Dobos Sándor, 2018.06.25. | Vívás

A friss Európa-bajnokaink is ott voltak a pasaréti évzárón: egy nappal az Újvidéken, csapatban elért Eb-arany után Szilágyi Áron és Szatmári András is részt vett a hagyományos eseményen, csakúgy, mint Szász-Kovács Emese.

Vasas Attila fotóit látva (galéria alább) sokadszorra szögezhetjük le, hogy klubunk egyik legnagyobb, legsikeresebb és legpezsgőbb szakosztálya a vívóké. Közösségük folyamatosan gyarapodik, fejlődik, a sikerek – legyenek azok korosztályos vagy felnőtt eredmények – tovább görgetik ezt az igen jól futó szekeret.

A hagyományos pasaréti szezonzárón a kardvívók és a párbajtőrözők, a Vasas család tagjai közösen töltöttek el kellemes perceket, órákat, egymást, a Vasas közösségét és a sportágat ünnepelve. Ferjancsik Domonkos szakosztály-igazgató köszöntője, a már hagyományos bemutatók és díjátadások mellett a vívópalánták, szüleik találkozhattak klubunk kiemelt élversenyzőivel, Szász-Kovács Emesével, Szilágyi Áronnal és Szatmári Andrással, ők is megtisztelték jelenlétükkel a múlt pénteki „dzsemborit”. Emese a párbajtőröző, Áron a kardvívó gyerekeknek adott át oklevelet. 

Nagyon sokan voltak a pasaréti rendezvényen, népszerű volt a tombola, de jutalmazták az "olimpici" és a "reménységek" korosztály képviselőit is a nap során. 

De hogy is sikerült ez a szezon a Vasas versenyzői számára?

Az alábbiakban a felnőtt és korosztályos országos bajnokságok érmes helyezéseit szedtük csokorba.

Sikeres felnőtt ob, Vasas-henger a Magyar Kupában

Ebben a szezonban is szépen szerepeltek a Vasas felnőttversenyzői a hazai kiírásokban, hiszen világbajnokunk, Szatmári András novemberben magyar bajnok lett kétszeres olimpiai bajnokunkat, Szilágyi Áront legyőzve a döntőben, és ugyancsak bajnoki címet szerzett a párbajtőröző Bányai Zsombor. Kardos Edina bronzérmes lett az országos bajnokságon (később junior magyar bajnok lett). A csapatversenyben a Szilágyi Áron, Szatmári András, Galgóczy Tamás, Nagy Pál összetételű kardcsapatunk arany-, a Bányai Zsombor, Koch Máté, Nagy Dávid, Bakos Bálint alkotta párbajtőrcsapatunk ezüst-, míg a Katona Renáta, Kelecsényi Mirabella, Kornéth Emese, Pénzes Borbála összetételű női kardcsapatunk bronzérmes lett.

Az idén először kiírt Magyar Kupa-sorozatban is remek eredménysort hoztak össze a mieink, hiszen női párbajtőrben Szász-Kovács Emese, női kardban Katona Renáta, férfi kardban Szatmári András, férfi párbajtőrben pedig Bányai Zsombor nyerte meg a sorozatot, emellett női kard- és férfi párbajtőrcsapatunk is első lett a kiírásban.

Kard: erősödő leány vonal

Nemrégiben a gyermek országos bajnokságon a kardozó Spiesz Anna és Bíró Huba arany-, Bende Barbara és Herkó Domonkos bronzérmet szerzett, a csapatversenyt viszont a fiúk (Bíró Huba, Dallos Benedek, Herkó Domonkos, Mezey Zalán) és a lányok is (Bende Barbara, Spiesz Anna, Bognár Liza, Tóth Kinga) megnyerték. A serdülő ob-n egyéniben Fenyősi Zita arany-, Rajkai Boróka bronzérmet szerzett, míg a Fenyősi Zita, Keszei Kira, Rajkai Boróka, Spiesz Anna összetételű leány, valamint a Hunyadi Dániel, Mikes Mátyás, Tivadari Péter, Vígh Benedek összetételű fiúcsapatunk ezüstérmes lett. A junior országos bajnokságon Kelecsényi Mirabella bronzérmes lett.

Az újonc ob-n a Bíró Huba, Hegyi Barnabás, Musitz Bendegúz, Vígh Benedek alkotta kardcsapatunk bronzérmes lett, a lányoknál viszont mi voltunk a legjobbak a Bende Barbara, Csapodi Orsolya, Galló Csilla, Spiesz Anna összetételű csapat jóvoltából.

A kadet csapat ob-n a Horváth Gergő, Hunyady Bendegúz, Rabb Krisztián, Szántó Zoltán összetételű csapatunk aranyérmet nyert. 

Párbajtőr: megvan az utánpótlás

A párbajtőrözők kadet országos bajnokságán is volt okunk örülni: egyéniben Nagy Marcell nyert, a Nagy Marcell, Régely András, Róna Milán, Semerédy Péter összetételű csapat szintén, míg a női párbajtőrcsapatunk (Balogh Bella, Gábor Ágnes, Scharek Angéla, Wetzker Laura) ezüstérmes lett. A junior országos bajnokságon Koch Máté győzött (és Kardos Edina is, ahogyan említettük), Sárvári Merse harmadik lett. 

A serdülő leánycsapatunk a Balogh Bella, Cseh Ida, Gálfalvy Réka, Scharek Angéla összetételben bronzérmes lett az országos bajnokságon, ugyanők az újonc csapat-ob-t megnyerték. A fiúknál a Bagyula László, Gyenes András, Kulcsár Viktor, Semerédy Péter alkotta csapat ezüstérmet szerzett, egyéniben Semerédy Péter második lett. Az újonc ob-n Balogh Bella magyar bajnok lett (emellett a Grand Prix-sorozatot is megnyerte), míg Gálfalvy Réka harmadik lett, a Grand Prix-n összesítésben pedig második. Az újonc ob-n a fiúknál Bagyula László, Bene Csongor, Csizmazia-Darab István, Hassan Malalla Szultán alkotta csapatbronzéremig jutott.

Felnőtt világkupasikerek, még előttünk egy vb

A nemzetközi terepen is akadtak szép eredmények, hiszen például olimpiai bajnokaink, Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron is nyertek Grand Prix-aranyat, előbbi Caliban, utóbbi Szöulban, de Bányai Zsombor is csúcsra ért: a magyar párbajtőr-válogatott tagjaként lett világkupagyőztes Moszkvában. Szilágyi Áron egyébként Varsóban és Padovában csapatban bronzérmes (Szatmári András utóbbi válogatottban ott volt), utóbbi helyszínen és Cancunban egyéniben második lett, az olasz és a korábbi cancuni világkupán Szatmári András harmadikként zárt.

A múlt héten zárult újvidéki Európa-bajnokságon egyéniben Szilágyi Áron ötödik helye volt a legértékesebb, csapatban viszont sikerült a csúcsra érni, Szatmári Andrással egyetemben. A világbajnokságot majd augusztusban rendezik, Kínában.

Világ- és Európa-bajnoki címek!

A nemzetközi utánpótlás-versenyek közül kiemelendő Koch Máté junior vb-bronzérme Veronából, ahol Nagy Dáviddal együtt a világbajnok magyar válogatottnak is tagja volt. Nem sokkal előtte Dávidnak sikerült jobban a szocsi Európa-bajnokság, ahol ezüstérmes lett, csapatversenyben szintén aranyérmet nyert a két vasasos fiú – a nemrégiben a Vasas SC Aranygyűrűjével kitüntetett mester, Halla Péter örülhetett tehát. Kelecsényi Mirabella a leány kardválogatott tagjaként lett ott bronzérmes, míg kardvívónk Rabb Krisztián a kadét korosztályban lett csapatban Európa-bajnok. Ő aztán Veronában vb-bronzéremig jutott!

Kunfalvy Péter Életműdíja

Szintén szakosztályunkhoz kötődő örömhír, hogy a Magyar Edzők Társasága Edzői Életműdíjat adományozott Kunfalvy Péternek. A kiváló vívóedző 50 éve a Vasas család tagja, idén márciusban születésnapja alkalmából adott hosszabb interjút honlapunknak.


Hirdetések