Gy. Szabó Csilla, 2024.04.08. | Curling

Kettős Vasas sikerrel zárult az A ligás csapatbajnokság, a Vasas Nők és a G-Force férfi gárdája egyaránt aranyérmes lett. A hölgyeknél a Hackers a második, a Vasas Ice Ladies pedig a negyedik helyen végzett. A férfiak mezőnyében a Vasas Szenior nyerte a bronzérmet. A szakosztály történetében először fordult elő, hogy a női és a férfi együttesünk egyszerre lett ob-győztes, a hat éremből négyet szereztünk meg!

A piros-kék fölény a hölgyeknél volt a leglátványosabb, hiszen a Vasas Nők és a Hackers házidöntőt játszott, a Vasas Ice Ladies pedig a negyedik helyen végzett. De a férfiak végső négyesében is két gárdánk szerepelt, a Vasas G-Force az aranyért, a Vasas Szenior pedig a bronzért játszott, s mindkettő a fényesebb érmet szerezte meg. A Vasas Nők sikere egyben azt is jelentette, hogy a Kalocsai van-Dorp Vera által vezetett csapat képviselheti Magyarországot a novemberi A csoportos Európa-bajnokságon.

Három hétvégén keresztül küzdöttek egymással a legjobb férfi és női curlingcsapatok a hazai A liga országos bajnoki címéért. A Vasas Nők tavaly is a dobogó legmagasabb fokára állhattak fel, így ők indulhattak a B csoportos Európa-bajnokságon, amelyet bravúrosan meg is nyertek, s ezzel kiharcolták az A csoportban szereplés jogát. A kontinens legjobbjai közé azonban a magyar bajnoki cím újbóli elnyerésén keresztül vezetett az útjuk, ezért a szokásosnál is nagyobb elszántsággal készültek a válogatónak számító hazai versenyre. Különösen a csapat kapitánya, Kalocsai van-Dorp Vera.

„Nem tudom és nem is akarom palástolni az örömömet, bár még nem igazán fogtam fel, hogy tényleg ott lehetünk az A csoportos Európa-bajnokságon – jelentette ki szemmel látható boldogsággal Kalocsai van-Dorp Vera a női ob-döntő követően, amelyet az ellen a Hackers ellen játszottak, amelytől egyetlen vereségüket szenvedték el, mégpedig az elődöntőben. – Ez volt a célunk, én ennek szellemében készültem most már hónapok óta. Hihetetlen, hogy sikerült. Az elődöntőben a Hackers nagyon jól játszott, miközben mi túlságosan is rástresszeltünk a meccsre. A hibátlan alapszakaszt követően talán először éreztük a tét nagyságát. Azt hiszem jót tett nekünk, hogy szombat délelőtt még játszottunk egy plusz találkozót a döntőbe jutásért. Nem volt nehéz dolgunk, viszont újra összehozott bennünket. A fináléban szerintem az döntött a javunkra, hogy a sorozatterheléshez jobban hozzá vagyunk szokva, edzőink, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán erre mindig különösen nagy hangsúlyt fektetnek. A heti négyszeri edzések meghozták az eredményüket, én a pályán kívül is mindent megtettem azért, hogy a lehető legjobb formában legyek. Ha már kivívtuk az A csoportos Eb-szereplés jogát, akkor szerettem volna pályára is lépni a legjobbak között!


Az aranyérmes női csapat egy szusszanyásni pihenőt követően meg is kezdi a felkészülést az A csoportos Európa-bajnokságra

 

A Vasas Nők szkipje korábban már játszott Európa élmezőnyében, ám úgy érzi – s ebben a szakvezetés is egyetért vele – hogy most van a legnagyobb esélyünk arra, hogy bent is maradjunk az A csoportban. Szerinte elérhető a nyolcadik hely, ehhez négy biztos győzelemre lenne szükségük, a fejében már ott is van a legyőzendő csapatok listája. Ha ez sikerülne, akkor a világbajnoki részvételt is meglenne, amely újabb motivációs erőt jelent Kalocsai van-Dorp Vera és társai számára. Céljuk eléréséhez azonban ki kell hozniuk majd magukból a maximumot, amelyhez az alapot egy nagyon kemény felkészülés adhatja csak meg. Hat nap alatt, kilenc meccs vár majd rájuk a kontinensviadalon.

A Vasas Nők győzelmét követően Joó Linda is elismerte, hogy sokszor átvillant rajta az A csoportos Eb-szereplés lehetősége. A Hackerstől elszenvedett egyetlen vereségük oka is az volt, hogy túlságosan ráfeszültek az eredményre. Még szerencse, hogy a következő körben volt lehetőségük a javításra.

„Ez a nagy akarás, az elődöntőben volt csak a kárunkra, később azért lelazultunk és egyre jobbakat dobtunk – ismerte el Joó Linda. – A szombat esti első mérkőzés még nagyon szoros volt, ellenfeleink nagyon jól játszottak, ma viszont már mi voltunk fölényben. Óriási dolog lesz a kontinensviadal, alig várjuk, hogy ott lehessünk!”

A Hackers kapitánya, Patonai Ágnes is elégedetten értékelt az ezüstérem birtokában:

„A legjobb négy közé kerülést tűztűk ki minimális célként, a döntő már egyértelmű siker volt a számunkra. Pénteken este, az elődöntőben, életünk legjobbját hoztuk ki magunkból, akkor úgy éreztük, senki sem állíthat meg bennünket. Így sikerült Veráékat legyőznünk. A finálé első meccsét is jól kezdtük, de a hajrára elfáradtunk, addig tartott az erőnk. A vasárnapi második találkozón viszont már nem játszottunk jól, jobb érzés lett volna egy igazán jó teljesítménnyel zárni a sorozatot, ám az ezüstérem így is nagyon szépen csillog.”


A Hackers tagjai is elégedettek lehetnek az ezüstéremmel, pénteken életük legjobb játékával nyertek a Vasas Nők ellen

 

A Vasas Ice Ladies szoros meccsen maradt alul a harmadik helyért vívott csatában, Dencső Blanka szakosztályigazgató, és az együttes egyik motorja mégis nagy eredményként tekint a negyedik helyezésre.

„A bentmaradást tűztük ki célul, a Final Four számunkra igazi jutalomjáték volt – kezdte értékelését saját csapatával Dencső Blanka. – Nagyon jó meccseket vívtunk, gratulálok a lányoknak, hogy így bírták a három hétvégét. De a többiekről is csak az elismerés hangján szólhatok, együtteseink fantasztikus teljesítményt nyújtottak, bírták a sorozatterhelést és értékes érmeket, helyezéseket gyűjtöttek. A számok szerintem önmagukért beszélnek, a hölgyek négyes döntőjében három, a férfiak mezőnyében pedig két csapatunk volt, ráadásul mindkét tornán végső vasas győzelem született. Ez a szakosztálynál folyó szakmai munka legszebb bizonyítéka. A Vasas Nők esetében dupla az örömünk, hiszen a címvédéssel az A csoportos Eb-szereplés is biztossá vált. A Hackers minőségi munkát végezve jutott a döntőbe, a szeniorok pedig a régi válogatott csapatot újjászervezve az első indulások során bronzéremesek lettek. Utóbbiak esetében ez is bizonyítja, hogy itt a helyük. A G-Force is nagy örömet okozott, hiszen három ezüst után lettek végre aranyérmesek. Ezzel pedig a szakosztály fennállása óta először történt meg, hogy a férfi és a női A ligában egyaránt piros-kék bajnokot avattak. Minden játékosnak és edzőnek köszönöm a felkészülésbe fektetett időt és energiát, következetes munkájuk eredménye ez a kiugróan sikeres ob-szereplés.”

A férfiak mezőnyében a Vasas G-Force idén már a negyedik döntőjébe jutott be, s eddig mindig meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Az első találkozón aratott magabiztos siker nyomán úgy tűnt, gyorsan lezárhatják a párharcot, s végre arannyal zárhatják az ob-t. A vasárnap délelőtti második meccset azonban az FTC nyerte, jóllehet a G-Force kezdett jobban. A bajnoki cím sorsát így az esti harmadik találkozó döntötte el, amelyen sokáig fej-fej mellett haladt a két együttes. A hajrában azonban a G-Force volt a jobb.


A Vasas G-Force végre felért a csúcsra, ráadásul a Vasas Nőkkel egyidőben                    Fotó:Kuttner Ádám

„Mindannyiunknak ez az első férfi csapattal szerzett aranyérme, óriási tehát a boldogságunk – vallotta be Szabó Gergely, a G-Force kapitánya, aki az évek során összesen öt ezüstérmet nyert ebben a számban. – Végre megszakadt a második helyek sorozata, ami azért most már nyomasztott bennünket. A döntő második meccsét én személy szerint el is izgultam emiatt. A harmadikhoz azonban másképp álltunk hozzá, minden áron nyerni akartunk. Ha az egész ob-t nézzük, szerintem megérdemelt volt a győzelmünk, amikor kikaptunk, akkor is magunkat vertük meg, nem az ellenfelek kényszerítettek hibára. Minden jól jött ki, a szerencse is a legjobb időben szegődött mellénk, de ezért is megdolgoztunk. Egész évben készültünk, idén kicsit rátettünk a lapáttal, mert tényleg az arany lebegett a szemünk előtt. Jó érzés lesz saját jogunkon részt venni az Európa-bajnokságon. Köszönjük szépen a családtagok és a Vasas folyamatos támogatását, ez a siker mindannyiunké!”


Szabó Gergely (középen) épp egy fontos követ indít útjára a vasárnap esti döntőben                    Fotó: Kuttner Ádám 

 

A bronzérmet szerző Vasas Szenior kapitánya, Nagy György is elégedetten értékelte bronzérmüket:

Célunk az volt, hogy a következő szezon szenior kihívásaira a lehető legjobban felkészüljünk. Ennek érdekében arra törekedtünk, hogy bent maradjunk az A ligában, hiszen itt tudjuk a leghasznosabb meccseket játszani. A bronzérem megszerzésével túlszárnyaltuk a terveinket, aminek nagyon örülünk. Igyekszünk mindig reálisan értékelni a teljesítményünket, tisztában vagyunk az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel. Az viszont egyértelműen mellettünk szólt, hogy összeszorított fogakkal küzdöttünk a legnehezebb helyzetekben is. Különlegesen jó érzés volt ebben a csapatban játszani, nagyon elégedett vagyok az ob-szereplésünkkel.”


A Vasas Szenior alaposan túlteljesítette tervét a bronzéremmel                            Fotó:Kuttner Ádám

 

A ligás országos csapatbajnokság. Kamaraerdei Curling Club.
Férfiak.
Negyeddöntő:
FTC Fatherock – Vasas Szenior 7-6.
Elődöntő: Vasas G-Force – Team Czermann 10-6.
Vesztesek elődöntője: FTC-Fatherock – Team Czermann 8-7.
A 3. helyért: Vasas Szenior – Team Czermann 7-5.
Döntő.
1. mérkőzés: Vasas G-Force
– FTC Fatherock 8-3.
2. mérkőzés: FTC-Fatherock – Vasas G-Force 10-5.
3. mérkőzés: Vasas G-Force – FTC-Fatherock 9-7.
Végeredmény: 1. Vasas G-Force (Szabó Gergely, Miklós Nándor, Lendvay Tamás, Besnicz Péter) 2. FTC-Fatherock  3. Vasas Szenior (Barna Krisztián, Bartalus Gábor, Jakab Zoltán, Nagy György, Asztalos Sándor, Németh Balázs)

Nők.
Negyeddöntő:
SSC Nők – Vasas Ice Ladies 9-2.
Elődöntő: Hackers – Vasas Nők 10-3.
Vesztesek elődöntője: Vasas Nők – SSC Nők 8-3.
A  harmadik helyért: SSC Nők – Vasas Ice Ladies 8-6.
Döntő.
1. mérkőzés:
Vasas Nők – Hackers 9-7.
2. mérkőzés: Vasas Nők – Hackers 10-3.
Végeredmény: 1. Vasas Nők (Kalocsai van-Dorp Vera, Joó Linda, Tóth-Csősz Orsolya, Orbán Hanna Regina, Lauchsz Laura Ildikó, Nagy Laura Karolina. Edző: Jakab Zoltán, Nagy Gyöngyi.) 2. Hackers (Patonai Ágnes, Mercz Dóra, Vaszari-Tóth Teodóra, Tatorján Írisz, Miklós-Noskó Éva. Edző: Szarvas Mónika) 3. SSC Nők 4. Vasas Ice Ladies (Dencső Blanka, Szurmay-Palotai Piroska, Szurmay Emma Erzsébet, Dencső Dorina, Stéger Anett, Tószegi Boglárka. Edző: Miklós Nándor)


Hirdetések