Jenkei Dániel, 2024.04.14. | Úszás

Szabó-Feltóthy Eszter remekelt, és leendő olimpiai résztvevőhöz méltóan nyerte meg 200 háton az országos bajnokságot a Duna Arénában, emellett egy váltóezüst, és Sámóczi Milán bronzérme jutott ki medálok terén a vasasos csapatnak.

Az utolsó napi döntős programot övezte a legnagyobb izgalom Vasas-szempontból az úszók 2024-es országos bajnokságán, amelyet ezúttal a Duna Arénában, igazán impozáns körülmények között rendeztek.

Olimpiai A-szintesünk, a magyar ranglistát vezető Szabó-Feltóthy Eszter ugyanis ekkor volt érdekelt a fő számában, 200 háton. A döntő remekül sikerült, hiszen Eszter jól beosztott úszással (de erről majd mindjárt ő is mesél…), az egyéni csúcsát megközelítve, 2:08.95-ös idővel az elsőként csapott célba, bő egy másodperces előnnyel.

- Nehéz volt, szokatlan volt kicsit az a teher, hogy én vagyok a címvédő, ez a fő számom, ebben szeretnék indulni az olimpián, ráadásul itthon nem tudtak megverni az elmúlt egy évben. Szóval éreztem, hogy ezt illene megnyerni. Viszont közben nagyon komoly munkából érkeztem az ob-ra, tehát nem voltam annyira kiélezve, ez pedig okozott egy kis bizonytalanságot saját magamban. Talán emiatt is nem mertem azt bevállalni, hogy hamar meginduljak a döntőben, hanem az utolsó ötvenre hagytam a nagy hajrát. De legalább úgy látszott, mintha ez valamilyen érdekes, zseniális taktika lenne… - értékelt nekünk Eszter, a tőle megszokott humoros stílusban.
 


Dr. Egressy János tanítványa nem titkolt céllal versenyállóképességet is jött fejleszteni erre a bajnokságra, így minden nap rajtkőre lépett.

- Kemény volt, de eddig sem riadtam meg a nehéz feladatoktól. Igazából élveztem is a sok párharcot, a sok vízre szállást, persze azért mentálisan és fizikálisan megterhelő ez, pláne úgy, hogy a fő számom mindig a legvégére marad. De ugyanígy lesz ez az olimpián is, ezért aztán úgy fogtam fel, hogy ez egy jó modellezési lehetőség.
 


Végül megkérdeztük tőle azt is, milyen érzések fogták el a 200 hát döntője után, és mennyire néz előre, Párizs irányába.

-  A döntő után jó volt nagyon az a tudat, hogy megküzdöttem a feladattal, jól sikerült, és csak kiúsztam magamat a végére. Abszolút látom magam előtt, és várom is a következő nagyjából három hónapot az olimpiáig. Soknak tűnik kimondva, de tudom, hogy gyorsan el fog telni. Ugye védettségem továbbra sincs, de én abszolút Párizsra koncentrálok, nem is lehetne úgy felkészülni, ha bármilyen bizonytalanság kapcsán agyalnék. Szóval a lelki nyugalmam megvan, ahogy az éberségem is. Összességében pedig nagyon jó érzés, hogy célirányosan tudok készülni egy ilyen nagy eseményre, a kedvenc számomban, amiben a legjobb vagyok. Ez kiváltság!

 

Az egyéni számokban még egy további vasasos éremnek örülhettünk, Sámóczi Milán szerzett egy bronzérmet 200 mellen, ez volt Lőrinczi György tanítványának első vasasos színekben megnyert bajnoki érme.
 

 

A női 4x100-as vegyesváltónk (Szabó-Feltóthy Eszter, Zsebők Laura, Szokol Szonja, Gyurinovics Lili) pedig a Győr mögött egy ezüstéremre jött be. Ezen kívül pedig több döntős és pontszerző helyet értek el úszóink a Duna Arénában.
 


fotó: MÚSZ


Hirdetések