Jenkei Dániel, 2024.04.08. | Úszás

Sokak számára az év egyik legfontosabb versenye következik, vasasos úszóink a megszokott népes csapattal vesznek részt a kedden startoló országos bajnokságon.

27 versenyzővel áll rajtkőre a Vasas SC úszószakosztálya a Duna Arénában rendezendő nagymedencés országos bajnokságon, amelyre keddtől péntekig kerül sor.

Ez lesz egyébként a 126. magyar bajnokság, amelyre változatos célokkal érkeznek meg sportolóink.

Szabó-Feltóthy Eszter például világbajnoki negyedikként és olimpiai A-szintesként készül a viadalra, ahol ismét jó formát szeretne mutatni.

Úgy gondolom, hogy az olimpiai részvétel szempontjából Eszter valóban nyugodt helyzetben lehet, mondazonáltal az elmúlt időszakban olyan eredményeket ért el, hogy már csak a presztízs miatt is jól kell szerepelnie egy országos bajnokságon. Vártuk már, hogy a Duna Arénában legyen az ob, ez most megadatik, a cél az, hogy a versenyállóképességét építsük, így általában napi egy egyéni számot fog úszni, de emellett komoly szerepet kap a vasasos váltókban is. A klubnak köszönhetően a napközbeni megfelelő pihenése is biztosított lesz, tehát minden adott a jó szerepléshez - mondta el várakozásait az Esztert felkészítő vasasos vezetőedzőnk, Dr. Egressy János.

Olimpiai várományosunk egyébként igencsak sűrű programot bonyolít edzőjével és versenyzőtársaival, hiszen a dohai vb előtt Livignóban vett részt magaslati edzőtáborban, aztán maga a vébé is beillett egy edzőtábornak, az ob után (és az olimpia előtt) pedig még lesz franciaországi vk-verseny, sőt, hódmezővásárhelyi, és törökörszági edzőtábor is.
 


És ha már az előbb a váltók szóba kerültek, már-már hagyományosan várhatunk jó eredményeket a piros-kék stafétáktól, leginkább a női 4x100-as vegyesváltótól, amelyben a már említett Szabó-Feltóthy Eszter mellett Lőrinczi György három tanítványa, Olajos Dorottya, Szokol Szonja és Gyurinovics Lili úszik. Ez a szám ráadásul rögtön az első napon lesz, így jó alaphangot adhatna a folytatásra.

A vasasos úszók közül az Egressy-csoportból Nagy Mártonra is érdemes figyelni, aki élete új fejezete előtt szeretne még jókat úszni, elsősorban 200 mellen. Gál Dávid számára pedig az ifi Eb-szint sem tűnik lehetetlennek egy jó versenyzéssel 200 pillangón. 

100 és 200 mellen egyébként a Lőrinczi-csoportból az új igazolásunk, Sámóczi Milán is ott lenne a végelszámolásnál, de Olajos Dorottyára is érdemes lesz figyelni az egyéni számokban.

Múlt héten Lőrinczi György így foglalta össze versenyzői helyzetét:

- Fontos szezon elején állunk, hiszen tele van világversenyekkel: sorrendben Európa-bajnokságot, ifjúsági Európa-bajnokságot, olimpiát, az esztendő végén pedig hazánkban rövidpályás világbajnokságot rendeznek. Ezekre a megmérettetésekre pedig első körben majd ezen az ob-n lehet kvalifikálni. Ezért is dolgoztunk gőzerővel az elmúlt hónapokban is. Az év elején Tenerifén jártunk edzőtáborban, majd Cipruson is készültünk. Gyurinovics Lili, Olajos Dorottya és Szokol Szonja, a fiúknál pedig Sámóczi Milán, illetve a még serdülőkorú Szeredi Bence az, akit kiemelnék, utóbbi akár már várományos lehet az ifjúsági Európa-bajnokság kapcsán. Sajnos a négyszer százas férfi és női vegyesváltó nem kvalifikált az olimpiára, pedig ezekben a számokban gondolkodtam elsősorban Milán és Dorottya részvételében – ez sajnos az év eleji vébén nem jött össze; akkor nem volt vasasos tanítványom a felállásban, de utólag még kiharcolhatták volna benne a helyüket. Jelenleg velük az Európa-bajnokság áll a fókuszban, ahonnan még összejöhet az ötkarikás verseny, legelőször azonban majd a felnőtt ob-n kell ehhez olimpiai eredményt úszniuk. Főleg a száz mell lehet képben náluk, hogy felkeltsék Sós Csaba szövetségi kapitány figyelmét – ehhez győzni kell majd a Duna Arénában, ezt a fiatalok is tudják. Lili esetében a négyszer százas női gyorsváltóban gondolkodunk elsősorban az olimpia kapcsán, amelynél – ha jól tudom – nagy csapat utazhat majd Párizsba.

 

Pár nap múlva okosabbak leszünk sok szempontból, szóval keddtől péntekig mindent bele, vasasos úszók a Duna Arénában!


Hirdetések