Nagy Dániel, 2024.04.30. | Ökölvívás

Ökölvívónk, Kovács Kruzító a magyar válogatott legfiatalabb tagjaként bizonyíthatott a Belgrádban megrendezett felnőtt Európa-bajnokságon.

Röpködtek a pofonok április második felében Szerbia fővárosában, Belgrádban, ahol felnőtt Európa-bajnokságon gyűlt össze a kontinens ökölvívóinak színe-java. Az eseményről a magyar csapat sem hiányzott, népes küldöttség képviselte a piros-fehér-zöld színeket, köztük pedig szakosztályunk egyik bunyósának is szurkolhattunk.

A 19 éves Kovács Kruzító a válogatott legfiatalabb tagjaként mutathatta meg a tudását; a meghívó meglepetésként érte, ugyanis az év elején még nem számoltak a felnőtt kontinensviadallal, amikor a célok jöttek szóba.
 


 

„Egyáltalán nem volt képben a felnőtt Európa-bajnokság, nem számítottunk rá; az év elején a fő versenyekként az U22-es Európa-bajnokság és a felnőtt magyar bajnokság volt megjelölve. Váratlanul ért a megkeresés, az Eb kezdete előtt nagyjából egy-másfél hónappal korábban jelezték, hogy kivinnének engem is a viadalra – emlékszik vissza Kruzító, aki korábban számos korosztályos világversenyen bizonyíthatott már, a felnőtt Eb viszont az eddigi legnagyobb versenyének ígérkezett. – Úgy voltam vele, tizenkilenc éves vagyok, bevállalhatom, veszíteni valóm nincs, cserébe viszont sok tapasztalatot szerezhetek. Emellett segíthet a korábban már emlegetett eseményekre való felkészülésben is. A korábbi világversenyekhez képest elsősorban a hangulat, a légkör volt más, kicsit úgy éreztem, mintha nem is a saját sportágamban méretném meg magamat. Terhet nem éreztem magamon, de talán picivel jobban izgultam a szokásosnál.”

Fiatal bokszolónk a nyolcaddöntőben kezdett a 60 kilósok között, és a későbbi bronzérmes montenegrói Djinovicstól kapott ki.
 


 

„A meccs előtt kielemeztük a srác bokszát, felállítottuk a taktikát. Izgalmas összecsapás volt, amit végül a rutinjának köszönhetően ő nyert meg. Folyamatosan néztük a többi ökölvívó meccsét is, nem csak a magyarokét; rengeteg tapasztalt sportoló lépett ringbe, így nézőként is sokat lehetett tanulni, ellesni bizonyos dolgokat. Aminek külön örülök, hogy rögtön befogadtak a többiek a válogatottban, nem éreztem, hogy én lennék a legfiatalabb közöttük. Gőzerővel készülünk a folytatásra, bízom benne, hogy a legfontosabb versenyek jól sikerülnek majd. A hosszútávú cél pedig a felnőtt-vb és az olimpia, ezekért dolgozom nap mint nap.”
 


 

Szakosztályunk vezetőedzője, Kovács Armand szerint is sokat jelenthet Kruzító pályafutásában, hogy lehetőséget kapott a felnőtt Eb-n.

„Nem volt túl szerencsés a sorsolás, de szépen helytállt, bátran harcolt, jól teljesített – mondja a szakember. – Rengeteg új impulzus érte, sok tapasztalatot szerzett. Céltudatos, szorgalmas, kitartó sportolóról van szó, aki jó úton jár, hogy a nemzetközi élmezőnyben is letegye a névjegyét.”


Hirdetések