Gy. Szabó Csilla, 2024.02.27. |

Négy snowboardos és három freestyle síző képviselte a Vasas színeit a Mátraszentistváni Síparkban, február utolsó hétvégéjén megrendezett országos bajnokságon. A rossz időjárási körülmények ellenére, korosztályos versenyzőink érmekkel és jó helyezésekkel térhettek haza a Felső-Mátrából.

Szakács Dávid vezetésével már csütörtökön megérkeztek a Store13 Slopstyle és Szlalom országos bajnokságra a Vasas Pasaréti Síiskola növendékei. Frissen, kipihenten szerettek volna a másnap kezdődő ob-nak nekivágni, amelynek első napján a slopestyle, a másodikon pedig a szlalom kategóriákban mérhették össze tudásukat a hazai vetélytársakkal.

„Már annak is nagyon örültünk, hogy idén is itthon versenyezhettünk, a meleg időjárás miatt ez szinte csodaszámba ment – tudtuk meg Szakács Dávidtól, a Vasas Pasaréti Síiskola snowboard szakágáért felelős szakemberétől, aki a Mátraszentistváni Sípark, a hazai snowboard szövetség, valamint a főtámogató Store13 kiváló együttműködését hangsúlyozta a rendezés megvalósulásával kapcsolatban. – Természetesen mindannyiunk számára nagy könnyebbség, ha a legrangosabb magyar megmérettetésre nem kell külföldre utaznunk. A pénteki egész napos szakadó eső és köd ugyan alaposan megnehezítette a versenyzők dolgát, de végül sikeresen megküzdöttek a természet viszontagságaival is. Minden versenyzőnknek volt legalább két, értékelhető, tiszta köre, amit az előkelő helyezések is mutatnak. Szombatra óriási változás állt be a körülmények terén, az időjárás ismét megviccelt bennünket. Melegebb, tiszta, esőmentes napunk volt, ami a maradék hóréteget is összerogyasztotta. Szerencsére ez egy percre sem zavarta meg ridereinket, akik töretlenül haladtak céljuk, vagyis a dobogó felé. Ezen a napon négy érmet is szereztünk a pénteki öt mellé.”


Németh Lilil a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel szlalomban

 

A Mátraszentisvánon Kemény Botond és Czakó Bence segítségére is alapozható szakembere kiemelte Pleschinger Gergő, valamint Rádics Rozi helyezését, hiszen ők első havas versenyükön indultak. De a már rutinos Németh Lilinek sem volt könnyű dolga, mert a kevesebb induló miatt őt az idősebb juniorkorú lányok között kellett nevezni. A freestyle sízők közül Seregi Laura ezúttal snowboardban is kipróbálta magát, aki a felnőtt női mezőnyben ezüstérmet szerzett.

„Németh Lili nagyszerű hétvégét produkált, hiszen kétszer is dobogóra állhatott – tette hozzá Szakács Dávid. – Szlalomban elért első helyezésének értékét emeli, hogy nem kevesebb, mint három másodperccel jobb időt ment a másodiknál. Az igazi meglepetés azonban a slopstyle ezüstérem volt, hiszen freestyle-ban idén kezdte csak bontogatni szárnyait. Vélhetően az elemek során bemutatott stabil trükkjei, viszonylag nagy sebessége miatt ítélte neki a második helyet. Yuchen Zhu esetében mindenképpen ki kell emelnem, hogy a freestyle deszkával verte meg a mezőnyt, ráadásul óriási csatában, hiszen nyolc tized másodperccel előzte meg riválisát.”


Szlalomban Yuchen Zhu sem talált legyőzőre

 

A Vasas Pasaréti Síiskola három tagú freestylesí csapata Czakó Bence vezetésével vett részt az ob-n, amely jó versenyzési lehetőséget biztosított a fiatalok számára.

„Nagyon örülünk, hogy az egyébként snowboardos eseményre minket is befogadott a rendező szövetség – hangsúlyozta a freestyle sízők részvételének jelentőségét Czakó Bence. – Fontosak az ilyen alkalmak, hiszen az edzések mellett a téthelyzetben való helytállást is gyakorolni kell. A gyerekeknek ugyanakkor mindig jól esik, hogy érmet is kapnak egy országos bajnokságon. Mindezek fényében csakis jót mondhatok a hétvégéről, a csapathoz a közelmúltban csatlakozó Seregi Laura teljesítménye pedig önmagárért beszél. Első versenyén egyedül neki sikerült az ugratón a háromszázhatvanas fordulatot kiviteleznie, így megérdemelten nyerte az aranyérmet. Ebben nagy szerepe volt komoly műugró múltjának. Tardy Hunor és Gajda Bence egész évben jó teljesítményt nyújtott, most is ügyes volt, de korosztályos versenyzőként az egyetlen, nyílt kategóriában kellett indulniuk, ahol a már felnőtt Laura előzte csak meg őket.”


A freestyle sízők dobogóján három Vasas versenyző, Tardy Hunor, Seregi Laura és Gajda Bence (balról jobbra)

 

Store13 Slopestyle és Szlalom Országos Bajnokság. Mátraszentistván. (A Vasas Pasaréti Síiskola versenyzőinek eredményei)
Snowboard. Slopestyle.

Fiúk.
Rookie (2011-2009):
2. Yuchen Zhu (55,00) … 7. Pleschinger Gergő (31,33)
Leányok.
Junior (2008-2006):
2. Németh Lili (44,00) … 4. Rádics Rozi (23,00)
Snowboard. Szlalom.
Fiúk.
Kids (2014-2012):
5. Jankovits Vince (58,78 pont)
Rookie (2011-2009): 1. Yuchen Zhu (44,04) … 6. Pleschinger Gergő (64,54).
Lányok.
Rookie (2011-2009):
1. Németh Lili (45,86)
Junior (2008-2006): 3. Rádics Rozi (66,31)
Open/felnőtt (2005-1985): 2. Seregi Laura

Free Ski.
1. Seregi Laura Eszter (50,33) 2. Tardy Hunor (45,33) 3. Gajda Bence (40,67).


Németh Lili akcióban 
 

Fotók: Vasas Pasaréti Síiskola és Tumbász Hédi/Magyar Síszövetség


Hirdetések