Nagy Dániel, 2024.04.04. | Úszás

Fontos megméretések előtt állnak klubunk Lőrinczi György által felkészített úszói, akik az elmúlt időszakban több külföldi edzőtáborban is részt vettek.

A korosztályos és a felnőtt úszók számára is közelednek az évad legfontosabb hazai és külföldi versenyei. A szokásoknak megfelelően az első hónapok alapozással, felkészüléssel, edzőtáborokkal teltek – ebből az úszószakosztályunk Lőrinczi György vezette csoportjának is bőven kijutott.

A szakember a fiatalokkal Cipruson és Spanyolországban is járt, számos kilométert gyűjtve a vízben.

„Más-más funkciót szolgált a két edzőtábor – kezdi Lőrinczi. – Az év elején, Tenerifén az alapozás első lépcsőfokát tettük meg, majd különböző, kisebb versenyeken fel tudtuk mérni az úszóink állapotát, akik a vártnál jobb időket úsztak. A ciprusi túra a felkészülésünk második szakaszának végét jelentette; kemény, hajtós napok voltak azok is, de összességében már inkább gyorsító jellegű munkát végeztünk, kevesebb volt a méterszám.”
 


 

A versenynaptár közel sem üres, van mire készülni az úszóinknak.

„Fontos év elején állunk, hiszen tele van világversenyekkel: sorrendben Európa-bajnokságot, ifjúsági Európa-bajnokságot, olimpiát, az esztendő végén pedig hazánkban rövidpályás világbajnokságot rendeznek. Jövő héten pedig következik a felnőtt országos bajnokság a Duna Arénában, ott lehet majd első körben kvalifikálni a későbbi megméretésekre – nekünk is ez a célunk, ezért is dolgoztunk gőzerővel az elmúlt hónapokban is. Az év elején Tenerifén jártunk edzőtáborban, majd Cipruson is készültünk. Gyurinovics Lili, Olajos Dorottya és Szokol Szonja, a fiúknál pedig Sámóczi Milán, illetve a még serdülőkorú Szeredi Bence az, akit kiemelnék, utóbbi akár már várományos lehet az ifjúsági Európa-bajnokság kapcsán. Sajnos a négyszer százas férfi és női vegyesváltó nem kvalifikált az olimpiára, pedig ezekben a számokban gondolkodtam elsősorban Milán és Dorottya részvételében – ez sajnos az év eleji vébén nem jött össze; akkor nem volt vasasos tanítványom a felállásban, de utólag még kiharcolhatták volna benne a helyüket. Jelenleg velük az Európa-bajnokság áll a fókuszban, ahonnan még összejöhet az ötkarikás verseny, legelőször azonban majd a felnőtt ob-n kell ehhez olimpiai eredményt úszniuk. Főleg a száz mell lehet képben náluk, hogy felkeltsék Sós Csaba szövetségi kapitány figyelmét – ehhez győzni kell majd a Duna Arénában, ezt a fiatalok is tudják. Lili esetében a négyszer százas női gyorsváltóban gondolkodunk elsősorban az olimpia kapcsán, amelynél – ha jól tudom – nagy csapat utazhat majd Párizsba. Szonja pedig másfél éve tért vissza az úszáshoz, egy évet hagyott ki, ami jót tett neki – ezúton is köszönjük a klubnak, hogy finanszírozta a ciprusi edzőtáborát.”


Hirdetések