Gy. Szabó Csilla, 2024.03.12. | Curling

A Kamaraerdei Curling Clubban rendezték meg az Olimpiai Reménységek Versenyét, amelynek dobogójára két Vasas együttes is felállhatott. A Team Apple tagjai arany-, a Curling Girls játékosai pedig bronzérmet nyertek. A hatcsapatos nemzetközi torna a fiatalok számára különleges versenyzési lehetőséget kínált, miközbe az utánpótlás-nevelés céljait is szolgálta.

A koronavírus-járvány óta nem rendeztek „Olympic Hopes” viadalt, így a Magyar Curling Szövetség számára kifejezetten megtisztelő volt, hogy a sorozat Budapesten indulhatott ismét útjára. A WCF (World Curling Federation) által támogatott eseményen a legfiatalabbak, vagyis a 2009. után születettek vehették részt, a lehetőséggel négy magyar, egy román és egy szlovén együttes élt. Klubunk két leánycsapatot is indított, az idősebb játékosokból álló Team Apple, valamint a versenyzéssel még csak most ismerkedő Curling Girls révén. Csapatainkat szakosztályunk két tapasztalt utánpótlás-nevelő szakembere, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán készítette fel, akikhez Joó Linda csatlakozott. Utóbbi ugyan még jó sokáig aktív játékosként kívánja a piros-kék színeket itthon és a nemzetközi porondon képviselni, ám örömmel ismerkedik az edzői munka fortélyaival is.

„Ahogy haladtunk a meccsekkel, úgy adtam több és több önállóságot Lindának, aki remekül mutatkozott be ebben a szerepkörében is – tudtuk meg Jakab Zoltántól, aki a győztes Team Apple-t viszont megszokott társával, Nagy Gyöngyivel együtt irányította. – Szakmai hozzáértéséhez a verseny előtt sem férhetett kétség, most azonban az is kiderült, hogy a legkisebbek és közötte nagyon is jól működik a kémia. Ez a bronzérem leginkább az ő munkáját dicséri. Ráadásul a Curling Girls még tényleg az út elején jár, velük korábban nem igazán tanultunk stratégiai elemeket, ők még az alap technikai ismeretek elsajátításával vannak elfoglalva. De folyamatosan és lelkesen edzenek, és itt is igen harcos szellemben léptek jégre. A bronzéremért vívott győztes meccsükön nagyszerűen játszottak.”


Joó Linda (balról) kiváló munkát végzett legfiatalabb játékosainkkal, s ez végül bronzérmet ért

 

Jakab Zoltán szerint még az sem zavarta meg a legfiatalabbakat, hogy a skip Ézsöl Csenge megsérült az utolsó találkozóra, a helyettesének kellett tehát átvenni tőle az irányítást. A leányok azonban a váratlan nehézség ellenére éretten, komoly dobásokat bemutatva játszottak és nyerték meg a bronzérmet.

A Team Apple-t az idősebb 13-14 éves leány versenyzőink alkotják, akik már évek óta együtt játszanak. Az Olimpiai Reménységek Versenyén azonban nélkülözniük kellett állandó skipjüket, Szurmai Emmát, aki egy évvel idősebb lévén itt már nem indulhatott. Éppen ezért a viadal előtti edzéseken kellett az új felállást begyakorolniuk, amely láthatóan igen jól sikerült. Az első két meccsen Tószegi Bogi, a továbbiakban pedig Barna Panna meccsről meccsre magabiztosabban látta el feladatát. A csapat veretlenül végzett az alapszakasz első helyén, az aranyéremért pedig a második helyezett Szlovénia ellen játszottak. A döntőt 7-2-re nyerték.


A Team Apple végig megbízható teljesítményt nyújtva, veretlenül nyerte az Olympic Hopes Budapest verseny Fotó:Kuttner Ádám

„Bár a Team Apple-nek már volt némi versenyrutinja, azért egy nemzetközi tornán való részvétel számukra még nagy dolog volt. Éppen ezért mindannyian izgultak picit, de a végére tényleg nagyon jól belejöttek, az aranymeccsen pedig már kifejezetten magabiztosak voltak” – tette hozzá Jakab Zoltán, aki nagyon örült tanítványaik sikerének, az esemény jelentőségét mégis inkább abban látta, hogy egy kifejezetten jó hangulatú, inspiráló versenyen vehettek részt a szakosztály legfiatalabbjai. S mindezt a szülők jelenlétében tették, akik személyesen bizonyosodhattak meg arról, gyermekeik a lehető legjobb kezekben vannak a Vasas SC curlingszakosztályánál. A leányok mosolyát és örömét látva számukra is értelmet nyert a hétköznapok sok-sok lemondása, az edzésekre áldozott idő és energia.


Dencső Blanka (balról) és Szuper Levente nyitotta meg a nemzetközi versenyt Kamaraerdőn

„Nagyon jól tudjuk, nehéz a fiataloknak arra várni, hogy eljöjjön az idejük. Most kóstolót kaphattak abból, milyen érzés lesz a juniorok, majd pedig a felnőttek között versenyezni” – utalt Jakab Zoltán az ünnepélyes keretekre és a jó hangulatra. Az eseményt Dencső Blanka a Vasas SC curlingszakosztályának igazgatója, a WCF magyar delegáltjaként olyan személyiség jelenlétében nyitotta meg, mint Szuper Levente egykori jégkorong kapus, akit első magyarként szerződtettek az NHL-be. A 98-szoros válogatott hokis miután beszélgetett a résztvevő gyerekekkel, maga is jégre lépett és Jakab Zoltántól néhány leckét is vett. S bár az vitathatatlan, hogy a jégen a mai napig otthonosan érzi, azért azt ő is belátta, a curling világa igencsak más, mint a hokié.

Olympic Hopes Budapest.
1. Team Apple
(Barna Panna, Vaspöri Lili, Tószegi Boglárka, Máté Fruzsina. Edők: Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán - 6 mérkőzés/6 győzelem)
2. Szlovénia (6/4)
3. Curling Girls (Ézsöl Csenge Enikő, Rákóczy Flóra, Koslics Milla, Urbán Alexandra, Vaspöri Cili. Edzők: Jakab Zoltán és Joó Linda - 6/3)


Akcióban a legfiatalabbak, vagyis a Curling Girls                      Fotó: Kuttner Ádám


Hirdetések