Gy. Szabó Csilla, 2024.04.05. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia négy játékosa kapott meghívót a 3x3-as olimpiai selejtező-tornára készülő női válogatott székesfehérvári edzőtáborába. A hétfőn útra kelő négyes munkáját Jáhni Zsófia és Tóth Orsolya a felnőtt bő keret, Salamon Zsófia pedig az U23-as együttes tagjaként segíti. Utóbbiban szerepelt volna Szerencsés Tamara is, ám ő korábbi térdsérülése miatt, elővigyázatosságból kénytelen volt lemondani a részvételt.

A Földi Attila irányította magyar 3x3-as női válogatott hétfőn utazik Hongkongba, ahol olimpiai selejtező-tornán vesz részt. A Böröndy, Mompremier, Papp, Szabó összeállítású négyes az A csoportban Lengyelország, Egyiptom és a házigazda Hongkong ellen kísérli meg a továbbjutást az elődöntőbe. Az olimpiai kvótát a torna győztese szerzi meg. A székesfehérvári edzőtáborba a nyolcfős felnőtt keret mellett azért hívták meg az U21-es és U23-as válogatott tagjait is, hogy pénteken és szombaton egy négycsapatos mini-tornát rendezhessenek.

„Úgy gondolom, ezekkel az éles meccsekkel tudjuk leginkább segíteni az utazók munkáját, minél keményebben állunk oda velük szemben, annál élethűbb helyzetet tudunk létrehozni a számukra – tudtuk meg Tóth Orsolyától, aki Jáhni Zsófiával együtt egészen hétfő délig a csapattal marad, az indulás előtti délelőttön még egy utolsó közös gyakorlással járulnak hozzá az együttes felkészüléséhez. – Nagyon fontosak ezek a téthelyzetek, még akkor is, ha nálunk erősebbekkel találják majd szemben magukat az olimpiai selejtező-tornán. Úgy gondolom, a pillanatnyilag legjobb formában lévő négy játékos kapott bizalmat a kapitánytól, ha jól játszanak, van esélyük a győzelemre. Jósolni mégis nehéz, mert az csak ott fog kiderülni, hogy csapatként hogyan állnak majd össze. Mi mindent megteszünk azért, hogy ez a legjobban alakuljon. Mint mindig, most is örömmel jöttem és nagyon drukkolok majd a lányoknak.”

Női élvonalbeli csapatunk kapitányától azt is megtudtuk, hogy ezek a válogatott edzőtáborok mindig is erősítették az önbizalmát, s ez így van most is. Ebből a szempontból tehát a lehető legjobb időpontban kapott meghívót, hiszen a két hét múlva folytatódó rájátszás talán legfontosabb mérkőzése következik a TF ellen. Ebben Jáhni Zsófia is egyet értett csapattársával, bár neki most még nem az április 20-ra tervezett első találkozó jár a fejében.


Tóth Orsolya (21) és Jáhni Zsófia (előtte) már tavaly nyáron is együtt játszottak a 3x3-as válogatottban, remélik, hogy idén is lesz még alkalmuk rá         Fotó:FIBA.Basketball

„Nagyon szeretem ezt a szakágat, Orsival hosszú éveken át játszottunk a korosztályos válogatottban, sok szép közös emlékünk van, és sikerben is volt részünk – tette hozzá Jáhni Zsófia. – Ugyanakkor a játék keménysége, a faulthatár közeli védekezés miatt mindig is úgy éreztem, az ötös kosárlabdámat is segíti a 3x3-ban eltöltött idő. Ez az a két dolog, ami miatt örömmel áldozom a nyaraimat ez utóbbira. A kapitány döntésével egyetértettünk, a legjobb négyes utazik Hongkongba. Nincsenek elvárásaim a lányokkal szemben, remélem, kijutnak az olimpiára. Ha ez sikerülne, az nemcsak nekünk, de az egész magyar kosárlabda számára óriási dolog lenne. Most kizárólag az itteni edzésekkel és meccsekkel foglalkozom, kedden csatlakozunk klubcsapatunkhoz Pasaréten, jó lenne elkapni a TF-et és végül az ötödik helyért játszani. Úgy érzem, ha mindannyian jó formában leszünk, akkor ez egyáltalán nem lehetetlen.”

A felnőtt 3x3-as női válogatott bő keretének két vasasos tagja abban is egyetértett, hogy nagy megtiszteltetés számukra a kapitányi meghívó, s bíznak abban, hogy a nyári Women’s Series-sorozatban tétmeccseken is bizalmat kapnak Földi Attilától.

Salamon Zsófia is örömmel utazott Székesfehérvárra, bár azt nagyon sajnálta, hogy ezúttal Szerencsés Tamara nem kísérte el, jóllehet ők ketten szinte mindig együtt kapnak korosztályos válogatott meghívót, tavaly nyáron még az Universiadén is ketten képviselték a Vasas Akadémia színeit.

„Nagyon örülök, hogy itt lehetek, hiszen ez egyrészt egyfajta elismerése az eddigi munkánknak, másrészt pedig szívből szeretem ezt a szakágat is – osztotta meg érzéseit honlapunkkal Salamon Zsófia. – Úgy látom, hogy az utazó négyes nagyon jó formában van, szerintem a csoportbeosztásuk is kedvező, jók az esélyeik. Én bizakodó vagyok az olimpiai kvóta-szerzéssel kapcsolatban. Drukkolok nekik, hiszen ez egy nagy siker lenne mindannyiunk számára. Ami engem illet, most élvezem, hogy kicsit kiszakadtam a megszokott környezetből. Azt hiszem, a rájátszás hajrája előtt ez kifejezetten jót tesz nekem. Még nem ismerem a nyári programot, de a korosztályos válogatott tagjaként vélhetően több 3x3-as tornán is részt vehetek majd. Annak is nagyon örülnék. De előbb még ott vannak a pasaréti feladataink.”

Szerencsés Tamara térdét ősszel, egy másik válogatott szünet idején műtötték, s idén már sikeresen vissza is tért a pályára. A rájátszás miatt azonban ő is és a Vasas Akadémia szakvezetése is úgy látta jónak, ha most kihagyja a válogatott edzőtábort és a további regenerálódásra összpontosít. Még akkor is, ha társaihoz hasonlóan ő is megtiszteltetésnek tartja a részvételt és szívesen tartott volna velük Székesfehérvárra.

 


Hirdetések