Gy. Szabó Csilla, 2024.04.17. | Tenisz

Idei első, karrierje második egyéni junior ITF-tornagyőzelmét aratta a hétvégén Nemcsek Gréta. A Vasas SC tizennégy esztendős játékosa ennek köszönhetően új karriercsúcsot ért el a korosztályos világranglista 514. helyén. Edzője, Bocskay József szerint egyfajta érési folyamat újabb állomásán lépett túl klubunk kiemelt utánpótláskorú sportolója.

Március közepén 2-es kategóriájú U16-os Tennis Europe tornán aratott kettős sikert Nemcsek Gréta, a múlt héten pedig már a juniorok sorozatában versenyzett Ausztriában. A guessingi J30-as viadalnak egyesben a torna második kiemeltjeként vágott neki, párosban viszont osztrák partnere visszalépése miatt nem tudott bizonyítani. Az egyéni küzdelmekben viszont kihozta magából a maximumot, hiszen igen magabiztosan haladva nyerte meg a tornát. Egyedül a második fordulóban veszített szettet. A selejtezőből érkező, így ekkor már igencsak játékban lévő, önbizalomtól duzzadó német Loehrer ellen az igen kellemetlen, szeles időjárási körülmények között is megtalálta a legjobb taktikát, s végül 7:6(2), 1:6, 6:3 arányban nyerte a mérkőzést. A következő igen komolynak ígérkező ellenfele a koreai Hyunyee Lee volt az elődöntőben, ám végül őt is gyorsan, 6:4, 6:1-re verte. A döntőben a magyar Kardos Lorát győzte le 6:3, 6:4 arányban.

Ezt a sikert folyamatában kell értékelnünk, a barcelonaival együtt egy tíz meccses egyéni győzelmi sorozat áll ugyanis mögötte, aminek számomra igen nagy jelentősége van – kezdte értékelését Bocskay József, a Vasas teniszszakosztályának igazgatója, Nemcsek Gréta felelős edzője. – Egyrészt mindig előremutató a jó sorozatteljesítmény, másrészt pedig az is biztató, ha a komfortzónájából kilépve, különleges körülmények között is hozni tudja a tőle elvárt eredményt. Ahogy korábban Spanyolországban, úgy most Ausztriában sem zavarta meg az óriási szél, jóllehet számára mindig nehezebb, amikor labdát kell tartania, vagy folyamatosan második, inkább pörgetett szervákkal operálnia. Úgy is fogalmazhatnánk, valami átfordult benne ezen a téren, és most kezdte megérteni, hogy az okos és taktikus alkalmazkodás bizonyos esetekben célravezetőbb, mint a maximális erőkifejtés. Gréti mindig a tökéletességre törekszik, így számára ez egy komoly tanulási folyamat. S bár jóideje birtokában van minden ezen a szinten szükséges tudásnak, igazából most kezdte el ezt jól használni.”

A Vasas szakembere számára is tanulságos Gréti fejlődése, hiszen korábban többnyire olyan kiváló játékosokkal dolgozott együtt, akik már nagyon fiatalon komoly eredményeket értek el, jóllehet nagyon sok hibát korrigálni kellett a játékukban. Éppen ezért mindig is egy olyan tanítványt kívánt magának, akivel már nem kell túl sok időt a javítgatásokra szánniuk. A Folyondár utcában most Gréti személyében kialakult egy ilyen teniszező, neki viszont arra kellett rájönnie, hogyan is alkalmazza a gyakorlatban ezt a technikai tudást?


Magyar döntő volt a hétvégén Ausztriában, amelyet Nemcsek Gréta (balról) és Kardos Lora vívott

„Az eredményesség terén a hétvégén egyértelműen szintet lépett, amiben ezen a tanulási és érési folyamaton túl az is szerepet játszott, hogy nagyon jó felkészülési időszak áll mögöttünk, ugyanakkor fizikálisan is egyfajta átalakuláson ment keresztül, az édesanyja segítségével bevezetett helyes táplálkozási szokásoknak köszönhetően láthatóan atletikusabb lett – tette hozzá Bocskay József, aki mindezek fényében kifejezetten optimistán néz az újabb sorozat elé, amely a héten a Sori Kupa révén egy újabb 2-es kategóriájú U16-os Tennis Europe-viadallal folytatódik, majd ismét ITF-juniortornák következnek, Székesfehérváron, illetve Dunakeszin. – Nagy figyelmet fordítunk a kondira és a gyógytornára, s ezek hatását már a legutóbbi, közvetlenül a verseny előtt elvégzett felmérés is igazolja. Minden fizikális paraméterben sokat javult, a néhány hónappal ezelőtt még meglévő hiányosságok szinte teljesen megszűntek. A stabilizáló izmok, különösen a derék tájékon, most már tökéletesen végzik a munkájukat. Erre pedig biztosan lehet építkezni.”

Bocskay József nagy fegyverténynek tartja a koreai leány felett aratott elődöntős győzelmet, hiszen az ázsiai teniszező egy évvel ezelőtt, tizenhat évesen, már 151. volt a juniorok világranglistáján, a guessingi torna előtt pedig két szintén J30-as viadalt nyert meg nagy fölénnyel. Minden bizonnyal itt is a végső győzelemre törekedett volna, amennyiben az elődöntőben nem állja útját Nemcsek Gréta. A legjobb négyig mindössze öt játékot veszített, éppen annyit amennyit a Vasas fiatalja ellen végül nyerni tudott.

„Nagyon fontos a hit, az önbizalom, egyetlen ellenféltől sem szabad a korábbi eredményei miatt megijedni. Grétitől most is, mint általában mindig, csak azt kérem, hogy tudása szerint játsszon. Amikor így tesz, akkor valamennyi tornán esélyesként léphet pályára. Persze mindig lesznek különleges helyzetek, mint most a második fordulóban, és érkezhetnek olyan „fekete lovak”, mint a koreai, ám ő képes arra, hogy ezeket a helyzeteket is megoldja. Nem feltétlenül élete legjobb játékával, sokkal inkább ésszel, taktikával és türelemmel. Ezeken az akadályokon egyszerűen túl kell lépni, és előre tekinteni. Büszke vagyok Grétire, hogy ez most tökéletesen sikerült neki, ráadásul mindkét alkalommal esélyesként. Hozni a kötelezőt számomra sokszor nagyobb dolog, mint egy nagy név ellen esélytelenként meglepetést okozni!” – zárta értékelését Bocskay József.

 


Hirdetések