Gy. Szabó Csilla, 2024.03.03. |

Bozóki Laura, Holló Martin és Kunos László is tagja volt a korosztályos biatlon vb-n részt vett magyar válogatottnak. Mindhárman az ifjúságiak között indultak, s igyekeztek a legjobb eredményt elérni az igen kemény nemzetközi mezőnyben.

Az ifik vegyes váltóinak küzdelmével kezdődött az ifjúsági és junior-világbajnokság Észtországban. A Vasas sportolói is ebben voltak érdekeltek, Holló Martin indult elsőnek, majd őt váltotta Kunos László, aki után Bozóki Laura következett. A negyedik tag, Gaál Dóra viszont már nem vághatott neki a versenynek, mert addigra a magyar csapatot lekörözték, s ezért a szabályok értelmében ki kellett állniuk.

„Természetesen számítottam erre a pillanatra, hiszen már Kunos Lacinál látható volt, hogy nem fogok tudni végigmenni a pályán, ennek ellenére nem esett jól, amikor kihívtak – számolt be Bozóki Laura a nyitónapon történtekről honlapunknak. – Igyekeztem, hogy legalább a váltásig elérjek, de sajnos nem jött össze. Később, az egyéni és a sprint versenyben, viszont a lövészetem és a futásom egyaránt jól sikerült, összességében tehát kifejezetten elégedett vagyok az elmúlt kicsivel több mint egy hét alatt nyújtott teljesítményemmel. Igaz, amit tudtam, bele is adtam. Az egyéniben én lőttem a leggyorsabb sorozatokat, a hetvenötödik helyezésemmel pedig a mezőny közel egyharmadát sikerült megelőznöm, ami kifejezetten jó eredményt jelent.”

Az időjárás viszont ezúttal sem volt ideális, Bozóki Laura szerint idén többször is kellett kásás havon versenyezniük. Ez nyilván zavaró volt számukra, ám a korosztályos vb-n napról napra jobb pálya várta őket, a rendezők pedig mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsák a világ legjobb fiatal biatlonistái számára.


Bozóki Laura az egyéni versenyszámban nyújtotta a legjobb teljesítményt Fotó: Bocsik Sándor/Biathlon Fans Hungary

Az utolsó versenyszámban, a leánycsapatok 3x6 kilométeres váltójában ismét nehéz pillanatokat kellett átélnie Bozóki Laurának, hiszen nem tudták befejezni a versenyt. A fiúk 3x7,5 kilométeres váltójában Kunos László és Holló Martin viszont még lefuthatta a távot, az utóbbit váltó Besze Dániel azonban már nem, addigra lekörözték őket.

„Bár a pályákat nem igazán lehet egymással összehasonlítani, a vegyes váltóban szerintem kicsit fejlődtünk a tavalyihoz képest, akkor Olaszországban Laurát előbb kiszólították – tudtuk meg Kunos Lászlótól, aki szerint az észtországi pálya kialakítása kifejezetten nehéz volt. – A lőtér után itt például két brutálisan kemény emelkedő következett, ami alaposan próbára tett bennünket. A váltóban ugyanakkor duplán büntet, ha elhibázzuk a lövészetet, ami egy ilyen erős mezőnyben komoly következményekkel jár. Nagyon örülnék, ha végig tudnánk egyszer menni, ám a nagy nemzetek árnyékában ez egyelőre túl nagy feladatnak tűnik. Szerencsére ezt követően az egyéni versenyben kiemelkedően jó teljesítményt nyújtottam. A lövészetem kilencven százalékosra sikerült, amihez egy jó futás is társult. Egyre jobban megszokom a fegyveremet, miközben a sok gyakorlás is láthatóan meghozza az eredményét.”


Kunos László az ifjúsági fiúk egyéni versenyében ment a legjobban Fotó: Bocsik Sándor/Biathlon Fans Hungary

 

Az egyéniben legjobb magyarként befutó Kunos a sprintre maga választhatott csoportot, így a legjobbak közé került. A sorsolás révén ugyanakkor a kettes számot kapta, ami meglehetősen furcsa volt a számára:

„Ilyen helyzetben eddig még nem voltam, a futam előtti felkészülésemet picit meg is zavarta, hogy olyan gyorsan indulnom kellett. De nem emiatt mentem rosszabbul, inkább az egyéniben nyújtott teljesítményem fárasztott el fejben. A lövészet ugyan nem volt rossz, ám a futásom már gyengébbre sikerült. De egyébként is a hosszabb távokon nyújtok jobb teljesítményt. A fiúváltóban én indultam elsőként, jóllehet a tömegrajt nem tartozik az erősségeim közé. A harmadik embernél sajnos ismét kiszólítottak minket. Úgy gondolom, sokat kell edzenünk még azért, hogy a jövőben tovább versenyben maradhassunk. Fizikálisan mindkétszer maradt bennem némi tartalék, kicsit óvatos voltam. Összességében nagyon sok motivációt nyertem az idei korosztályos világversenyeken való részvételekből, ezért a folytatásban különösen nagy figyelmet fordítok majd az erőnléti edzésekre. Jövőre még erősebben szeretnék visszatérni ezekre a viadalokra.”

Holló Martinnak ezzel szemben a sprint ment jobban, három hibával és egy jó futással a 96. helyen ért célba, amely a fiúk között az aznapi legjobb magyar teljesítményt jelentette. A Vasas fiatalja az nyitó váltóban nagyon jól kezdett, mind a lövészetben, mind a futásban kihozta magából a maximumot. Ami a másnapi egyéniben meg is bosszulta magát.

Maradt bennem némi fáradtság, ráadásul a sílécem sem volt tökéletes – idézte fel az egyéni versenyszámot Holló Martin. – Alig csúszott, sokszor megbillentem, főleg az utolsó két körben. Ekkor már nagyon kásás volt a hó. A lövészetem is rosszul sikerült, érzésre leginkább az állóban, de hiába voltam komfortosabb fekvőben, azért az öt hiba ott is becsúszott. Ekkor volt egy kétnapos rövid szünetünk, ami alatt kipihentem magam. Ennek nagy szerepe volt abban, hogy a sprint viszont jól sikerült. Álló testhelyzetben tökéletesen lőttem. Az első körben éppen előttem jött ki a lőállásból egy szlovén fiú, akivel igyekeztem tartani a lépést, így én is felgyorsultam. Szerencsére ekkor az eső sem esett és jobb síléccel mehettem.”


Holló Martin sprintben nyújtotta a magyar fiúk közül a legjobb teljesítményt Fotó:Bocsik Sándor/Biathlon Fans Hungary

Holló Martin a sprintben nyújtott teljesítménye ellenére igen kritikusan értékelte vb-szereplését, szerinte nem volt elég jó formában, ami ebben a nagyon erős mezőnyben különösen érezhető volt. A fiúk záró váltójában mutatott lövészetével kifejezetten elégedetlen, ami a büntetőkörök révén bosszulta meg magát.

„A világversenyek mindig megmutatják, hová kéne fejlődnünk, összességében azonban így is nagyon jó élmény volt számunkra ez a vb. Nagyon jó érzés volt a népes magyar csapathoz tartozni. A sífutó világbajnokságon és a Téli Ifjúsági Olimpián szerintem jobban teljesítettem, a mostani lövészetemmel egyáltalán nem vagyok elégedett. Nekem nagyon fontosak a kemény edzések, ilyenkor szoktam az erőnlétem alapját letenni, idén azonban a sok nemzetközi szereplés miatt erre kevesebb időm jutott. Számomra ez egy nagyon fontos tanulság. IBU fejlesztő táborokban is voltam, amelyek technikailag tényleg sokat adtak, ám kondiban ilyenkor mindig veszítettem egy picit. Lacihoz hasonlóan én is azt tervezem, hogy tavasztól még többet erősítek” – zárta értékelését Holló Martin.

IBU Korosztályos biatlon világbajnokság. Otepaa (Észtország)
Ifjúságiak.

Vegyes váltó.
1. Franciaország 1:26:04.9 … 26. Magyarország (Holló, Kunos, Bozóki, Gaál Dóra) lekörözve
Fiúk. 12.5 kilométer. Egyéni.
1. Guy (francia) 39:39.2 (1 hiba) … 86 Kunos +13:09.0 (2) … 106 Holló +20:46.5 (10).
7.5 kilométer. Sprint.
1. Kalkenberg (norvég) 18:48.1 (0 hiba) … 96. Holló +6:21.6 (3) … 103 Kunos +7:08.8 (4)
3x7.5 kilométeres váltó.
1. Norvégia 1:01:30.7 (6) … 23 Magyarország (Kunos, Holló, Besze) lekörözve

Leányok. 10 kilométer. Egyéni.
1. Siegismund (német) 38:33.4 (1 hiba) … 75. Bozóki +11:13.7 (6)
6. kilométer. Sprint.
1. Tanglander (svéd) 18:55.9 (1) … 85. Bozóki +6:04.1 (3)
3x6 kilométeres váltó.

1. Norvégia 1:01:42.2 …. 24. Magyarország (Bozóki, Benyovszky, Gaál) DNF

 


Hirdetések