Jenkei Dániel, 2024.06.17. | Vízilabda

Véglegessé vált vízilabdacsapatunk 2024/25-ös kerete: olimpiára készülő montenegrói jobbkezes érkezik a Savonától, U18-as világbajnok az OSC-től, de a Mladost Zágrábtól és a Szegedtől is igazoltunk. Közben az is eldőlt, hogy Burián Gergely a Barceloneta játékosa lesz, köszönhetően egy minden fél számára pozitívan záruló megállapodásnak.

A legnevesebb érkezőnk Bogdan Djurdics, aki komoly korábbi karrierállomásokkal rendelkezik. A 27 éves, Világliga-győztes montenegrói jobbkezes megfordult korábban a Crvena Zvezda és a Marseille együttesében is, az utóbbi éveket pedig Savonában töltötte, így játszott többek között ellenünk az Eurokupa 2023-as fináléjában is. Korábban egyébként a Marseille-el már megnyerte ezt a trófeát a budvai illetőségű szélső. Válogatott szinten pedig a montenegrói együttessel egy Budapesten szerzett Eb-bronz a legnagyobb sikere. (Ez volt ugye az a kontinensviadal, amelyet Märcz Tamás magyar együttese megnyert.) Djurdics egyébként most is a montenegrói válogatottal készül a párizsi olimpiára, Los Angelesben értük utol, ahol az amerikaiakkal gyakorolnak közösen:

Valóban nagyokat csatáztunk a Vasassal az elmúlt években, a 2023-as döntőt megérdemelten nyerték meg, a legutóbbi szezonban viszont mi végeztünk előrébb az Eurokupa-csoportban a Savonával. Néhány héttel ezelőtt kezdtük el az egyeztetéseket, nem volt könnyű döntés elhagynom Olaszországot, de végül úgy határoztam, belevágok az új kihívásba, és a világ talán legerősebb bajnokságába igazolok, egy olyan klubba, amelynek európai szinten is nagy neve van. Beszélgettem erről a honfitársammal, Drasko Brguljannal is, aki csupa pozitív dolgot mondott a klubról, a vízilabda-szakosztályról, a szurkolókról és a közösségről. Nyilván ez a megerősítés is fontos volt számomra. Nagyon várom már, hogy elkezdjük a közös munkát, előtte viszont még szeretném Montenegrót képviselni az olimpián Párizsban. Pontosan tudom azt is, hogy nagy elvárások lesznek velem szemben a Vasasnál, hiszen Sztrahinja Rasovicsot kell megpróbálnom pótolni, de nem félek a kihívásoktól, szeretnék egy jó közösség tagja lenni és a lehető legmagasabb célokért küzdeni a következő szezonban.

 


Bogdan Djurdics és Drasko Brguljan egymás ellen a 2023-as Eurokupa-fináléban

 

A szintén kapásoldalon bevethető Gaszt Roland eddigi szakmai életrajzában az U18-as világbajnoki cím a legfényesebb fejezet. A 2022-es belgrádi sikerben ráadásul csapatkapitányként volt szerepe a hamarosan huszadik születésnapját ünneplő jobbkezes játékosnak. Roland az OSC-től érkezik hozzánk:

Nyolcéves koromban kezdtem Pécsett a vízilabdát, végigjártam a ranglétrát, közben korosztályos válogatott lettem, és valóban csapatkapitányként volt szerencsém megélni az U18-as világbajnoki címet. Az ifiből kiöregedve az OSC-ben töltöttem az elmúlt szezont, majd jött ez a vasasos lehetőség, amire gyakorlatilag rögtön igent mondtam. Alapvetően kapásoldalon játszom, de feltalálom magamat centerként vagy akár bekként is. Nagyon nagy motiváció van bennem, és szeretném megmutatni a Vasasnál, hogy érdemes volt engem leigazolni.” 


Mijics Dávid személyében egy balkezes játékos is érkezik a VasasPlakethez, méghozzá a horvát Mladost Zágráb csapatától. A 24 éves pólós eszéki születésű, de magyar állampolgár és a magyar utánpótlásban „nőtt fel”. A Pécs csapatával korábban Komjádi-kupát nyert és anno tagja volt az U19-es nemzeti csapatunknak is, amellyel Európa-bajnokságon is járt. Később Pécsről Kaposvárra vezetett az útja, ahol szintén az OB I-ben pallérozódott, az elmúlt két évet pedig a Mladost Zágráb együttesében töltötte, amellyel a horvát küzdelmek mellett a Regionális Ligában, a BL-selejtezőben és az Eurokupában is szerzett rutint.

Abszolút tervem volt, hogy visszaigazoljak Magyarországra, így nagyon ideális volt számomra a Vasas megkeresése. Hamar meg is tudtunk állapodni. Korábban a magyar utánpótlásban játszottam, így abszolút ismerem a közeget, de nagyon hasznos volt számomra az elmúlt két év is a Mladostnál, hiszen komoly nemzetközi tapasztalatokat tudtam szerezni. Azt látom, hogy egy nagyon jó egyveleg alakulhat ki a Vasasnál az idősebb és a fiatalabb játékosokból a következő szezonban. Én is szeretnék hamar beilleszkedni és hasznos tagja lenni a csapatnak.

 

A centerposzton szereplő, 21 éves Klár Gergely pedig a Szeged együttesétől érkezik, de korábban pólózott Egerben, az utánpótlás éveit pedig a Népligetben töltötte, hiszen Fradi-nevelés, és az OB I-ben is játszott a zöld-fehéreknél, így felnőtt magyar bajnoknak mondhatja magát:

A ferencvárosi időszak után az utóbbi években két vidéki csapatban pólóztam, kicsit kerestem a helyemet, nem tudtam igazán gyökeret ereszteni. A Vasasba szerződésem ilyen szempontból egy hatalmas lehetőség számomra, hiszen visszatérhetek a fővárosba, és egy élcsapathoz kerülök. Az biztos, hogy minden erőmmel azon leszek, hogy bizonyítsak az itteni szakmai stábnak. Az elvégzendő munka mennyisége számomra sosem jelentett akadályt. A vezetőedzőt, Bobant egyébként jól ismerem, hiszen korábban a Fradi utánpótlásában rendszeresen tartott egyéni képzést nekem. Az ő személye is egy nagyon komoly vonzerő volt számomra. Bár papíron már valóban OB I-es bajnoknak mondhatom magamat, a célom az, hogy legyen olyan bajnoki éremben is részem a Vasassal, amiben tevékenyebb szerepet vállalok.

 


 

 

Burián Gergely a Barceloneta játékosa lesz

A korábban bejelentett távozók (Bedő Krisztián, Konarik Ákos, Sztrahinja Rasovics és Zerinváry Lóránd) mellett Burián Gergely is elbúcsúzik együttesünktől. A balkezes válogatott kerettag játékos esete speciális, hiszen egy évig még élő szerződése lett volna klubunkkal, de nagyon komoly külföldi kérője akadt. Így aztán többhetes egyeztetések zajlottak a Vasas SC, a Barceloneta és a játékos között, végül pedig sikerült egy olyan konstrukciót találni, ami minden fél számára megfelelő volt, így klubunk nem gördített akadályt Burián Gergő klubváltása elé. 
„Az egyik szemem sír, a másik nevet. Kaptam egy hatalmas lehetőséget, egy nemzetközileg is a legmagasabb polcon lévő klubtól, hiszen a Barceloneta elsőszámú balkezese lehetek a következő szezonban. Ilyen esély csak nagyon ritkán adódik, ezért mindenképpen szerettem volna vele élni a karrierem további alakulása és kiteljesülése miatt. Ugyanakkor a Vasas is nagyon sokat jelent nekem, mondhatom, hogy szívügyem a klub, hiszen itt nevelkedtem, és összességében a tizenkettedik évemet töltöttem el itt az elmúlt szezonban. Ráadásul eredményesek tudtunk lenni és az elmúlt évek egyik legjobb hangulatú csapata alakult ki. A váltás kapcsán mindenekelőtt köszönetet szeretnék mondani a Vasas SC vezetésének, Markovits László elnök úrnak és Polgár-Veres Árpádnak, illetve Bobannak, a vezetőedzőnknek, hiszen nem titok, hogy még egy évig élő szerződésem volt, de végül hosszas beszélgetések után sikerült mindenben nagyon korrekt módon megegyeznünk.  Végig abszolút pozitívan és empatikusan álltak a klubváltásomhoz, és ezért tényleg nagyon-nagyon hálás vagyok nekik! A búcsú kapcsán pedig csak azt mondhatom, hogy szerintem ez nem egy végleges elválás. A Vasasnak minden jót kívánok a jövőre nézve, akár azt is, hogy találkozzunk a BL-ben egymással a következő szezonban. És még valami: hajrá, Vasas, Angyalföld! – búcsúzott honlapunkon Burián Gergely.

 

A négy bemutatott érkező mellett a felnőtt csapat keretét fogja erősíteni a következő szezonban az utánpótlásunk tehetségei közül a center Tóth Martin Zétény és a bekk Tasi Dominik is. Rajtuk kívül a vállsérüléséből lábadozó Ragács Benedekre is számít a szakmai stáb, bízva abban, hogy teljes értékűvé tud majd válni.

 


 

 

Végül Szlobodan Nikics vezetőedzőt kérdeztük az új keret bejelentése kapcsán a célokról:

Ahogy már említettem, óvatosnak kell lenni a megfogalmazott célok kapcsán, hiszen látni kell, hogy a tavalyi szezon leggólerősebb játékosai távoztak. Ugyanakkor az érkezőkben is bőven van potenciál, még fiatalabb csapatunk lesz, én pedig még motiváltabb vagyok, hogy ebből a maximumot tudjuk kihozni. Az egyértelmű, hogy a Fradi továbbra is egészen más kategóriát fog képviselni, utánuk viszont szoros lesz a verseny. A BVSC nagyot erősödött, de sem ellenük, sem a többi rivális ellen nem fehér zászlóval a kezünkben ugrunk majd vízbe. Kifejezetten szeretnék a szurkolóinknak is üzenni, mert nagyon jólesett, hogy egyre többen visszataláltak a mérkőzéseinkre a tavalyi szezonban. Azt kérem, hogy legyenek türelmesek ezzel a csapattal, és támogassanak minket. Azért is fontos, hogy mutassuk, hogy van bennünk potenciál, mert hosszú távon mindenképpen szükségünk lesz szponzorok megnyerésére. Ennek érdekében én is próbálok mindent megtenni, hiszen fontos számomra a klub, és nem véletlenül írtam alá kétéves szerződést vezetőedzőként.

 


Hirdetések