Nagy Dániel, 2024.03.30. | Birkózás

Birkózószakosztályunk több részre osztódott, ugyanis U17-es válogatókon és a Tallinn Openen is jelenésük volt a fiataloknak.

A vasasos csapat vezetőjeként a Tallinn Openen már sokadjára részt vevő Wöller Gergő edzőnk mellett több fiatal birkózónknak is ismerős terep volt az észtországi utánpótlás-viadal, amelyre idén is ellátogatott klubunk küldöttsége.

Az érmek most sem maradtak el, Sillei Janka és a kötöttfogású Tótok Péter is aranyérmet szerzett, a szabadfogású Hajduch Nándor második lett, ahogyan Rosz Roland is, utóbbi viszont kötöttben is dobogósként végzett, harmadikként zárt. Busa Réka szintén a pódium alsó fokára állhatott fel. Kopasz Vendel is mindkét fogásnemben szőnyegre állt, 5. és 6. hely lett a jutalma, Veress Bence (szabadfogás) negyedik lett, míg Láng Vince ötödikként, Pécsi Szebasztián pedig hatodikként zárt.

„Évek óta részt veszünk a birkózó-utánpótlás egyik legnagyobb eseményén, ez idén sem volt másképp – kezdi edzőnk, Wöller Gergő. – Közel 2400 fiatal lépett szőnyegre, 37 országból érkeztek csapatok. Ilyen népes mezőny nem volt még, amely egyúttal nívós is volt. Biztató formát mutattak a birkózóink, külön kiemelném Bendegúzt, Vincét, Jankát is, meggyőző produkciót mutattak. Peti Jankához hasonlóan aranyérmes lett; nála volt pár megingás, de ő is jól küzdött, kétszer is hátrányból tudott nyerni. Busa Réka is meg tudta szorítani az Európa-bajnok svéd lányt, míg Láng Vince nem állt dobogóra, de a két fogásnemben összesen tizenkét meccset birkózott, Vendelnek sem volt sok ideje a pihenésre. Nem mindenkivel vagyok azonban elégedett, még mindig vannak, akiknél észlelhetők hozzáállásbéli problémák. Vannak, akik az edzésmunkájuk miatt most nem utaztak velünk; rendet kell tenni az évad legfőbb versenyei előtt. Ami pozitívum, hogy nyolc versenyzővel utaztunk el, és közülük mindenki a legjobb hat közé jutott. Nagyon köszönjük a klubnak, hogy ismét támogatott minket, hogy eljuthassunk a megméretésre!”  

Az U17-eseknek válogatókat rendeztek: a szabadfogásúak és a lányok Dunakeszin gyűltek össze: a Vasas birkózói közül Munk Maja, Fehér Lőrinc, Shumeiko Kyryl és Arsunkaev Ahmad is első lett, ezüstérmet Szikszai Levente szerzett, bronzot pedig Tóvölgyi-Krump Marcell, Szakács Verner és Bakosi Bálint. Kötöttfogásban az ESMTK volt a házigazda: Farnadi Mátyás másodikként zárt, Fehér Lőrinc és Szakács Verner pedig harmadikként.


Eredményesen zártuk a szabadfogású válogatót 

„Az eredmények szépek, jól néz ki az éremszám, viszont voltak komoly hibák még az aranyérmeseinknél is, ami miatt mérges voltam. Ahmad hosszú ideig nem tudott edzeni sérülés miatt, de még a vártnál is jobban sikerült a birkózása, kellemes meglepetés volt. Azt majd meglátjuk, hogy hányan kerülnek be a válogatottba, de kiindulásnak ez megfelelő” – mondja Wöller Ákos a szabadfogású válogató kapcsán.

„Csapatban másodikok lettünk. Farnadi Matyit kiemelném, válogatott riválistól kapott ki, aki ráadásul idősebb is nála, hiszen Matyi még csak elsőéves a korosztályban – teszi hozzá Ubránkovics Csaba szakosztály-igazgató, akit a kötöttfogású válogató kapcsán kérdeztünk. – Jó hangulatú verseny volt, örülünk, hogy a szabad- után a kötöttfogásban is szereztünk érmeket.”


Hirdetések