Jenkei Dániel, 2024.03.21. | Úszás

Jól sikerült edzőtábor után felemásan sikerülő verseny Lignanóban, de ami a lényeg, a teljes képet nézve továbbra is minden rendben halad a párizsi paralimpiai felkészülés kapcsán. Szabó Álmos vezetőedzővel beszélgettünk.

Februárban és márciusban a napfényes Törökországban töltött el három hetet a három biztos vasasos paralimpiai résztvevőnk, Illés Fanni, Pap Bianka és Száraz Evelin. A munka természetesen ott is Szabó Álmos szakmai irányítása mellett zajlott, aki elégedetten beszélt erről a fontos felkészülési állomásról:

- Belekben töltöttünk el három hetet, mondhatni a szokásos módon, hiszen sokadszorra készültünk ott. Nagyon szeretjük, minden szempontból magas szintűek a körülmények, nekünk csak az úszásra kell koncentrálni. Ilyen szempontból nagyon jól jött, hogy nem nehezítette meg semmilyen komolyabb betegség a versenyzőim dolgát. Megkapták a tervezett terhelést, elsősorban az alap-állóképességre mentünk rá, és bár voltak kisebb hullámvölgyek, ami azért három hét alatt normális, összességében szakmailag abszolút a várakozásaim szerint alakult minden.


Az edzőtábor után szinte egyből versenyen is le tudták mérni magukat a sportolók, immár Tar Rékával kiegészülve, aki szintén szeretne ott lenni Párizsban. Szabó Álmos így értékelte a viadalt:

- Januárban Aberdeenben volt már egy világkupa, de az abszolút beilleszthetetlen volt a naptárunkba, így ezt a lignanói állomást választottuk mint versenyzési lehetőséget. Az időpont egyébként ebben az esetben sem volt ideális, nem is készültünk külön rá, hiszen edzőtáborban voltunk előtte. Talán mondhatom, hogy több összetevő miatt sem ez volt életünk versenye… Egyrészt nem voltak ideálisak a körülmények, kezdve a bemelegítő medence zsúfoltságán át az étkezés minőségéig, másrészt a mezőny is igencsak foghíjas volt…

fotók: Pietro Rizzato

 
És hogy egyénekre lebontva milyen volt a kép?

- Pap Biankán éreztem leginkább, hogy most nem tudott annyira ráhangolódni erre a versenyre, de ebben nekem is van saram a motivációteremtés szempontjából. Ráadásul kisebb betegséggel is küzdött a helyszínen, de még ezekkel együtt is volt egy jó száz gyorsa és egy biztató vegyes úszása is. A többi most nem sikerült annyira emlékezetesre, de ilyenkor még nem is ez a cél. Bia egyébként az edzőtáborban is bizonyította, hogy abszolút jó állapotban van, szóval aggodalomra semmi ok. Ami Száraz Evelint illeti, számára volt egy nagyon fontos klasszifikáció ott Lignanóban, amely abszolút két kategória határára sorolta be, de végül hosszas mérlegelés után maradt abban az SB6-os mellúszó kategóriában, amibe a tokiói játékok előtt került bele. Aki benne van a paraúszásban, az tudja, hogy ez számára egy sokkal nehezebb pálya így. Ez a döntés rányomta a bélyegét a versenyére,  de bízom benne, hogy a kezdeti rossz hangulat után túl fogja tudni magát ezen tenni, és készül tovább keményen a paralimpiára. Tar Réka olyan szempontból nem tudott most eredményes lenni, hogy nem sikerült a szintúszás számára 100 mellen, de maradt még két lehetősége. Illés Fanni viszont pozitív érzésekkel jöhetett haza, hiszen jól szerepelt a mellúszó számokban, főleg a 200 méter tetszett, ahol bebizonyította, hogy megvan a kellő állóképessége, amiből rá tud majd gyorsulni a százas távra. Ott volt Lignanóban a nagy olasz ellenfele is, aki ezüstérmes lett mögötte a paralimpián, őt most háromból két számban meg tudta előzni, szóval ez is mindenképpen egy jó visszacsatolás.
 


fotók: Pietro Rizzato

 

Végül arra is kíváncsiak voltunk, mik a következő lépések a Párizs felé vezető úton:

- Jelenleg egy négy plusz egyhetes terv van a fejemben, az áprilisi madeirai Európa-bajnokságig tervezünk, ebben lesz némi edzőtábor is Hódmezővásárhelyen. Folytatjuk teljes gőzzel tehát a munkát, és próbálunk túllendülni a nehézségeken a cél érdekében.


Hirdetések