Gy. Szabó Csilla, 2024.03.22. |

A Vasas snowboard és freestyle sí csapatának tagjai a hazai szövetség Ausztriában megrendezett 30. Havas Szezonzáróján versenyeztek az elmúlt héten. Miután edzésre is volt lehetőségük, nemcsak érmeket - számszerint tizennégyet -, hoztak haza Kreischbergből, de tapasztalatokkal és élményekkel is gazdagodtak.

A szezonzáró mindig különleges esemény a havas sportok hazai szerelmesei számára, 1993-ban, az első magyar snowboard bajnokság megrendezésével indult ez a szép hagyomány. Az idei hosszú hétvége alatt több kategóriában rendeztek ob- illetve kupafutamokat, s ezeken több száz magyar versenyző állt rajhoz. Köztük a Vasas fiataljai is, Szakács Dávid és Czakó Bence vezetésével. Az esemény különlegessége egy közös lecsúszás volt, a 2000 méter magasan található csúcstól közel háromszázan indultak el együtt egy óriási magyar zászlót követve, a völgyben pedig meghallgatták a Nemzeti dalt. Az esti közös ünnepi vacsorát, tűzijáték zárta, amellyel a kreischbergi vendéglátók köszöntötték a harminc éves együttműködést.

A vasas sportolói már a hivatalos versenyek előtt, március 12-én megérkeztek Kreischbergbe, ahol szárazedzésekkel kezdték a tábort, szerdán és csütörtökön pedig már havon is gyakoroltak. A tavaszi időjárás, amely a völgyben közel 15 fokot, a hegyen pedig 3-5 fokot jelentett, szerencsére nem akadályozta meg az esemény megszervezését, bár a versenyzőknek azért feladta a leckét.

„A pénteki rajt előtt próbáltuk megszokni a korántsem szokványos viszonyokat – számolt be az ünnepi hétvégéről Szakács Dávid, a Vasas snowboard csapatának vezetője. – A reggel frissen ratrakolt pályát össze sem lehetett hasonlítani a délutáni latyakossal, így ismét egy fontos tapasztalattal lettek gazdagabbak fiataljaink. Ezt követően hat hódeszkásunk és öt freestyle sízőnk állt rajthoz a különböző versenyszámokban. Az első napon giant slalom (PGS), szombaton parallel slalom (PSL) és Slopestyle (SS), vasárnap pedig boardercross (SBX) szerepelt a programban. Összességében mindenkivel nagyon elégedettek vagyunk, a nehézségek ellenére szépen helytálltak, és megmutatták mire képesek.


A snowboard csapat Kemény Botond (balról) edzővel

Németh Lili új, keményebb SBX lapja két-három hétnyi edzést követően itt debütált először, így ennek fényében kell a teljesítményét is értékelni. Amint tökéletesen érezni fogja a lapot, még jobban megközelítheti saját korcsoportjának versenyzőit. Simon Luca és Rádics Rozi első PGS, illetve SBX-versenyén indult, ezért külön dicséret illeti őket jó eredményeikért. Jankovits Vince egyértelműen előrébb lépett, hiszen javított tavalyi eredményein, korosztályában így egyre közelebb kerül a legjobbakhoz. Mórotz Kamill egy komolyabb sípcsont törést okozó snowboard baleset után állt ismét rajthoz, de miután nem volt százszázalékosan terhelhető állapotban, a második napi versenyszámot már fel kellett adnia. Kínai riderünk, Zhu Yuchen (Jason) egyenesen jelenlegi tanulmányainak helyszínéről, Párizsból érkezett, hogy társaival lehessen a kereischbergi ob-n. Négyből három, vagyis a PGS, a PSL, valamint az SS versenyszámban egyaránt dobogóra állhatott az általa bemutatott óriási meneteket követően. Az utolsó napi SBX-ben azonban már csak a kvalifikációig jutott, külföldi állampolgársága miatt a legjobb ideje ellenére sem versenyezhetett a döntőben. Szakács Dávid abban bízik, hogy ez a kis kellemetlenség nem szegte tanítványa kedvét, és ugyanolyan állhatatosan folytatja az edzéseket, mint ahogy azt mostanáig tette.


A Vasas csapat egy része az idényzárón Kreischbergben

Freestyle sí csapatunk tagjai, snowboardosainkkal együtt edzettek, első versenynapjukon pedig a GS-Amatőr/B kategóriában álltak rajthoz, amelyre külön nem készültek. Ennek ellenére jól tejesítettek a hivatásos versenyzők számára is nagy kihívást jelentő, olvadt havas pályán. A fő számuk a pénteki Sí-Slopestyle volt, amelynek előkészületeire viszont már nagy gondot fordítottak.

„A versenyt a nagy parkban rendezték meg – mutatta be a pályát Czakó Bence. – Három line-val a felső felében, mindegyiken három-négy választható elemmel, Tube-okkal, illetve, Rail-ekkel. Ezt követően egy droppal érkeztünk az egymást követő három, nagy ugartó sorába. A legkisebbek is ezen a területen versenyeztek, még ahhoz is kellő bátorságra volt szükségük, hogy az ugratókra egyáltalán rá merjenek menni. Úgy vélem, hogy nagyon jól szerepeltünk, jóllehet a tizennégy éven aluliak mezőnyében az edzéseken nagyon jól teljesítő Tardy Hunort sérülés miatt nélkülöznünk kellett. Szombaton és vasárnap a csapat nagy része ismét az edzésekkel volt elfoglalva, további technikai alapozást, gyakorlást végeztünk. Seregi Laura azonban még ekkor is versenyzett, s további érmekekkel gazdagította gyűjteményünket!  


Czakó Bence (jobbról) két érmes tanítványával Seregi Laurával (balról) és Gajda Bencével 

Ezzel véget ért az idei havas szezon, de már alig várjuk a jövő évit!” – tette hozzá a számunkra  össszesen tizennégy érmet hozó Murau30 Dockyar Havas Szezonzáró értékeléséhez Szakács Dávid, akitől azt is megtudtuk, hogy mostantól műanyagpályán versenyeznek sportolóink. Május végéig még háromszor mérhetik össze tudásukat hazai vetélytársaikkal ezen a borításon.

A Vasas sportolóinak eredményei.

SNOWBOARD.
PGS

Kids.
Fiúk:
4. Jankovits Vince
Rookies.
Fiúk:
2. Zhu Yuchen … 6. Mórotz Kamill
Leányok: 4. Németh Lili … 7. Simon Luca
Juniorok.
Leányok:
5. Rádics Rozi

PSL
Kids.
Fiúk:
5. Jankovits Vince
Rookies.
Fiúk: 3. Zhu Yuchen
Leányok: 4. Németh Lili … 7. Simon Luca
Juniorok.
Leányok:
3. Rádics Rozi
 

SS
Rookies.
Fiúk:
1. Zhu Yuchen
Leányok: 2. Németh Lili
Juniorok.
Leányok: 3. Rádics Rozi

SBX
Kids.
Fiúk:
5. Jankovits Vince
Rookies:
Fiúk:
Zhu Yuchen -
Leányok: 5. Németh Lili … 7. Simon Luca
Juniorok.
Leányok:
5. Rádics Rozi

FREESTYLE SÍ
GS Kupa. Amatőrök.
U14/B
Fiúk:
3. Gajda Bence
Masters I/B.
Nők:
1. Seregi Laura

Sí-Slopestyle.
U10
Leányok:
2. Borsos Szofi
U12
Leányok:
1. Borsos Luca
U14
Fiúk:
2. Gajda Bence
U21
Nők:
1. Seregi Laura
Felnőttek.
Férfiak
: 4. Czakó Bence

SÍ PSL Magyar Kupa.
Masters I.
Nők:
1. Seregi Laura

Sícross. SX.
Felnőttek.
Nők:
3. Seregi Laura


Seregi Laura a dobogó legmagasabb fokán


Hirdetések