Gy. Szabó Csilla, 2024.05.12. | Tenisz

Újabb értékes érmeket szereztek fiatal teniszezőink a nemzetközi porondon. A Dunakeszin megrendezett J-60-as ITF-tornán Nemcsek Gréta párosban aranyat, egyesben bronzot nyert, Kovács Marcell pedig egy ezüsttel és egy bronzzal lett gazdagabb. Major Áron János a későbbi román győztestől szenvedett vereséget a negyeddöntőben.

A héten Dunakeszin rendeztek nemzetközi korosztályos tenisztornát, a Vasas fiataljai pedig ismét a legjobbak között voltak. A junior leányok között kiemelt utánpótlás-sportolónk Nemcsek Gréta, tizenhat esztendős kora ellenére az esélyesek közé tartozik, s ez így volt most is. Második kiemeltként vágott neki a tornának, s az első két fordulóban összesen három játékot veszített csupán. Először a legjobb nyolc között, a szlovák Gross Tímea kényszerítette nagyobb küzdelemre, de még elleni is 6:3, 6:3 arányban nyert. Az elődöntőben viszont nem fogott ki jó napot, s így végül három szettben ugyan (6:2, 5:7, 6:1), de kikapott a későbbi győztes cseh Dobiasovától, a torna harmadik kiemeltjétől. Utóbbi a Vasas fiatalja ellen játszotta legnehezebb mérkőzését.

„Úgy gondolom, Gréti amit tudott, azt megtette, negatív hozzáállásával viszont sokat ártott saját magának – értékelt a meccs után Bocskay József, teniszszakosztályunk vezetője, Nemcsek Gréta felelős edzője. – Sajnos ma sem a tenyeres, sem a szerva nem úgy ment neki, ahogy szokott, van ilyen. Az eredmény maga egyáltalán nem rossz, az elődöntőig sohasem könnyű eljutni. Éppen ezért úgy gondolom, hogy az irány, amiben haladunk továbbra is nagyon jó, menni kell tovább, dolgozni keményen. Sohasem jó érzés, amikor egy győzelmi sorozat megszakad, de hát a sport már csak ilyen, különösen fiatal korában. Gréti mögött fantasztikus hetek vannak, egymás után nyerte a Tennis Europe illetve a junior ITF-tornákat. Fizikálisan ennek ellenére nagyon jó állapotban van, mentálisan azonban most egy picit elfáradt.”


Nemcsek Gréta az elődöntőben nagy csatában maradt alul a későbbi tornagyőztessel szemben

 

Nemcsek Gréta pedig ment is tovább, hiszen a vesztes találkozót követően párosban is elődöntőt játszott. Lengyel partnerével óriási csatában vertek egy szlovák kettőst, ám a finálét már nem kellett lejátszaniuk, mert ottani ellenfelük feladta a mérkőzést. A Vasas fiatalja így, ha egyesben nem is, párosban azért folytatta győzelmi sorozatát. Annak pedig Bocskay József örült a legjobban, hogy tanítványának nem kellett ezért pályára lépnie, a vasárnapot ugyanis teljes és jól megérdemelt pihenéssel tölthette. Szerdától ugyanis újabb juniort ITF-torna kezdődik, ezúttal Pasaréten. Gréti pedig ott is a negyedik a nevezési listán.

A leányok mezőnyében Benke-Giosanu Izabella és Gyene Csenge is pályára lépett Dunakeszin, de mindketten a selejtezők első fordulójában búcsúztak.  A fiúk között Patai Dominik és Boros Bence járt hasonlóképpen. Mind a négyen nagyot küzdöttek, hiszen három szettben maradtak alul.

A torna nyolcadik kiemeltjeként indult a két hete, Székesfehérváron döntőző Major Áron János, aki az első fordulón magabiztosan lépett túl, a másodikban pedig három játszmában verte szlovák ellenfelét. A legjobb nyolc között viszont a torna nyolcadik kiemeltje és nem is titkolt favoritja, a román Yannick Theodor Alexandrescou volt az ellenfele, akitől 6:2, 6:3-as vereséget szenvedett.

A másik ágon haladt előre Kovács Marcell, akit méltán tarthatunk a torna meglepetésemberkének, hiszen kiemelés nélkül menetelt végig a főtáblán. Valamennyi találkozóját három szettben nyerte, s ezek közül a Nagy Botond elleni negyeddöntős győzelem volt a legértékesebb, hiszen a torna 2. kiemeltjétől eddig mindig kikapott, a junior-világranglistán pedig több mint ötszáz hellyel hátrébb található nála. Ezt követően a hetedik kiemelt cseh, Frochlich ellen is három játszmában nyert, s jutott a döntőbe. Itt viszont már nagyon kemény ellenfelet kapott, a korábban Major Áron Jánost is búcsúztató Alexandrescou személyében, akitől 6:1, 6:3-as vereséget szenvedett.


Kovács Marcell (jobbról) a díjátadót követően a torna versenyigazgatójával, Bogyó Tamással, valamint román ellenfelével

A Vasas szakembere, Kovács Márk ennek ellenére elégedetten értékelt tanítványa finálés szereplését követően:

„Az egész hét jól sikerült a számára, az elején bizony örömmel aláírtam volna egy döntőt. Végig nagyon szépen küzdött, minden meccsét döntő szettben nyerte, ami azt mutatja, hogy a fontos szituációkban nagyon ott volt fejben. Jól felkészült a meccsekre, a torna előtt is úgy indult neki, hogy ez az ő versenye lesz. A mai döntőben egy nagyon jó játékos ellen lépett pályára, kevés lehetősége volt, azokat is nehéz volt megcsinálni, nem kapott ingyen pontokat. Ezen a tornán ugyanakkor azt is fel tudtuk mérni, hol áll a kétszáz – kétszázötvenedikhez képest. Nagyon szépen dolgozott azért, hogy ma itt legyen, megérdemelte a finálés szereplést.”

 

 


Hirdetések