Jenkei Dániel, 2024.03.11. | Vívás

Koch Máté nem titkolta, nagyon szerette volna hazai közönség előtt megnyerni a budapesti GP-t, ehhez egészen közel került, de a bronzérem így is kiemelkedő eredmény. Főleg annak tükrében, hogy mától így párbajtőrözőnk egyéniben is vezeti a világranglistát.

Ahogy ezt Koch Máté és Nagy Dávid előre is vetítette, a csapataranyat és biztos olimpiai kvótát hozó heidenheimi viadal után sem lehet hátradőlni, hiszen sorra jönnek a feladatok. Ezek közül az első jeles esemény a most hétvégi Westend Párbajtőr GP volt a BOK-csarnokban, ahol ugye csak egyéni versenyt láthatott a közönség. No meg rekordlétszámú, 394 indulót a férfiak küzdelmében.

Így aztán a szombati selejtező sem volt sétagalopp, és bizony nem is igazán sikerült jól Vasas-szempontból, hiszen egy versenyzőnk sem jutott főtáblára. Ez főleg Nagy Dávid kapcsán volt rossz hír, aki a csoportkör után viszonylag hamar búcsúzott az egyébként neves ukrán Reizlin ellen.

Bányai Zsombor volt a legközelebb, neki egy asszón múlt a főtábla, de az utolsó lépcsőfokot nem tudta megugrani, az olasz Paolini egy tussal jobbnak bizonyult nála. A többieket nézve pedig Kulcsár Viktor a 107., Csabai Máté a 111., Fenyvesi Csaba 121., míg Bakos Bálint a 123. lett.

A világbajnok Koch Máté pedig ugye - köszönhetően az igencsak előkelő világranglista-helyezésének - nem is selejtezett, így neki vasárnap jött a nagy nap, amit végül tényleg naggyá is varázsolt.

Saját nevelésű kiválóságunk a koreai Lee legyőzésével kezdett a 64-es táblán, majd egy magyar házi meccsen bizonyult jobbnak Keszthelyi Zsombornál, a tizenhat között pedig már szinte sajnáltuk spanyol ellenfelét, akinek semmilyen kegyelmet nem adott. A portugál Frazao ellen is kitartott a lendület, így következhetett a Siklós Gergely elleni házi elődöntő, amelyet 7-7 után viszonylag simán nyert meg a másik magyar világbajnok. 


fotók: FIE


Máté pedig, aki ezzel egy szép bronzot nyert, így értékelt nekünk:

- Sokat kellett várni az elődöntőre, de ez ilyen a GP-ken. Eléggé szenvedtem a szünetben, még magnéziumra is szükségem volt, úgy görcsölt a lábam. Szóval nem száz százalékosan álltam oda Siklósi Geri ellen, de nagyon szerettem volna nyerni ellene. Ez nem sikerült, jól kezdtem, aztán 7-7-nél újra utolértem, utána viszont kijött a nap minden fáradtsága, az ajtó-ablak helyzeteket sem tudtam tusra váltani, Geri pedig nagyon jól vívott, megérdemelten nyert abszolút. Jólesett, hogy a Vasas vezetőség részéről Polgár-Veres Árpi ott volt a pást mellett ennél az asszónál és ő is támogatott. Ami az előtte lévő asszókat illeti, Keszthelyi Zsombortól tartottam, hiszen kétszer megvert idén, és edzéseken is sokszor szenvedek ellene, de most magabiztos tudtam lenni. Ez adott is löketet a további asszókra, a negyeddöntőben pedig a hazai közönség abszolút feldobott Frazao ellen, én ezt mindig nagy élvezem, gyakorlatilag belehajszoltak a győzelembe. Nagy pillanat volt, amikor utána együtt ünnepeltek minket Gerivel!

Máté számára pedig a hétfői nap is tartogatott különleges meglepetést, hiszen kijött a friss világranglista:

- A legnagyobb öröm nekem most, hogy az első GP-érmemmel a világranglista élére ugrottam, ez már hivatalos. Ráadásul úgy, hogy a szezon elején nem sok esély kínálkozott arra, hogy Di Verolit utol lehet érni, de mégis sikerült. Persze még messze a vége, de nagy büszkeség, hogy csapatban és egyéniben is első helyezettnek mondhatom magamat jelenleg. Az élet viszont abszolút nem áll meg, sok tanulsága volt ennek a hétvégének is, például, hogy az állóképességemen kell még csiszolni, szóval megyek is majd a Margitszigetre, többet és gyorsabban futkározni. 

 


Hirdetések