Gy. Szabó Csilla, 2024.04.24. |

A Vasas SC síszakosztálya ma már öt szakágban kínál ideális feltételeket a téli sportok szerelmesei számára. Kiváló szakember gárdával, javuló infrastrukturális körülmények között építik a sportág bázisát Pasaréttől a Normafáig. Tóth Etre szakosztályelnök honlapunknak nemcsak a lassan lezáruló idényről számolt be, de azokról a mérföldkövekről is, amelyek az idáig vezető utat jelezték.

A Vasas síszakosztályának versenyzői, öt szakágban összesen huszonhárom érmet nyertek a most befejeződő szezon országos bajnokságain. Elégedett sportolóink eredményességével? tettük fel a kérdést Tóth Etrének síszakosztályunk elnökének.

Úgy gondolom, ezek a számok magukért beszélnek. A kilenc arany, tizenegy ezüst és három bronzérem a legsikeresebb klubok közé sorol bennünket, és ehhez még Tóth Zita alpesi síző nemzetközi eredményeit is hozzá kell vennünk. Az ő klasszisát nagyon jól jelzi, hogy idén már a negyvenhatodik ob-címét szerezte. Lehetett volna több is, ám a meleg idő miatt az óriás-műlesikló számot már nem tudta megrendezni a szövetség, így összetett bajnokot sem hirdettek. Tavaly ez utóbbit is ő szerezte meg.

Lassan másfél éve költöztek új otthonukba az északi szakág sportolói a Normafán található Vasas-síház felújítása révén. A modern követelményeknek megfelelő épület milyen változást hozott a mindennapokba?

Bátran kijelenthetem, hogy új dimenziókat nyitott a szakosztály életében. Mégis kicsit korábbra nyúlnék vissza, a Pasaréti Síiskola tizenöt évvel ezelőtti megnyitásáig. A bázisépítésben odáig jutottunk, hogy Krakler Kata vezetésével ma már közel kétezer fiatal fordul meg náluk egy téli szezon során, és a versenyzői gárda is növekszik. Az ő nyitottságának volt köszönhető, hogy az elmúlt években új szakágakkal bővültünk. Három éve nyílt meg a Normafa Síiskola, amely az újépítésű látogatóközpont tetején kapott helyet, szervesen kapcsolódva a környék megújulásához. A hab a tortán azonban valóban a Vasas-síház átadása volt tavalyelőtt decemberben. A fejlesztések révén különleges helyzetbe kerültek egyesületünk északi és alpesi sízői, hiszen olyan kulturált és jól felszerelt környezetben készülhetnek, mintha nem is egy speciális feltételekhez kötött sportról lenne szó. Nagyon hálásak vagyunk a Vasas SC vezetésének azért, hogy az egyesületnél zajló sportszakmai munka hátterét biztosító beruházásokból a sísport sem maradt ki.


A Vasas-síház átadásakor együtt örültek a szakosztály, a klub, a helyi önkormányzat és a magyar sportirányítás       Fotó: Vasas Attila

A bázisépítés a már említett különleges időjárási feltételek miatt többszörösen is nehéz feladat a szakosztály számára. Emiatt volt elengedhetetlen, hogy minél vonzóbbá tegyék a környezetet?

Valóban, ez is egy fontos szempont volt a számunkra, hiszen a szülők ma már igenis megnézik, jó helyen, biztonságos és kulturált környezetben hagyják-e gyermekeiket? Ez legalább annyira számít, mint az edzőink szakmai képzettsége, rátermettsége és tiszteletet parancsoló hagyományaink. Szerencsére ezen a területen is kiváló emberek segítik a munkámat, az alpesi szakágban Tóth Zalán, az északiban pedig Holló Miklós hozzáértésére és tudására támaszkodhatom. Utóbbi esetében ki kell emelnem az egyesület szolgálatában töltött hosszú évtizedeket, az ő tapasztalatára a jövőre is óriási szükségünk lesz. A mindennapokban Fazakas Mónika vett le nagy terheket a vállairól, míg az északiak felkészülését és versenyeztetését Csúr Attila tette dinamikusabbá az általa vezetett edzőstábbal.


A  síház és az azt övező fejlesztések az északi szakág magyarországi fellegvárát teremtette meg a Normafán       Fotó:Vasas Attila

A beszélgetés elején említette, hogy mintegy tizenöt évvel ezelőtt indult egy nagy szakosztályi építkezés, hol tartunk ebben a folyamatban?

A már említett infrastrukturális fejlesztések mellett igen nagy öröm, hogy ötre bővült a szakágak száma. A tradicionális északi és alpesi mellett megjelent a snowboard Szakács Dávid, a freestylesí pedig Czakó Bence vezetésével. Az őket végig támogató pasaréti vezetőnk, Krakler Kata révén pedig a parasí is felkerült a palettára. Mindez egy tudatos szakosztályi építkezés eredménye. Működési alapelvünk, hogy a síiskoláink által toborzott bázisból léphetnek tovább a Vasas szakosztályi rendszerébe azok, akik versenyezni szeretnének. Oktatóink senki előtt nem zárják el az utat, figyelik, kit merre lehet irányítani. Mindezt a gyermekek személyes érdeklődésének maximális tiszteletben tartásával. Az útjukat később is megtalálhatják, az a fontos, hogy ezt a klub keretei között tegyék. Úgy érzem, hogy ezzel a felépítéssel a többi magyar síklub előtt járunk.


                        A Pasaréti Síiskola lelkes és összetartó csapata a bázisteremtést tartja küldetésének                      Fotó: Réti Gerzson

Tóth Zita alpesi sízőnk fiatal kora ellenére évek óta kiemelkedő eredményeket produkál, az idei szezonja pedig minden várakozást felülmúlt. Az ő személye mit jelent a szakosztály számára?

Természetesen óriási büszkeséggel tölt el bennünket, hogy idén már a világ élvonalának közvetlen közelébe került, ismét top százas lett műlesiklásban, miközben remekelt az Európa-kupa-sorozatban, és VK-futamot is sikeresen teljesített. Személyében olimpikon sportolót is adunk a Vasasnak, ami szintén óriási dolog. Az alpesi szakágban a Covid előtt egyeduralkodónak számítottunk a hazai mezőnyben, öt éven át hoztuk el a Magyar Kupa vándorserlegét a pontverseny győzteseként. Az ezt követő megtorpanásból most építjük újra a szakágat, s ebben Zita személyisége éppúgy segítségünkre lehet, mint az új szakágak, a snowboard és a freestylesí fiatalokra gyakorolt vonzereje. Utóbbi kettő nemcsak egyre divatosabb, de láthatóan a jövő nemzedékeinek életstílusához, gondolkodásmódjához is közelebb áll.


       Tóth Zita 46. ob-címét nyerte idén, nemzetközi eredményei azonban még ennél is fényesebbek voltak            Fotó: Tumbász Hédi

A versenyeztetésen túl, a versenyek szervezése terén is élen jár a Vasas síszakosztálya.

Ez az északi szakág esetében különösen igaz, ráadásul Holló Miklós vezetésével a diákolimpiák rendezése révén tevékenységünk túlnő a klub keretein. A magyar sísport utánpótlásának fejlődéséhez járulunk hozzá nem is kis résszel.  Nem véletlen tehát, hogy fiatal sífutóink és biatlonistáink egyaránt a korosztályos válogatottak meghatározó tagjai. Most az a következő cél, hogy a felnőtt korba lépve is megőrizzék ezt a vezető szerepet, s az északi szakágban is legyen olimpiai résztvevőnk. Ahogy az korábban, még Holló Miklósék nagy nemzedékének idejében megszokott volt. A Krakler Kata által vezetett para szakág esetében sem titkoljuk, hogy a paralimpiai részvétel is a lehetőségek között szerepel, miközben a Vasas és szakosztályunk szellemiségével is tökéletes összhangban van a fogyatékossággal élő emberek sportolási lehetőségeinek biztosítása. Akár a legmagasabb szinten is.

A sízés kapcsán nem kerülhetjük ki az időjárási körülmények drasztikus változását. Az egyre enyhébb telek komoly problémát jelenthetnek a szakosztály számára is.

Idén sajnos alaposan megtréfált bennünket az időjárás, sok verseny elmaradt, vagy nyárias körülmények között kellett megrendezni. És ez nemcsak nálunk volt így, de a magyarországinál előnyösebb fekvésű, profi síközpontokban is. A probléma tehát általános és vélhetően egyre gyakrabban találkozunk majd vele. A pasaréti és a normafai műanyag pályák viszont egész évben folyamatosan használhatóak. A technikai hó létrehozásához is csak néhány napos hidegre van szükségünk, azt követően tíz fokig tartani tudja magát. A tíz-tizenöt persze már túl sok, idén ez jelentett megoldhatatlan feladatot. A tavalyi nyolcvan nap helyett a mostani szezonban az extrém meleg ellenére is ötven napon át készülhettek havas pályán a sífutók, ami egyedülálló Magyarországon. De éppen ezért olyan fontosak a már megvalósított fejlesztések.


Tóth Etre a Normafánál zajló téli sportok fejlesztésének szakmai felelőseként a síelők érdekeit tartja szem előtt        Fotó: Vasas Attila

Hogyan kapcsolódnak ezek össze?

A Normafa a téli sportok fejlesztésének középpontjában áll. Szerencsés egybeesés, hogy ennek szakmai felelőse lehetek, s ebben a minőségemben igen erősen képviselem a sport és a sportolók érdekeit. Ennek az érdekérvényesítésnek köszönhető az is, hogy a síház felújításával párhuzamosan az Anna-réten is elkészült az a másfél kilométeres, kivilágított pálya, amely enyhébb teleken is tökéletesen használható a technikai havat előállító rendszernek köszönhetően. Az északi szakág számára tökéletes körülményeket teremtettünk. Az egész országban nincs még egy olyan hely, ahol a szervizt, kölcsönzést, átöltözést színvonalasan biztosító és minden igényt kielégítő klubház mellett hasonlóan profi technikai hóval ellátott sífutó kör és gyakorló pálya lenne. A rekonstrukció során felújított és az autós közlekedés elől lezárt János hegyi út ugyanakkor egész évben alkalmas a sírollerek használatára. A közös gondolkodás és előrelátás eredményeként megvalósuló fejlesztés révén az északi szakág új fellegvárát hoztuk létre, amely a profik és az amatőrök számára egyaránt egyedülálló sportolási lehetőséget biztosít. És dolgozunk, tervezünk tovább, hiszen új alpesi lesikló lejtők is készülnek, sífelvonóval, világítással. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a kerület vezetésével, amely értékeli, hogy a környezetvédelem érdekeinek figyelembevétele mellett, nemcsak a versenysportnak kínálunk hazai viszonylatban páratlan környezetet a Normafán, de a tömegsport, a helyi lakosok és turisták számára is. A Vasas síszakosztályának elnökeként pedig nagy segítség számomra, hogy egy összetartó és erős csapat munkálkodik annak fejlődéséért, s ezt minden edzőnknek, munkatársunknak köszönöm!

 

 


Hirdetések