Jenkei Dániel, 2018.06.19. | Vívás

Kétszeres olimpiai bajnokunk zárta a legjobban az egyéni küzdelmeket az újvidéki vívó Európa-bajnokságon.

Pénteken, szombaton és vasárnap rendezték az egyéni versenyeket a 2018-as vívó Európa-bajnokságon, és ahogy korábban írtunk róla, összesen 5 Vasas-versenyző lépett pástra.

A sort a női kardozóknál Katona Renáta nyitotta, méghozzá egy négygyőzelmes selejtezővel, ami a 32 közé jutást eredményezte számára. Tovább azonban nem sikerült lépnie, hiszen a lengyel Sheltontól 15:6-ra kapott ki ebben a körben. Még van ideje nagyot alkotni a nemzetközi színtéren…

Másnap férfi párbajtőrben Bányai Zsombor mutathatta meg magát, ő is kiegyensúlyozott selejtezőt produkált, utána viszont lefagyott az arcáról a mosoly, hiszen a legjobb 32 közé jutásért az ukrán Nikishinnel került szembe.

A világelitbe tartozó ellenféllel nagyot küzdött, de végül öttusos, 13-8-as vereséget szenvedett.  A csalódottság remélhetőleg csak a csapatversenyig tart...

Ezzel máris elérkeztünk a legnagyobb reményekkel várt napig, vasárnap ugyanis két olimpiai és egy világbajnokunk lépett pástra.

Mivel az Eb-n mindenki selejtez, így Szász-Kovács Emese számára is szokatlanul korán kezdődött a nap női párbajtőrben. Ez persze nem zavarta meg, és mindössze egy rontással jutott tovább. Ezután az izraeli Botvinnik sem okozott gondot (15-10), majd a 32 között megismétlődött a riói olimpiai döntő, az olasz Fiamingóval szemben.

Pontosabban, csak a párosítás ismétlődött, a végkifejlet nem, hiszen a végletekig kiélezett asszóban most az olasz aratott egytusos (15:14) győzelmet. Emesének nem lehet oka a szégyenkezésre, maximum azt bánhatja, hogy ilyen korán összejött a csúcstalálkozó.
 

fotó: hunfencing


Érmes reményeink ezután a férfi kardra koncentrálódtak, a Szatmári-Szilágyi páros e tekintetben mindig garancia a jó eredményre. Kivéve persze, ha egymás ellen kell vívniuk…

Ez most a legjobb tizenhat között következett be, addig szépen lépkedtek klasszisaink, a házi csatát pedig ezúttal Szilágyi Áron bírta jobban, és viszonylag simán (15:9) győzte le Szatmári Andrást.

Áron számára így tényleg karnyújtásnyira került az érem, persze sejtettük, hogy ehhez a nagy rivális Hartungnak is lesz majd néhány szava a nyolc között…

Hasonlóan szoros asszót vívtak, mint Szász-Kovács Emese Fiamingóval, aztán 14:14-nél úgy láttuk, Áron talált, de a zsűri másképp gondolta, így a németet küldték az elődöntőbe. Szilágyi Áron pedig legjobb magyarként ötödik helyen végzett, és vélhetően az sem vigasztalta különösebben, hogy a későbbi Európa-bajnoktól kapott ki.

 

Korai volt az öröm Hartung ellen (fotó: hunfencing)


Kicsit csendesebb, némileg peches, és érem nélküli napokon vagyunk túl tehát az Eb-n, de keddtől a csapatversenyek küzdelmeiben mindenki javíthat.


Hirdetések