Gy. Szabó Csilla, 2024.02.29. | Evezés

A Műegyetemi Evezős Club és a Vasas SC az év elején újabb kétéves időszakra meghosszabbította együttműködését. Evezős szakosztályunknál ugyanakkor az utánpótlás-nevelés terén is komoly változások történtek. Nagy Attila edző csatlakozásával, közel húsz fiatal érkezett klubunkhoz. Utóbbiak között többségében vannak a leányok, ami azért is különösen örömteli, mert eddig a női vonalon nem folyt jelentősebb oktató-nevelő munka a MEC-Vasas vízitelepén.

Nagy Attila személyében új szakember csatlakozott az év végén a MEC-Vasas edzői gárdájához. A korábban az MTK evezős szakosztályánál dolgozó szakedző szívügye a sportág, azon belül is az utánpótlás-nevelés. A vele dolgozó fiatalokat is egytől egyig maga toborozta, ezért többségük a klubváltást is vállalta a közös munka folytatása érdekében. Ennek köszönhetően a MEC-Vasas bázisa is kéttucatnyi fiatallal növekedett decemberben, elsősorban leányversenyzőkkel. Evezős szakosztályunk számára ez utóbbi azért jelentős lépés, mert eddig elsősorban a férfiak és a fiúk számára kínált edzési és versenyzési lehetőséget.

A Mosonmagyaróváron megrendezett ergométeres ob-n már Nagy Attila tanítványainak többsége is elindult, Hrubos Fanni, Markó Lilla, Berky Dóra és Zalánfi Eszter egyaránt a dobogón végzett. De pontszerző volt Mészáros Áron, Ördög Áron és Szőllős Luca is.

Számomra a fiatalok fejlődése a legfontosabb, mindig is olyan háttér megteremtésére törekedtem, amely lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból versenyzőként – beszélt a klubváltás okairól Nagy Attila. – Úgy vélem, mostantól ezt a MEC-Vasas tudja leginkább biztosítani a számunkra, az utánpótlás-nevelésről alkotott elképzeléseink egybe vágnak, ugyanakkor leány evezősök hiányában eddig kicsit féloldalas volt a szakosztály. Emiatt gondolom úgy, hogy mindkettőnk számára nyertes helyzetet tudunk kialakítani. Miközben megvalósíthatom a tanítványaimmal kapcsolatos terveimet, a klub is gyarapodik.”


Nagy Attila érkezésével a női szakági képzés is új lendületet vett a MEC-Vasas soroksári vízitelepén

 

A Rákosmente Kft. sportrészlegének vezetője ezer szállal kötődik kerületéhez, a folyamatos toborzást is elsősorban a XVII. kerület tizenkét általános iskolájában végzi. A helyi diákolimpia főszervezőjeként nyolc éve ő vette fel a programba az ergométeres evezést is, amely rendkívül jó alapot szolgáltat számára bázisteremtő munkájához. Ez utóbbival kapcsolatban nem titkolja az egyre komolyabb nehézségeket, szerinte valamennyi sportág számára figyelmeztető, hogy évről évre romlik a gyermekek fizikális állapota.

„Ez egy általános jelenség, ami ellen azzal igyekszem küzdeni, hogy az általam toborzottakkal megszerettetem az evezést és ezáltal mozgásra, egészséges életmódra ösztökélem őket – beszélt elhivatottságáról Nagy Attila, amelyre a legjobb példa, hogy tanítás után egy kisbusszal gyűjti össze a többnyire rákosmenti tanítványait és viszi őket a Ráckevei-Duna-ágon található csónakházba. – Jól működik ez a rendszer, négyszáz méterrel kell csak tovább gurulnunk a klubváltás miatt, az esti ergométeres edzéseket pedig továbbra is a XVII. kerületi Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban tartjuk. Szerencsére a szülők is besegítenek a turnusok között, amelyre leginkább az óraátállítást követően lesz szükség. Amint tovább lesz világos, akkor indulhat maximálisan, több csoportban a vízi munka. Hétfőtől szombatig minden nap tartok edzést, ezzel szeretném valamennyi tanítványom számára biztosítani a maximális gyakorlási lehetőséget.”

A 62 éves szakember számára az evezősök új nemzedékének nevelése igazi szenvedély, s bár szeretné nemzetközi szinten is eredményessé tenni versenyzőit, nem a pénz, s nem is a hírnév motiválja. Fontosabb számára, hogy tanítványai egészséges, alázatos és kitartó felnőttekké váljanak, s a vízen egy egészen más, aktívabb világba csöppenjenek. „Minden napom jó, amikor evezhetek” – kapta egyik fiataltól a dicséretet Nagy Attila, s nem titkolja, az ilyen visszajelzések adják számára a legnagyobb motivációt. Igaz, a sportolás közben csillogó gyermekszemek is megerősítést jelentenek számára, sohasem érzi áldozatnak, a késő esti hazatéréseket.


Nagy Attila és Tevesz László, a MEC-Vasas két kíváló utánpótlás-nevelő szakembere vízre szállás előtt egyeztet

„Ezt a munkát másképp nem is érdemes csinálni. A gyerekek nagyon is érzik, hogy mennyire fontosak a számomra, a lelkesedésem többnyire rájuk is átragad. Értékelik, hogy napi huszonnégy órában számíthatnak rám. Szeretek a vízen kreatív dolgokat kipróbálni, folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyekkel jobb evezőssé válhatnak. Komoly célokat tűztünk ki magunk elé, nagyon örülök, hogy ezek megvalósításában a MEC-Vasas vezetése is a partnerünk” – tette hozzá Nagy Attila, aki büszke volt az ergométeres ob-n húzott egyéni csúcsokra. Még akkor is, ha a legjobb versenyzőinek most nem jött ki tökéletesen a lépés, Markó Lilla és Berky Dóra esetében ezüst helyett aranyat várt volna. De ezek a kisebb megtorpanások is hozzátartoznak a tanulási folyamathoz, ezekből tanulva lehet még eredményesebb az építkezés. Március végétől pedig már a vízen várják őket az újabb kihívások, a hosszútávú idénynyitón, majd a klasszikus válogatón egyaránt helytállást remél tanítványaitól. Különösen Markó Lillától, aki a válogatott keretbe kerülésért száll majd jó eséllyel harcba.

Németh Zsolt, a MEC-Vasas elnöke örömmel számolt be honlapunknak arról, hogy a Vasas SC és a MEC közötti együttműködést 2026-ig meghosszabbították az eddigi közös munka kedvező tapasztalatai nyomán:
„A szakosztály számára természetesen megnyugtató a Vasas által biztosított háttér, s ilyen feltételek mellett a létszámbővítésbe is könnyebben belevágtunk. Nagy Attila érkezésével több mint húsz gyermek is csatlakozott hozzánk, amely egyrészt mindannyiunk számára motiváló, jelentős esemény, ugyanakkor a részünkről is nagy odafigyelést igényel az új versenyzők integrálása. Bízom a közösségünk erejében nyitottságában és toleranciájában, a beilleszkedést ugyanakkor egy az eddigieknél is nagyobb szervezettséggel igyekszünk segíteni. Mindannyiunk számára kihívást jelent ez a helyzet, ám a közös cél oly biztató és reményteli, hogy érdemes érte áldozatokat hozni. Az edzők és az elnökség nevében kijelenthetem, hogy nagy izgalommal és pozitív várakozással tekintünk az előttünk álló különleges időszakra. Ugyanakkor nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan motivált, áldozatkész és sikeres edző, mint Attila minket választott. A szülőknek pedig köszönjük a MEC-Vasas iránti megelőlegezett bizalmukat, igyekszünk megszolgálni.”

Hirdetések