Dobos Sándor, 2018.05.13. | Vívás

Párizsban nagyon erős ellenfeleket vert meg a fiatal magyar válogatott a párbajtőrözők világkupáján. Egyéniben kevésbé ment jól, és kardozóink mérlege is közepes Moszkvából, ott csak egyéni vk-versenyt rendeztek.

Sűrű programja volt a magyar vívóknak, benne a Vasas SC versenyzőinek a hétvégén. A párbajtőrözők Párizsban gyűltek össze egyéni és csapat világkupa-fordulóra, a piros-kék színeket Bányai Zsombor, Koch Máté és Nagy Dávid képviselte a francia fővárosban, mellettük ott volt a magyar élmezőny színe-java, összesen 12 magyar indult a 324 (!) fős mezőnyben.

Közülük a Honvéd vívója, Rédli András volt egyedül kiemelt, így alanyi jogon ott volt a 64-es főtáblán, mellette Berta Dániel, Somfai Péter és Siklósi Gergely harcolta ki ezt, végül Berta a 7. helyig jutott, ez volt a legértékesebb magyar helyezés. Ami a „mieinket” illeti: Nagy Dávid a legjobb 160 közé jutásért a dán Knudsentől kapott ki 15-11-re, Koch Máté a főtáblára kerülésért vívott fordulóban maradt alul a német Rein ellenében, szintén 15-11 arányban, míg egy körrel korábban Bányai Zsombor a koreai An ellen csak úgy maradt alul, hogy 3-3 után a riválist léptették tovább kedvezménnyel.

No, de aztán jött a vasárnapi csapatverseny, amely után dupla örömünk lehet, hiszen a magyar válogatott két és fél év után nyert újra világkupát (2016 februárjában Vancouverben nyertünk), ráadásul most egy vasasos vívóval Bányai Zsomborral a soraiban.  


Bravó! Rédli András, Bányai Zsombor, Peterdi András, Berta Dániel (Fotó: FIE)

A Berta Dániel, Peterdi András, Bányai Zsombor, Rédli András összetételű magyar válogatott először Svédországgal találkozott, nem okozott gondot a sima győzelem (45-34), az amerikaiak ellen viszont megizzadtunk, végül 31-30-ra hoztuk a találkozót.

Az olimpiai és világbajnok házigazda francia válogatott következett a négy közé jutásért, a mieink már nyolc tussal is vezettek, köszönhetően Bányai Zsombor remeklésének is, a végén Rédli Andrásnak kellett megtartani az azután már fogyatkozó előnyt, ez pedig sikerült, 42-39.

Jöttek az ukránok, ők is megadták magukat (nehezen, 23-21), hogy aztán Korea következzen a döntőben. 20-12-re is vezetett már az ázsiai klasszisválogatott, de visszajöttünk, befejezőemberünk, Rédli András pedig egyenlített, majd a nap harmadik egyperces, mindent eldöntő tusával megnyerte a mérkőzést.

Eredmények – férfi párbajtőrcsapat világkupa, Párizs, 34 csapat:

A legjobb 16 közé jutásért:
Magyarország-Svédország 45-34 (Bányai +8, Rédli +4, Berta -1)
Nyolcaddöntő:
Magyarország-Egyesült Államok 31-30 (Rédli +3, Bányai -1, Peterdi -1)
Negyeddöntő:
Magyarország-Franciaország 42-39 (Berta +3, Bányai +2, Rédli -2)
Elődöntő:
Magyarország-Ukrajna 23-21 (Rédli +6, Bányai -2, Berta -2)
Döntő:
Magyarország-Korea 30-29 (Rédli +3, Bányai -1, Berta -1).

Végeredmény:

1. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: Halla Péter, Dancsházy-Nagy Tamás, Kulcsár Győző, Udvarhelyi Gábor)
2. Korea
3. Ukrajna


Hirdetések