Jenkei Dániel, 2024.03.01. | Vívás

Február 22. és 29. között Nápolyban rendezték a kadet és junior vívó Európa-bajnokságot, szokás szerint számos vasasos érintettel, és szokás szerint számos vasasos érmessel.

A mi szempontunkból már a kezdés is kifogástalan volt a dél-olasz városban, hiszen Csonka Dorottya révén rögtön az első nap egy ezüstéremmel gazdagodtunk kadet női kard egyéniben. Kósa Miklós tanítványa az első főtáblás meccsén még alig lendült át, de miután ez sikerült, egészen a döntőig menetelt, ahol a hazaiak egyik versenyzője múlta csak felül.

Dorci a sokadik ezüstje után rögtön még kicsit csalódott volt, de erre igazából semmi oka nem lehetett, hiszen ez pályafutása eddigi legszebb eredménye.  Az más kérdés, hogy az ezüstös "átok" (nagyon idézőjelben) a csapatversenyben sem tört meg, ahol szintén az olaszok nyertek, míg a Csonka Dorottya, Rácz Brigitta, Szabó Polli, Tóth Nadin összeállítású magyar csapat második lett.


fotók: hunfencing

 

A második napon férfi kard egyéniben a Vasasból Kovács Lőrinc 17., míg Fabó Ákos 23. lett. A csapattal pedig megcsípték a dobogót, Berkeszi Dániellel és Csoba Botonddal kiegészülve jött a bronzérem.

 

Férfi párbajtőrben Antal Máté képviselte a piros-kék színeket, méghozzá mindkét korosztályban, neki most ez egy csendesebb, de annál tanulságosabb verseny lett, hiszen kadet egyéniben 53. lett, a csapattal pedig a 7. pozícióban végeztek. A junioroknál pedig ugyanez a két helyezés a 63. és a 6. volt.

 

Egyébként időrendben nézve, a junior küzdelmek is ezüstösen indultak számunkra, ráadásul ugyanúgy női kardban, Spiesz Anna révén, aki ezen a szinten már igazi ásznak számít. Kósa Miklós versenyzője ezúttal is hozta magát, csak a döntőben tudta megállítani egy bolgár lány. Ugyanitt Domonkos Emese 15., Bende Barbara pedig 58. lett.

A sztori azonban gyönyörűen kikeredett a végére, hiszen az Annával és Emesével (no meg Kovács Zsanettel és Kónya Csengével) felálló magyar négyes remek vívással, drámai döntőben megnyerte az Európa-bajnoki címet.

 

Hatalmas öröm volt Vigh Benedek bronzérme is junior férfi kardban! Naná, hogy ő is Kósa Miklós tanítványa, és naná, hogy különösen megérdemelte ezt a szép helyezét, amelyet láthatóan nagyon meghatottan fogadott.

Itt egyébként Biró Huba sajnos sérülés miatt nem tudott pástra lépni, Dallos Benedek pedig a 20. pozícióban zárt. Vigh és Dallos pedig az ötödik helyen végző kardcsapatnak is tagja volt.


Hirdetések