenül alakult, hogy Gyurinovics Fannira nem számíthattunk, így egy biztos ezüstérem maradt el. A pontversenyben elért hatodik helyet jónak gondolom a csapatunktól, hiszen nagyon szoros a verseny, és csak olyan klubok előztek meg minket, akik legalább egy profi, világklasszis úszót foglalkoztatnak.
 

fotók: Vasas Attila

 

Lőrinczi György sem lehetett elégedetlen versenyzői teljesítményével:

- Egy igen eseménydús és hosszú időszak után mérhettük fel a tudásunkat téthelyzetben, és nagyon büszke vagyok Bodó Kittivel együtt arra, amit a versenyzőimtől láttam ebben az öt napban. Nem tudtunk idén külföldön készülni az ob előtt, de úgy gondolom, az itthoni edzésekből is kihoztuk a maximumot. Gyurinovics Fanni két aranyat nyert, ami remek teljesítmény, de az 50 és a 100 gyors mellett én még 200-on is bőven látok benne potenciált. Nagy öröm, hogy ott lehet majd a budapesti Európa-bajnokságon. Kiemelném még Tschaikov Valentin fantasztikus korosztályos csúcsát 50 gyorson, mindezt úgy, hogy két hónap alatt kellett tulajdonképpen összeraknunk az úszását. Ez az eredménye ifi Eb és vb kvalifikációt jelent. Cserfalvi Olaf ugyanígy megmutathatja magát 200 pillangón a korosztályos világversenyeken, és már most is több egyéni csúcsot úszott, de még sok van benne. Emellett mindkét fiatalember benne volt a bronzérmes Vasas-váltóban is. Bujdosó Zsombor számára szintén egy állomás volt az ifjúsági világversenyek előtt az ob, de 200 gyorson és mellen így is egyéni csúcsokat úszott. Gyurinovics Lili szintén hatalmas egyéni csúcsokkal vétette észre magát, május végén az ifi ob-n komolyan kell vele számolni. Pajor Eszter kapcsán pedig az egyéni rekordjai mellett önmagáért beszél, hogy 14 évesen 200 háton felnőtt a-döntőben szerepelhetett.
 

 

A Vasas legeredményesebb versenyzője Gyurinovics Fanni volt, aki 50 és 100 gyorson is bajnoki címet nyert:

- Mindkettőnek nagyon örülök, az ötven még számomra is meglepetés volt, százon pedig nagyon szerettem volna megvédeni a címemet. Ha az időket nézem, az előbbivel elégedett vagyok, utóbbival viszont kevésbé. Az Eb-n is ebben a két számban indulok, százon szeretnék még mindenképpen javítani.  A válogatott váltóval sajnos nem sikerült megúsznunk a kvótát érő időt, de az Eb-n még lehet esély erre. is Azt viszont sajnálom, hogy így most a vasasos váltóban nem tudtam szerepelni. Ahogy azt is, hogy nem voltak nézők a Duna Arénában, szerintem a hangos szurkolás akár tizedeket is jelenthet egy ilyen versenyen nekünk.
 

 

Végül a 16 éves Tschaikov Valentinnel beszélgettünk, aki nemcsak döntőzött 50 gyorson, hanem 22.95-ös idejével korosztályos csúcsot ért el, Kozma Dominik korábbi rekordját átadva a múltnak.

- Valóban kevés idő volt a felkészülésre, de ez alatt a pár hét alatt minden a tervek szerint haladt, remek munkát tudtam végezni az edzőimmel, Lőrinczi Györggyel és Bodó Kittivel, akik végig nagyon bíztak bennem.  A versenyen is minden a vártak szerint alakult, a fő célom az volt, hogy 50 gyorson olyan időt érjek el, amivel kijutok a junior Eb-re. Az már csak a hab a tortán, hogy ebből még egy korosztályos csúcs is kijött. Nagyon élveztem a váltót is, jó volt a dobogón állni a srácokkal. Mostantól a junior világversenyekre készülök, hiszen jó lenne az Eb-n érmet nyerni, a vb-n pedig döntőt úszni.

 

 

 

És ezzel még nincs vége, hamarosan beszélgetünk majd azokkal a további versenyzőinkkel, akik rajtkőre állnak a májusi budapesti Európa-bajnokságon.


 

CXXIII. Úszó Országos Bajnokság, vasasos eredmények
Nők:
50 gyors: 1. Gyurinovics Fanni
100 gyors: 1. Gyurinovics Fanni
200 hát: 2. Szabó-Feltóthy Eszter, 7. Pajor Eszter
4x100 vegyesváltó: 4. Vasas SC (Szabó-Feltóthy Eszter, Szabó-Feltóthy Laura, Galamb Szimonetta, Gyurnovics Lili)
50 pillangó: 5. Galamb Szimonetta
100 pillangó: 5. Galamb Szimonetta
200 gyors: 6. Gyurinovics Fanni
 
Férfiak:
200 mell: 2. Kutasi Máté, 4. Okos Ákos, 5. Bujdosó Zsombor
200 vegyes: 3. Sós Dániel
400 vegyes: 3. Sós Dániel
4x100 vegyesváltó: 3. Vasas SC (Sós Dániel, Kutasi Máté, Cserfalvi Olaf, Tschaikov Valentin)
100 mell: 4. Kutasi Máté, 6. Okos Ákos, 7. Petrikovits Olivér
50 gyors: 6. Tschaikov Valentin (új évjáratos csúcs)
200 hát: 6. Cserfalvi Olaf
50 mell: 6. Petrikovits Olivér
200 gyors: 6. Sós Dániel

Hirdetések