Gy. Szabó Csilla, 2024.03.23. | Kosárlabda

Fordulatos és nehéz mérkőzésen, helyenként nagyon jó játékkal nyertünk Szigetszentmiklóson. Ezzel az alapszakasz 7. helyén végeztünk, a rájátszásban a Győr lesz az első ellenfelünk. 

TIPPMIX NŐI NBI/A. Alapszakasz. 18. forduló.

BKG-PRIMA Natura Szigetszentmiklós – Vasas Akadémia 76-85 (16-21, 22-14, 18-28, 20-22)

Szigetszentmiklós: Baltkojiené (24/9), Koch (3/3), Zsámár (5/3), Petrenaite (6), Gróf. Csere: Mullings (10), Trehub (14), Takács (8/3), Bajzáth (6/6), Vincze.

Vasas: Taylor (17), Jáhni (21/3), Salamon (12), Szerencsés (2), Gelei (7/3). Csere: Madár K. (8), Tóth (14/3), Budácsik (2), Allen (2), Boros, Kádár.


Idegenben, a már biztosan 9. helyezett BKG ellen zárta az idei alapszakaszt női élvonalbeli együttesünk. A mérkőzés tétje már csak az volt, hogy a 7. vagy a 8. helyen kerülünk-e a play off-ba? Az utóbbi, kevésbé valószínű koreográfia szerint egy esetleges szigetszentmiklósi vereség mellett arra is szükség lett volna, hogy a BEAC legyőzze az NKA Universitas Pécs csapatát. Ebben az esetben nem a Győr, hanem a DVTK lett volna a negyeddöntős ellenfelünk.

A mérkőzés a lehető legkedvezőbben indult a számunkra, úgy tűnt nem kell majd számolgatnunk a 7. helyért. Salamon Zsófia és Gelei Karola dupláival gyors előnyhöz jutottunk és a negyed közepére kialakuló 4-6 pontos vezetésünket végig tartani tudtuk. Ekkor leginkább Jáhni Zsófia és Salamon jártak élen a pontszerzésben.

A második negyed viszont picit döcögősebben indult, a házigazdák szereztek először kosarat, s ezzel három pontosra csökkentették a hátrányukat. Budácsik Dorottya válaszával, majd Tóth Orsolya közelijével azonban ismét tartottuk az ötpontos távolságot (25-20). Gelei középtávolijával már hétre is vezettünk a 14. perc végén, ám igazán nem sikerült elhúznunk. Sőt. Egy percen belül egyetlen pontra csökkent az előnyünk (27-26). A legjobb időben jött Tóth újabb közelije, ám a szigetszentmiklósiak triplájával a mérkőzés folyamán először alakult ki egyenlő állás (29-29). Gelei hárompontosával és Tóth büntetőjével ismét néggyel vezettünk a 17. percre (33-29). A házigazdák részéről azonban ismét jött az egyenlítés (33-33). Majd a vezetést is átvették, előbb két, majd öt ponttal. Salamon révén faragtunk belőle (38-35), de kiegyenlíteni nem tudtunk, így három pontos hátránnyal vonulhattunk az öltözőbe a nagy szünetre.

A második félidőt Jáhni kosara indította, amelyre ugyan nyomban válaszoltak a házigazdák, ám Jacaira Allen és Myah Taylor dupláival tartottuk őket, és a három-egy pontos hátrány sem növekedett. A 24. perc végére ismét öt ponttal vezetett a BKG, Jáhni, Madár Kata és Taylor kosaraival azonban a 26. percre sikerült kiegyenlítenünk (50-50). Jáhni büntetőjével végre előnyhöz jutottunk, majd duplájával kétpontos vezetéshez (53-51). A 27. percben 53-53-as állásnál óriási csata alakult ki, amelyből akadémistáink jöttek ki jobban és sorozatban tíz pontot szereztek anélkül, hogy erre a szigetszentmiklósiak válaszolni tudtak volna (63-53). A negyedet végül hét pontos vezetéssel zártuk.

Az utolsó játékrészt is hasonló lendülettel kezdtük, ismét Jáhni volt eredményes, ezúttal büntetőből, majd Tóth és Taylor (69:56), s ezzel az eddigi legnagyobb, tizenhárom pontos vezetéshez jutottunk. Csapatunk pedig robogott tovább, a 34. perc végén már tizenhat ponttal vezetett (76-60).  A hajrában a házigazdák igyekeztek a nyomunkba eredni, ami csak részben sikerült (78-71). Az utolsó percben Taylor büntetője révén mi szereztük az első pontot, s bár erre egy triplával válaszoltak a szigetszentmiklósiak, Tóth ezt követően szintén távolról volt eredményes (85-74), amivel el is dőlt a mérkőzés sorsa.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„A mérkőzést akkor fordítottuk meg, amikor kellőképpen agresszívan tudtunk játszani. Tudtuk, hogy ez egy kemény és küzdelmes mérkőzés lesz, különösen azért, mert egy nehéz héten vagyunk túl. A Magyar Kupa négyes döntőjében nagyon sok érzelmi teher nehezedett ránk. De visszatérve a meccsre, a második negyedben kicsit puhábbak voltunk, ezzel esélyt adtunk a hazaiaknak, akik éltek is vele. A harmadikban viszont úgy jöttünk ki, hogy megfordítjuk a meccset. Úgy terveztem, hogy később pihentetek egy-két játékost, de ezen a mérkőzésen erre végül nem volt mód. A győzelmet az egész pályás védekezésünknek köszönhetjük, ellenfelünk eladott labdáiból ekkor könnyű kosarakat tudtunk szerezni.”

Jáhni Zsófia, a Vasas Akadémia játékosa:

„Mindkét csapatnak gratulálok! Számítottunk arra, hogy kemény mérkőzést fogunk játszani, hazai pályán a BKG sokkal erősebb játékerőt képvisel, mint idegenben. Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, ezt követően azonban leeresztettünk a védekezésben. Ezt követően biztattuk egymást, és azt csináltuk, amit megbeszéltünk. Így sikerült nyernünk.”

Fotók: hunbasket


Hirdetések