Gy. Szabó Csilla, 2024.04.28. | Tenisz

A Vasas teniszezői szerepeltek a legsikeresebben a hétvégi nemzetközi junior ITF-tornán Székesfehérváron. A leányok mezőnyében Nemcsek Gréta meg sem állt a végső győzelemig, Major Áron János pedig a második helyen végzett. A legjobban szereplő két magyar páros egy-egy tagját is klubunk adta, Kovács Marcell ezüst-, Benke Giosanu Izabella pedig bronzérmes lett.

Hihetetlen sorozatot produkál egyesületünk kiemelt juniorjátékosa, Nemcsek Gréta. A székesfehérvári tornagyőzelemmel, immáron negyedik nemzetközi egyéni diadalát aratta, zsinórban huszonkettedik mérkőzését nyerte. A J30-as torna elsőszámú kiemeltjeként magabiztosan jutott a döntőbe, az ideáig vezető úton a legjobb nyolc között veszítette a legtöbb játékot, bár ez a szám akkor sem haladta meg az ötöt. Úgy tűnt, hogy a fináléban is gyorsan túllép ellenfelén, hiszen már 5:1-re is vezetett a koreai Lee-vel szemben, ám ekkor utolsó tartalékait is mozgósította a fiatal ázsiai teniszező.

„Sajnos nem tudtam ezt az előnyt kihasználni, magamra húztam az ellenfelemet, s ez a második szettre is rányomta a bélyegét – foglalta össze a döntővel kapcsolatos gondolatait honlapunk számára Nemcsek Gréta. – Hogy végül mégis én nyertem, azt az utóbbi időben megszerzett meccsrutinnak köszönhettem, hiszen sorozatban huszonkettedik egyéni sikeremet ünnepelhettem, ami egyben a negyedik tornagyőzelmet is jelentette. A verseny elején még nagyon friss voltam, ennek is része van abban, hogy magabiztosan meneteltem, ugyanakkor az ellenfelek közül is a döntőbeli volt a legnehezebb. A koreai leány alaposan felkészült belőlem, igyekezett a fonákomra támadni, de szerencsére megoldottam a helyzetet. Első kiemeltként megpróbáltam nem gondolni az esélyesség terhére, kizárólag a meccseimre koncentráltam.”

Bocskay József, teniszszakosztályunk vezetője, s egyben Gréti mestere számára pedig éppen ez utóbbi az egyik legnagyobb érdem. Szakemberünk úgy gondolja, hozni a kötelezőt, az az igazán kemény feladat ebben a sportágban. Ugyanakkor az is jó érzéssel töltötte el a hét során, hogy nyugodtan nézhette a fiatal teniszező mérkőzéseit, minden mozdulatán látszódott a tudatosság és a megfontoltság.


Nemcsek Gréta sorozatban negyedik nemzetközi tornagyőzelmét aratta

„Egy határozott koncepció, rendszer eredménye ez a jó teljesítmény, amiben nincs helye az esetlegességnek – kezdte értékelését Bocskay József, aki valamennyi Vasas-játékos teljesítményével elégedett volt. – Grétinek tökéletesen összeállt a játéka az elmúlt hetekben, ezt kell megőriznünk egy-egy szinttel feljebb lépve. Természetesen ez komoly feladat lesz az erősebb ellenfelek ellen, de hát ez az az út, amin haladnia kell tovább. Most az a legfontosabb, hogya jövőben is fizikálisan jó formában, egészségesen tudjon készülni. Ezzel párhuzamosan pedig a játéka is egyben maradjon. Lesznek még rossz tapasztalatok, hullámvölgyek, hiszen ezek elkerülhetetlen részei egy teniszkarriernek, de biztos vagyok benne, hogy megtanulja kezelni őket. A mostani döntőben is nagyon szépen megoldotta a nehéz pillanatokat, pusztán saját magára támaszkodva, ellenfele ugyanis nem adott ingyen pontokat. De hát egy szinttel feljebb lépve sem számíthat majd másra.”

A Vasas szakembere szerint Benke Giosanu Izabella tenisze is sokat fejlődött az utóbbi időben, az ő esetében az erőnléti képzésre kellene továbbra is az átlagosnál nagyobb figyelmet fordítani. Egyesben sajnos már az első fordulóban búcsúzott, párosban viszont elődöntős volt. Bak-Szabó Norina oldalán három szettben (7:6, 4:6, 10-4) búcsúztatták a torna második kiemelt, Artyemeva, Sparnina duót, az elődöntőben pedig a végső győztes Barhacova, Svobodova párostól kaptak ki 6:3, 6:3 arányban.

Kovács Marcell egyesben 7:5, 6:2-es vereséget szenvedett a múlt heti Sori Kupa-győztes lengyel Urbanskitól, párosban, Tóth Ákos János oldalán azonban a döntőig menetelt. Bocskay József szerint a Vasas játékosa nagyon jó formában teniszezett a héten, az egyes első szettjében is kifejezetten jó játékot produkált. Párosban pedig nem is voltak olyan messze a végső győzelemtől, sok lehetőségük volt, amelynek jó részét nem sikerült kihasználniuk. Különösen a 7:6 arányban elveszített első szettben, de még a másodikban (6:3) is fordíthattak volna.


Major Áron János (balról) két labdányira volt a végső győzelemtől, ukrán ellenfele azonban fordítani tudott

A fiúk közül természetesen a vasárnapi egyéni döntős, Major Áron János nyújtotta a legjobb teljesítményt, aki második kiemeltje volt a tornának.

„Egész jól összeraktam a hetemet, úgy érkeztem a döntőbe, hogy élvezni szeretném a játékot, magamból pedig a maximumot kihozni – tudtuk meg Major Áron Jánostól, Kovács Márk tanítványától. – Nagyon közel voltam a sikerhez, a második szett tiebreakjében csak két labda hiányzott a végső győzelemhez. Nem tudom ott mi történt, talán megijedtem, nem úgy mentek a labdák, mint előtte, kicsit visszafogtam a kezemet. Az ukrán fiú ugyanakkor teher nélkül, mindent egy lapra feltéve jött rám vissza. Szerintem elizgultam, hiszen ez lett volna az első egyéni tornagyőzelmem, és jó sok pontot is szereztem volna vele. A kiemelésnek köszönhetően jó ágamon volt, sajnálom, hogy végül nem sikerült nyernem. Ez persze semmit sem von le annak értékéből, hogy jól kezeltem az esélyesség terhét. A következő tornákon már a legutolsó lépés is sikerülni fog.”

A Vasas másik szakembere, Kovács Márk az elveszített finálé ellenére elégedett volt tanítványa egész héten nyújtott teljesítményével:

„A győzelem volt a cél, amihez tényleg nagyon közel volt, a kiemelés alapján pedig egy az egyben hozta a tőle elvárt papírformát. A második szett tiebreakjéig ma is nagyon jól játszott, mentálisan kifejezetten erős volt. Ott nem tudta befejezni a meccset, s ez kibillentette az egyensúlyából. Ebből a helyzetből azt kell megtanulnia, hogy minél gyorsabban túllép azon, amin már nem lehet változtatni, annál nagyobb eséllyel javíthatja ki a hibákat. A döntő szettre el kellett volna felejtenie a második végén történteket. Remélem, legközelebb már sikerülni fog neki.”


Hirdetések