Gy. Szabó Csilla, 2024.04.21. | Curling

Teljes Vasas-fölénnyel zárult leány ifjúsági csapatok ob-ja, a képzeletbeli dobogó mindhárom fokára klubunk sportolói állhattak fel. A bajnoki címet a Joó Linda által vezérelt együttes nyerte, aki karrierje utolsó korosztályos versenyén lépett jégre. A tökéletes búcsú edzőit, Nagy Gyöngyit és Jakab Zoltánt is meghatotta.

Öt együttes részvételével rendezték idén az ifjúsági leányok csapat ob-ját. A cseh és a szlovén egység mellett három vasasos team lépett jégre, köztük a papírforma szerint legesélyesebb, címvédő Vasas Team Joó. Utóbbiban kisebb változások voltak csupán, a keret alapvetően megegyezett a tavalyival. A korosztályos évektől ezzel a versennyel búcsúzó Joó Linda szerepe azonban nagyon is eltért a korábbiaktól. Edzőivel, Nagy Gyöngyivel és Jakab Zoltánnal ugyanis abban egyeztek meg, hogy ezen a héten egyfajta segítő szerepkörben játszik a nyomdokaiba lépők mellett. Ráadásul a szakosztály legfiatalabb leányversenyzőiből verbuvált Curling Girls esetében az edzői teendőket is elvállalta Jakab Zoltánnal karöltve. A fináléban így néha saját maga ellen kellett instruálnia védenceit.

Nem volt könnyű helyzet – ismerte el honlapunknak Joó Linda az ob befejeztével – Nagyon figyelnem kellett arra, hogy ellenfélként mennyire szólhatok bele a taktikájukba. Természetesen a saját csapatomat sem büntethettem, miközben ők is számítottak a tanácsaimra. Úgy találtam meg az egyensúlyt, hogy a komolyabb helyzetekben mindig segítettem nekik. Remélem hasznos tudtam lenni, az eredményük mindenesetre egy ajándék a számomra. Ami pedig a csapatomat illeti, természetesen győzni szerettünk volna, hiszen némileg változó összeállításban ugyan, de évek óta bajnokok vagyunk. Az alapszakaszban egyetlen vereséget szenvedtünk el, mégpedig az Apple-től, akkor nem voltunk elég jók, elég élesek. De az is számított, hogy kicsit hátrább léptem, átadtam a felelősségteljesebb pozíciót a még jövőre is ifi társaimnak. Nagyon élveztem az ob-t, s örülök, hogy egy újabb aranyéremmel búcsúzhattam.”


A Vasas Team Joó megvédte ifjúsági bajnoki címét

 

A tőle megszokott vezérszerepből tehát egyfajta segítővé lépett elő Joó Linda, aki a Vasas színeiben sorozatban nyolcadik leány ifi csapatbajnoki címét nyerte vasárnap délután. Az első mérkőzés volt csupán kivétel, hiszen azt az erősnek ígérkező csehek ellen játszották. Jakab Zoltánék pedig úgy gondolták, ekkor még nagy szükség lehet Linda rutinjára, miközben a befejező ember szerepébe lépő Lauchsz Laura Ildikónak is szerettek volna egy találkozóval több felkészülési időt adni.

„A Kiwibrizz végül a vártnál kicsit gyengébb teljesítményt nyújtott, így nyolc-egyre nyertünk, Linda a tőle megszokott jó teljesítményt hozta befejező játékosként – kezdte értékelését Jakab Zoltán. – Orbán Hanna Regina skipként, Lauchsz Laura Ildikó pedig utolsó emberként végül a sorozatterhelés dacára is megállta a helyét, így a jövő évi ifi együttes kialakítása is a legjobb úton halad. A Curling Girls-szel, vagyis a legfiatalabbak úgy vágtunk neki a tornának, hogy jó lenne egy meccset nyerni, minden további siker ajándék. Végül ez utóbbiból lett a legtöbb, hiszen az alapszakasz során csupán egyet veszítettek, éppen Lindáéktól. Mivel körbeverés alakult ki, végül a „button-dobásnak” köszönhetően játszhattak ma döntőt. A papírforma szerint az Apple-t vártuk a fináléba, nekik most nem jött össze, az ob-bronzéremmel kellett megelégedniük. Számunkra most az volt a legfontosabb, hogy éles versenyhelyzetben láthassuk, miben kell javulnunk a következő szezonra. A hibák szerencsére kijöttek, igen éles képet kaptunk az előttünk álló feladatokról. Egyéni és csapat szinten egyaránt.”


Joó Linda (baloldal) edzőként segítette a legfiatalabbakat, akik számára nagy siker volt az ezüstérem

Az ifjúsági csapatok csak hat endet játszottak az ob-n, s mivel ebben a korban a játékosoknak még több időre van szükségük a helyzetek helyes megoldására, ezért többnyire ennél kevesebbet tudtak végül lejátszani. A futó időt mérő óra szigorúan jelezte a találkozó végét. Ez így történt a döntőben is, ami a végeredményt igazából nem befolyásolta.

„Az világosan látható volt, milyen jó kis társaság állt össze az utánpótláskorú leányok között – tette hozzá másik szakemberünk, Nagy Gyöngyi. – Egy tucatnál is több versenyzőre számíthatunk, három komplett csapatunk van a mostani eredménytől függetlenül. Utóbbi a pillanatnyi lelkiállapot és forma függvénye is, így az építkezés során még számos más fontos tényezőt is figyelembe veszünk. Mindhárom együttesünk legalább három meccset nyert, aminek nagyon örülünk. A leglátványosabb fejlődést a legkisebbeken láttuk, számukra nagyon nagy siker ez a második helyezés.”


A Vasas Team Apple most bronzérmet szerzett az ifi ob-n

 

Az érmek átadását követően mind Joó Linda, mind pedig a közel hét éve vele dolgozó Nagy Gyöngyi, Jakab Zoltán edzőpáros elérzékenyült. A szakemberek úgy fogalmaztak, hogy bár boldogan segítik tovább Linda felnőtt karrierjét, azért most mégiscsak lezárult egy korszak, amely bővelkedett az örömökben és sikerekben.

„A mai napnak és az elmúlt éveknek is szinte minden pillanatát élveztem, kicsit azért sajnálom, hogy többé nem játszhatok az ifik között. A legszebb pillanat mindenképpen a junior-világbajnokságon kétszer is elért negyedik helyezés, de a tavalyi ötödikre is szívesen emlékszem vissza. Utóbbinak talán az volt a legnagyobb értéke, hogy remekül működtünk együtt csapatként. Várakozásokkal tekintek mostantól előre, s bízom benne, hogy a felnőttek között is legalább annyi örömben lesz részem , mint volt utánpótláskorú versenyzőként” – fogalmazta meg honlapunk számára a búcsú szavait Joó Linda.


Nagy Gyöngyi öleli magához tanítványát a korosztályos búcsút követően

Ifjúsági Leány Országos Csapatbajnokság. Kamaraerdei Culing Club.
Döntő:
Vasas Team Joó – Vasas Curling Girls 6-2 (3-0, 1-0, 0-2, 0-0, 2-0)
A 3. helyért: Kiwibrizz (cseh) – Vasas Team Apple 6-1 (3-0, 1-0, 0-1, 2-0)
Az ob végeredménye: 1. Vasas Team Joó (Joó Linda, Orbán Hanna Regina, Lauchsz Laura Ildikó, Dencső Dorina, Nagy Lola Olimpia, Nagy Laura Karolina. Edzők: Jakab Zoltán és Nagy Gyöngyi.) 2. Vasas Curling Girls (Ézsöl Csenge Enikő, Rákóczy Flóra, Koslics Milla, Urbán Alexandra, Vaspöri Cili. Edzők: Jakab Zoltán, Joó Linda.) 3. Vasas Team Apple (Szurmay Emma Erzsébet, Barna Panna, Tószegi Boglárka, Vaspöri Lili, Máté Fruzsina. Edzők: Jakab Zoltán, Nagy Gyöngyi.
A nyílt nemzetközi bajnokság végeredménye: 1. Vasas Team Joó 2. Vasas Curling Girls 3. Kiwibrizz (cseh) 4. Vasas Team Apple 5.Bunnies on ice (szlovén).


Jakab Zoltán is meghatódottan gratulált Joó Lindának
 


Hirdetések