Jenkei Dániel, 2024.03.16. | Klub

Száztizenhárom éve, 1911. március 16-án alapították klubunkat.

Pátoszos, közhelyes kicsit, de érdemes megállni ilyenkor.

Mert bár a száztizenhárom nem kerek szám, mégis remek alkalom arra, hogy az ember idén is a „fejéhez kapjon”, és belegondoljon, mi rejlik a sokat emlegetett, „tradicionális nagyegyesület” szóösszetétel mögött.

Múlt héten a vízilabdacsapatunk szerb olimpiai bajnokaival (no meg Miho Boskoviccsal is) beszélgettünk Dubrovnikban a régi piros-kék pólós sikerekről, de szóba került a klub alapítása is. Ők valahogy nagyon fogékonyak erre a témára, így őszintén „rácsodálkoztak” az 1911-re, és az ebből következő száztizenhárom évre. 

Tudjuk, persze, nem ez számít elsősorban a mai (sport)világban, de mégis egy plusz, egy elképesztő távlat, és ilyenkor, március 16-án, a Thököly úti alapítás évfordulóján érdemes tudatosítani ennek a különlegességét.

Csak a jelenben több tízezren kapcsolódnak valamilyen formában a Vasashoz, nem beszélve a korábbi generációkról, ennek a summája pedig egy egészen elképesztő méretű közösség, amelyet ugyanazok a piros-kék színek kötnek össze.

Nem véletlenül mondta Markovits László klubelnök a korábbi születésnapokon, hogy nagy hálával tartozunk mindazoknak, akik bármelyik korszakban, bármilyen formában tettek azért, hogy a Vasas a magyar sport meghatározó szereplőjévé váljon.

Ugyanis a sportolóink, a szakembereink, a munkatársaink, a támogatóink, a szurkolóink, és mindenki más a Vasas családból a szürke hétköznapokban teszik bele azt a munkát és energiát ebbe a történetbe, aminek köszönhetően sikerekről, hosszú távon pedig tradícióról beszélhetünk. Így a jelenben éppenséggel mi írjuk ezt a most száztizenhárom éves sztorit.

Ha pedig születésnap, akkor jó szívvel gondolok Pep Guardiola száztízes köszöntőjére, a covid alatti közös, virtuális gyertyafújásra, az Illovszky-stadionba beguruló 105-ös buszra, vagy éppen a centenárium feledhetetlen évére. És ez csak egy kis szelet, amit én átélhettem, de ugyanígy jó visszanézni a régi fotók, tévéhíradók anyagait is a negyvenedik, ötvenedik, hetvenötödik évfordulók kapcsán tartott ünnepségekről, és az ott hemzsegő legendákról. Ez (is) segít a száztizenhármat kézzelfoghatóvá tenni...

Boldog születésnapot, Vasas család!

 

Jenkei Dániel (a Vasas kommunikációs vezetőjének) írása

 


Hirdetések