Gy. Szabó Csilla, 2024.04.14. | Curling

A juniorévektől búcsúzó Joó Linda újabb korosztályos aranyérmet szerzett, az SSC-s Kárpáti Álmossal megnyerték az ifik vegyes páros ob-ját. A második és a harmadik helyezett duó leánytagja is klubunk versenyzője, Nagy Lola Olimpia ezüstérmet szerzett Kárász Raullal, Szurmay Emma Erzsébet pedig bronzot Ferenci Baján Kánnal.

Az ifjúsági vegyes párosok országos bajnokságán az a különleges, ám számunkra igen hízelgő helyzet alakult ki, hogy valamennyi leányversenyző a Vasas curlingszakosztályából érkezett. Ez tény, a klubunknál folyó kiváló utánpótlás-nevelő munkát, valamint Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán edzők tevékenységét dicsérte. Utóbbiak számára éppen ezért nem is a végeredmény volt a legfontosabb, hanem az, hogy tanítványaikat versenyhelyzetben láthassák játszani.

A mezőnyben idén három erősebb páros vitte a prímet, Joó Lindáék, Nagy Loláék és Szurmay Emmáék egyaránt egy-egy vereséggel zárták az alapszakaszt. A körbeverésnek köszönhetően a döntőt végül a Joó, Kárpáti, valamint a Nagy, Kárász kettős vívta. Az egyéni játéktudás alapján talán előbbi volt az esélyesebb, ám ők először alkottak párt, az ob előtt mindössze kétszer tudtak együtt edzeni. Nagy Lola Olimpia és Kárász Raul viszont a nemzetközi porondon is sokat játszott már együtt, így az ő esetükben kiváló volt az összhang. Az alapszakaszban mégis Joó Lindáék nyerték kettejük összecsapását, és a döntőben is ők bizonyultak jobbnak.

Az aranyérmes Joó Linda és Kárpáti Álmos duó, Jakab Zoltán és Varkoly Zoltán edzők között

Számunkra valóban az összeszokás volt a legnagyobb feladat, ráadásul a kommunikációtól is tartottam picit, hiszen Álmos siket, én pedig nem ismerem a jelbeszédet – tudtuk meg a döntőt követően Joó Lindától. – Az első meccsünket Emmák ellen azért is veszítettük el, mert ekkor alakítottuk ki az összhangot, amely meccsről meccsre egyre erősebb lett. Igyekeztem igen határozottan gesztikulálni, szerencsére a curlinges üzenetek átadásában viszonylag gyorsan megértettük egymást. Bevallom, hogy jobban és gyorsabban találtuk meg a közös hangot, mint ahogy azt az ob előtt képzeltem. Mindig a győzelem reményében lépek jégre, ez most is így volt, de utolsóéves juniorként az is fontos volt számomra, hogy élvezzem a játékot. Ráadásul vegyes párost is régen játszottam, hiszen most a női csapat körül forogtak a gondolataim, amellyel kiharcoltuk az A ligás EB-szereplés jogát. Ennek fényében kifejezetten frissítő hatással volt most rám ez az ob. Nagyon jó érzés sikeresen búcsúzni a korosztályos versenyektől.”

Ezt a búcsút azonban most még csak a vegyes párosokra értette Joó Linda, hiszen pontosan egy hét múlva az ifjúsági csapatversenyben lép utoljára jégre korosztályos versenyen.

A dobogó második fokára Nagy Lola Olimpia léphetett fel Kárász Raul oldalán, ők összeszokott párosként tűzték ki ugyanazt a célt, mint Joó Lindáék.

„Szerettünk volna nyerni, de el kellett fogadnunk, hogy Lindáék jobban játszottak nálunk, egyénileg ők azért tapasztaltabb versenyzők, mint mi – ismerte el a díjátadót követően Nagy Lola Olimpia. – Az alapszakaszban egyébként nekünk is jól ment, itt a döntőben szerettünk volna visszavágni az ott elszenvedett vereségért, de sajnos ez nem sikerült. Bár a fináléban is sokáig bíztunk abban, hogy fordítani tudunk. Azt hiszem többet hibáztunk náluk, ők pedig mindig megdobták a legjobb köveket.”


Nagy Gyöngyi, Nagy Lola Olimpia, Kárász Raul és Jakab Zoltán (balról jobbra) az ezüstéremmel

 

Szurmay Emma Erzsébet és Ferenci Baján Kán szerényebb elvárásokkal érkezett az ob-ra, a kitűzött célukat azonban sikerült elérniük.

„Érmet szerettünk volna nyerni, ugyanakkor az is fontos volt a számunkra, hogy színvonalas meccseket játszhassunk, és fejlődést érjünk el a korábbiakhoz képest. Úgy érzem, mindhárom feladatot teljesítettük, éppen ezért nagyon boldogok vagyunk. A Loláék elleni meccsen, az alapszakaszban, szerintem elfáradtunk, az lehetett volna szorosabb is” – jelentette ki Szurmay Emma Erzsébet.

A leányokat és a duók többségét is felkészítő szakembereink, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán természetesen nem a játékosok szemüvegén keresztül nézte a korosztályos vegyes párosok ob-ját, őket a levonható tanulságok érdekelték a leginkább, amelyekről utóbbi számolt be honlapunknak.


Jakab Zoltán, Szurmay Emma Erzsébet, Ferenci Baján Kán és Nagy Gyöngyi

„Pontosan láthattuk, kinél mit kell még javítani, ami számunkra különösen értékes tapasztalat – értékelt Jakab Zoltán. – Még a kevesebb tapasztalattal rendelkező, fiatal játékosoknak is voltak olyan szép megmozdulásaik, amelyekkel megleptek bennünket. Az eddig elvégzett munka jött ki ezekben a pillanatokban, ugyanakkor a jövőképünket is erősítették. A vegyes páros az utánpótláskorúak számára kicsit nehezebb, hiszen itt mindenkire nagy felelősség hárul, ők még inkább csapatban játszanak, amelyekben nem rajtuk vannak ezek a terhek. Ez az ob jó alkalom volt arra, hogy éles helyzetben is kipróbálhassák magukat irányító szerepkörben. A döntőbe ezt a két párost vártam, az aranyérem sorsa pedig azon múlt, hogy Lindáék pontosabbak voltak, kihasználták Loláék valamennyi hibáját. Emmáék kettősére azért figyeltünk, mert ők maradnak jövőre is együtt ebben a felállásban.”

Ifjúsági vegyes páros országos bajnokság. Kamaraerdei Curling Club.
Döntő:
Joó Linda, Kárpáti Álmos (Vasas, SSC) – Nagy Lola Olimpia, Kárász Raul (Vasas, UTE) 8-3 (3-0,0-2,1-0,1-0,1-0,0-1,1-0,1-0)
A 3. helyért: Szurmay Emma Erzsébet, Ferenci Baján Kán (Vasas, FTC) – Tószegi Boglárka, Rozgonyi Csaba Gergely (Vasas, Tatabánya) 9-4 (3-0,0-1,1-0,1-0,1-0,3-0,0-3)
Az alapszakasz végeredménye: 1. Nagy Lola Olimpia, Kárász Raul, 2. Szurmay Emma Erzsébet – Ferenci Baján Kán, 3. Joó Linda, Kárpáti Álmos, 4. Tószegi Boglárka, Rozgonyi Csaba Gergely, 5. Dencső Dorina, Trauttwein András (Vasas, FTC).

 


Hirdetések