Jenkei Dániel, 2024.02.29. | Vívás

Kerek születésnapját ünnepli korábbi tőrvívó mesteredzőnk, a Vasas Sport Club örökös tagja, Szlovenszky Lajos.

Az első vasasos tagkönyvemet 1958-ban állították ki, igaz tizennégy évesen némileg véletlenül kerültem a klubhoz. Az a vívómester, aki családi ismerősünk volt, és a Csepelben oktatott, külföldre távozott. Mivel mi az Attila úton laktunk, és a Rákóczi gimnáziumba jártam, adta magát, hogy lemenjek Pasarétre. Akkoriban is a kard volt az uralkodó szakág a Vasasban, de az éppen szerveződő vívóiskolában Tilly Jánoshoz kerültem, akinél tőrben is összejött egy fiatal és lelkes társaság - vallott Szlovenszky Lajos a Vasasba kerüléséről.

És ha már véletlenek, az már aligha lehet véletlen, hogy ezután harminc évet lehúzott Pasaréten. Versenyzőként országos bajnoki dobogókig jutott, majd a TF-re beiratkozva edzőként vált megkerülhetetlenné a magyar és a piros-kék tőrvívásban. Több mint húsz év után az ő tanítványa nyert újra bajnoki címet a Vasasnak ebben a fegyvernemben.

Kovács Gyula 1978-ban nyert aranyat, majd lányoknál pár évvel később Győrffy Katalin kétszer is. Őt tulajdonképpen olimpiai aranyérmesnek is tartom, hiszen tagja volt az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja miatt szervezett Barátság-versenyen aranyérmes magyar női tőrcsapatnak. Arra nagyon büszke vagyok, hogy őket – és kettőjük mellett még sok más eredményes és kedves tanítványomat – a kezdetektől fogva én edzettem, én tanítottam meg az alapokra, a kezeim alatt lettek élvonalbeli vívók."

 


 

A rendszerváltás táján Szlovenszky Lajos Ausztriába, Mödlingbe költözött, ahol a "'semmiből" épített fel egy sikeres tőrműhelyt:

- A nulláról indultam, és nem panaszkodhatok. A legeredményesebb osztrák tanítványom Michael Ludwig hatszoros egyéni Európa-bajnoki érmes, és ezek közül az egyik arany, hiszen 1992-ben senki sem tudta legyőzni, még a magyar Marsi Márk sem a döntőben. Az 1996-os atlantai olimpián pedig még az én várakozásaimat is túlszárnyalta a negyedik helyével.

Hazatérése után volt a Magyar Vívó Szövetsége szakmai alelnöke, korábban mesteredzői címet is kapott, és a Vasas Sport Club örökös tagjának is mondhatja magát.

Isten éltesse sokáig nyolcvanadik születésnapján Szlovenszky Lajost!


Hirdetések