Gy. Szabó Csilla, 2024.02.25. | Curling

Tizenegy együttes részvételével, két februári hétvégén rendezték meg a vegyes csapatok országos bajnokságát a Kamaraerdei Curling Clubban. Egyesületünk hat gárdában volt érdekelt, közülük a Team Kalocsai ezüst-, a Vasas Hasas pedig bronzérmes lett.

A Vasas curlingszakosztályának igazgatója, Dencső Blanka szerint, a március közepén kezdődő A ligás csapatbajnokság miatt szakmai szempontból is fontos volt a vegyes csapatok felállítása.

„Ez a szám nem szerepel az olimpiák műsorában, mégis nagy népszerűségnek örvend – tudtuk meg Dencső Blankától, aki az 5. helyen végzett, korábban nemzetközi szinten is eredményes Vasas Mix Team tagjaként maga is jégre lépett a sorozatban. – Elsősorban azért, mert a két-két női, illetve férfi versenyző alkotta egységek összecsapása mindig jó hangulatot eredményez, miközben téthelyzetben kínál jó gyakorlási lehetőséget a résztvevők számára. Klubunk három tisztán vasasos, valamint három vegyes együttessel vett részt idén a küzdelmekben, a jövő hónapban kezdődő A ligás csapatbajnokság előtt, mind a női, mind pedig a két férfi együttesünk számára jó felkészülést jelentett. A lányoknak nagyon komoly terveik vannak, hiszen B csoportos Eb-t nyertek decemberben, s az általuk kivívott A csoportos részvétel lehetőségével nagyon szeretnének élni. A G-Force ugyanakkor már évek óta folyamatosan ezüstérmes a férfiak között, így számukra továbbra is az éremszerzés a cél.”

Egyesületünk szakembere kiemelte a bronzérmet szerző Vasas Hasas szereplését, amely tavaly „családi” együttesként állt össze, s most az elődöntőbe jutott, ahol végig alázatosan és sportszerűen játszva szerezték meg a harmadik helyet. De elismerően szólt a Stone Ocean-ban szereplő két junior leányversenyzőnk, Szurmay Emma és Dencső Dorina helytállásáról is, nem megfeledkezve a kezdő játékosokból verbuválódott Vasas Hack’n’rollról, amely szintén gazdagította a vegyes csapatok palettáját.

A legjobban azonban a Kalocsai-van Dorp Vera által vezetett Team Kalocsai szerepelt, amelynek másik tagja Joó Linda szintén klubunk női együttesét erősíti. Ők az UTE-s Kalocsay Ottóval és Kárász Raullal hibátlan teljesítményt nyújtottak az alapszakaszban, s így csoportjuk élén végeztek. Az első elődöntőben a címvédő FTC Hammer Time-tól szoros meccsen szenvedtek vereséget, így a finálés szereplést a Vasas Hasas legyőzésével biztosították. A február utolsó vasárnapján játszott, két győztes meccsig tartó találkozót a végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó FTC nyerte.


Az ezüstérmes Team Kalocsai: Nagy Gyöngyi, Kárász Raul, Joó Linda, Kalocsai-van Dorp Vera, Kalocsay Ottó és Jakab Zoltán
 

„A csoportmeccsek során végig jól játszottunk, a Vasas Mix ellen volt nehezebb dolgunk, ám Linda olyan parádés utolsó követ dobott, amellyel azt a meccset is hoztuk – tekintett vissza az alapszakaszra Kalocsai-van Dorp Vera az együttes skipje. – Pénteken és szombaton hárman léptünk jégre, ami nagyon sokat kivett belőlünk. Linda például hat söprést követően állt oda az utolsó két dobáshoz. Ennek ellenére döntőbe jutottunk, aminek az eredményét szerintem nem igazán befolyásolták a korábban történtek. Két nagyon szoros meccsen kaptunk ki. Az utolsón nem voltak meg a pontos köveink, ennek ellenére végig benne voltunk a meccsben. Sajnos mindig akkor hibáztunk, amikor éppen mi kerülhettünk volna lépéselőnybe. Sohasem jó vereséggel búcsúzni egy tornától, még egy szépen fénylő ezüst birtokában sem. Most azonban már a következő célunkra kell gondolnunk, a női csapattal szeretnénk nyerni. Éppen ezért számomra most az is fontos volt, hogy a jó dobások rögzüljenek és a jeget is jobban megismerjem.”

A csapatot Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán, a Vasas két szakembere készítette fel az ob-ra. De ők azok, akik a női együttes edzéseit is irányítják, így utóbbi szintén hangsúlyozta értékelésében, hogy a következő nagy feladatra már csak három hetet kell várniuk.

A Vasas Mix ellen valóban jó stratégiával, kevés köves játékkal álltunk fel, hiszen tudtuk, sok kővel inkább nekik áll a zászó – tudtuk meg Jakab Zoltántól. – A csapat a terveknek megfelelően nagyon türelmes volt, és ez most ki is fizetődött. Az alapszakaszban voltak ugyan kisebb hibák, de ennyit elbírtunk. Ami a mai döntőt illeti, először is le kell szögezni, hogy az FTC címvédőhöz méltón lépett jégre, régóta együtt játszó, összeszökött együttesről van szó. A skipjük pedig úgy ismeri a társait, hogy bármikor javítani tudja a legkisebb hibát is. Megérdemelten nyerték a bajnoki címet. Raul sajnos külföldön volt pénteken és szombaton, így Lindára nagy terhek hárultak, a nemek közötti sorrend betartása miatt. De így is addig mentek, ameddig csak bírtak. A döntőben két szoros meccsen maradtunk alul, technikailag mi vétettünk picit több hibát. De már megyünk is tovább és a csapatbajnokságra tekintünk, amely a nők számára nagyon fontos lesz. Mostantól minden tudásunkkal arra készülünk.”

A Vasas Hasas öröme viszont felhőtlennek bizonyult. Nemcsak azért, mert számukra a bronzéremnek nagy jelentősége volt, de azért is, mert a harmadik helyért vívott csatában nagyon fegyelmezetten és sportszerűen játszottak Tatár Lőrincék ellen.

„Valóban nagy élmény volt számunkra ez az ob, minden pillanatát élveztük – értékelte Béres Alexandra a „családi csapat” teljesítményét, hiszen Jakab Zoltán mellett férjével, Barna Krisztiánnal és leányukkal Barna Pannával alkották a Vasas Hasast. – Zoli az edzője Pannának, így őt dicséri, hogy az elmúlt egy évben ilyen sokat fejlődött. De Krisztián és Zoli is játékban van a szenior csapat révén, úgyhogy rájuk bátran lehetett alapozni. Tavaly indultunk először így együtt, s az akkori jó élményt, most tovább fokoztuk, hiszen egy bronzérem is járt mellé. Ahogy haladtunk előre a mérkőzésekkel, úgy rázódtunk egyre jobban össze. Boldogan, feszültség nélkül curlingezhettünk, kizárólag a játék szeretete vezérelt minket, s ez meg is hozta a gyümölcsét.”


Jakab Zoltán, Béres Alexandra, Barna Panna és Barna Krisztián a ritka nagy arányú győzelmet mutató tábla előtt

 

A bronzérmesek edzője, Nagy Gyöngyi szerint a Vasas Hasas megingások nélkül, végig ugyanazt a jó színvonalat hozta. A negyeddöntőben már játszottak a Stone Cold Curlers ellen, s akkor szoros meccsen 8-6-ra nyertek. Éppen ezért vasárnap is szoros meccset vártak, ám végül másképpen alakult:

„A legjobb négy közé jutásért harcolva az állóképességünk döntött a javunkra, s azt hittük ez most is így lesz. A rendkívül jó kezdés azonban mindent megváltoztatott. Azzal, hogy rögtön négyet írtunk, megzavartuk az ellenfelünket, s szinte eldöntöttük a találkozó sorsát. Nagyon örülök ennek a bronzéremnek, mert a csapat tényleg végig a legjobb tudása szerint játszott” – foglalta össze a Vasas Hasas bronzérmével kapcsolatos gondolatait Nagy Gyöngyi, aki a vegyes csapatok országos bajnokságának végeztével, Jakab Zoltánhoz hasonlóan, fejben már meg is kezdte női csapatunk ob-felkészítését.


Vegyes csapatok országos bajnoksága. Kamaraerdei Curling Club (Budapest)
Elődöntők:
FTC Hammer Time – Team Kalocsai-van Dorp 8:5; Team Kalocsai – Vasas Hasas 7:5.
Döntő:
1. mérkőzés:
FTC – Team Kalocsai  4-3 (1-0, 0-0, 0-2, 0-0, 1-0, 1-0, 1-0, 0-1).
2. mérkőzés: FTC – Team Kalocsai 6-5 (3-0, 0-1, 1-0, 1-0, 0-1, 1-0, 0-2, 0-1)
A 3. helyért: Vasas Hasas – Stone Cold 13-2 (4-0, 0-2, 6-0, 2-0, 0-0, 1-0)

Végeredmény: 1. FTC Hammer Time 2. Team Kalocsai-van Dorp (Kalocsay Ottó Dániel, Kárász Raul, Kalocsai-van Dorp Vera, Joó Linda Edző: Nagy Gyöngyi, Jakab Zoltán) 3. VASAS HASAS (Barna Panna, Barna Krisztián, Béres Alexandra, Jakab Zoltán Edző: Nagy Gyöngyi) 4. Stone Cold Curlers (Tamás Szimonetta, Szarvas Kristóf, Szarvas Mónika, Tatár Lőrinc Edző: Rókusfalvy András) 5. VASAS MIX Team (Nagy György, Szekeres Ildikó, Szabó Gergely, Dencső Blanka) 6. Stone Ocean (Szurmay Emma Erzsébet, Ferenci Baján Kán, Dencső Dorina, Trautwein András Edző: Sárdi Péter, Dencső Blanka).
Nem jutott be a rájátszásba: VASAS Hack’n’roll: (Apágyi-Fekete Beatrix, Benyó Imre Aladár, Kostyánszki Judit, dr. Bognár Péter József Edző: Szarvas Gábor)
Vastaggal szedtük a Vasas versenyzőit és szakembereit


Hirdetések