Jenkei András, 2024.05.24. | Atlétika

Bánóczy Árpád fantasztikus egyéni rekordot futva, harmadik helyen végzett Besztercebányán, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Continental Tour sorozatának ezüst kategóriájú versenyén 400 méteres gátfutásban.

Vasárnap éjfélkor zárják le a júniusi római Európa-bajnokságon történő részvételről szóló kvalifikációs ranglistákat. A Vasas SC 400 gátasa, Bánóczy Árpád számára a 36. vagy annál jobb helyezés jelentené az "üdvösséget", esetünkben az Eb részvételt.

Kun-Szabó Balázs tanítványa a ma délutáni verseny előtt a 42. pozíciót foglalta el ezen a bizonyos listán. A szlovákiai viadalon pedig több közvetlenül előtte álló riválisa is rajthoz állt, és  mivel 'ezüst' kategóriás versenyről volt szó, így egy jó helyezés is értékes ranglistapontokat hozhatott a konyhára. 

Az elmúlt hetek intenzív versenysorozata – Dubaitól kezdve, a szlovéniai Kranjon át egészen Tokióig – némileg váltakozó sikerrel zajlott, mindig voltak biztató jelek, ám az igazi áttörés eddig váratott magára. Aztán ma délután ez is megtörtént. A párás, eső utáni időjárásban a Vasas 22 esztendős atlétája a hetes pályán rajtolva, semmitől sem zavartatva tette a dolgát, és biztos harmadikként ért a célba, ám az igazi szenzációt az elért 49,88-as egyéni (...és Vasas-csúcs) szolgáltatta, amely bizony komoly színvonalat jelent már!

"Talán mondhatom azt, hogy minden ideálisan alakult a verseny során. Árpi a hetedig gátig tudta tartani a 14 lépéses ritmust, a mért részidők az egyes gátak között minimális lassulást mutatnak, ilyen színvonalon ezt eddig még soha sem sikerült megvalósítania. Nagyon jelentős szintlépés, 50 másodpercen belüli egyéni legjobb eredmény lett a jutalom!
Komoly nyomás volt rajta, hiszen gyakorlatilag az utolsó esélyt kellett megragadnia az Eb-re történő kijutáshoz, de állta a sarat, ez az eredmény jelenleg a 32. (kijutó) helyet jelenti a kvalifikációs ranglistán, és bizakodhatunk, hogy vasárnap éjfélig már nem is fog változni!"
 – értékelt Kun-Szabó Balázs.


Hirdetések