Gy. Szabó Csilla, 2024.02.15. | Tenisz

A Vasas Körmöczy Teniszakadémián folyó utánpótlás-nevelő munka eredményeként szinte valamennyi korosztályban van eredményes fiatal játékosunk. A nemzetközi szintéren is bizonyító Major Áron JánosKovács Marcell, vagy Nemcsek Gréta nyomában azonban már az újabb generációk is helyet követelnek maguknak. A legfiatalabbak közül pillanatnyilag Molnár Vince tűnik ki játékával, aki március elején még csak a 10. születésnapját ünnepli. 

Ennek ellenére sem edzője, Szalma Edvárd, sem pedig szülei nem akarnak semmit sem elsietni. Azt szeretnék, ha a fiatal teniszező optimálisan fejlődne, és felnőtt korában érné el legnagyobb sikereit. Bár Vince eredményei már most is tiszteletet parancsolnak.

A tavaly még a Decathlon nevét viselő teniszvetélkedők sorozatban a Vasas SC teniszezője narancs pályán tizenegy első, és egyetlen második helyet szerzett, és az idősebbek között, zöld pályán is győzelmekkel mutatkozott be. Egyszer lett csupán harmadik. Nem csoda, ha a 2023-as összesítésben országos szinten is a második helyen végzett. Az MTSZ Play and Stay rendszerébe az év végén lépett fel, s itt is minden alkalommal dobogós lett. Az ob páros számában ráadásul ezüstéremmel térhetett haza. Pedig a szezont egy kisebb műtét miatti két hónapos kihagyás is nehezítette.

„Vince gyakorlatilag már otthon elkezdeni a bemelegítést, fiatal kora ellenére, minden meccsére nagyon komolyan készül mentálisan – tudtuk meg az édesapától, Molnár Lászlótól, aki hangsúlyozza, hogy bár a családban mindenki imádja a teniszt és amatőr szinten űzi is, soha nem akartak nyomást gyakorolni kisebbik fiúkra. A ping-pongot, az úszást, a kosárlabdát és a focit is kipróbálva teljesen egyedül döntött végül a tenisz mellett. – Fejben összerakja a találkozót, s ennek köszönhetően kész taktikával lép később pályára. Pedig ők még nagyon rövid meccseket játszanak, számunkra is hihetetlen, szükség esetén milyen gyorsan tud váltani. Nagyon tudatos, megfontolt és motivált. Bár az az igazság, hogy az alaptermészete is nyugodt, szeret mindent jól átgondolni.”


Molnár Vince (jobbról a második) egy székesfehérvári torna eredményhirdetésén

 

S hogy mi döntött végül a tenisz mellett? Vince bevallása szerint elsősorban az, hogy ebben a sportágban egyedül felelős a győzelemért vagy a veszteségért. Amikor focizott, gyakran érezte magát tehetetlennek a végeredménnyel kapcsolatban. Pedig ügyessége miatt ott is marasztalni akarták edzői. Másfél évvel ezelőtt azonban már túl sok volt a két sportág egymás mellett, Vincének választania kellett.

„Mindent szeretek, amit labdával lehet játszani, amit ütővel azt pedig még inkább – jelentette ki határozottan Molnár Vince, aki azt is elismerte, hogy nagyon szeret mozogni, sportolni, a teniszpályán pedig egyszerre adott minden, amire vágyik. – A csapatsportágakban az zavart, hogy nem rajtam múlt a végeredmény, hiába is tettem meg mindent a győzelemért. Szeretek versenyezni és győzni, a szüleimet is én kértem meg arra, hogy tornákra vigyenek. Ha nagy leszek, híres teniszező szeretnék lenni, s elköltözni Amerikába, ahol később edzősködhetnék is. Novak Djovokics a példaképem, többek között a hajlékonysága miatt. Éppen ezért én is nagy figyelmet fordítok a nyújtásra, az étkezésre, és mostantól erőnléti edzésre is rendszeresen járok. Az is tetszik Djokoban, hogy soha nem adja fel, én is igyekszem minden labdáért elmenni.”

Vince Balatonszárszón, a családi nyaralások alkalmával fogott először „hivatalosan” ütőt a kezébe, „nem hivatalosan” már jóval korábban, hiszen amíg szülei és bátyja játszottak, ő is a pálya szélén foglalta el magát. Alig három-négy éves volt, amikor a helyi klubban az egyik oktató azt adta fel neki beugró feladatként, hogy a tíz labdából hármat üssön vissza. Vince a feladatot 10/10-re oldotta meg, így azonnal meg is kezdődtek az edzések. Később a M.E.S.E-n Dósa Dominik foglalkozott vele, majd a család Óbudára költözését követően kopogtattak be a Folyondár utcába 2020. őszén. Szalma Edvárd csoportjába kerülve igen gyorsan kiderült, a kisfiú és edzője között tökéletesen működik a kémia, nemcsak a pályán, de azon kívül is jó kapcsolatot alakítottak ki. A szakember ma már az otthonában is meglátogatja a családot, ilyenkor Vince bevonja őt a saját kis világába, s mindent megbeszélnek, ami fontos lehet egy a kiskamasz korba lépő, a teniszért rajongó, ám az iskolai kötelességeiről sem megfeledkező fiúnak. Szalma Edvárd szerint minden sportoló számára fontos az egyensúly, amelyet nemcsak fizikálisan, de szellemileg is meg kell teremteni. A jó emberi kapcsolat a későbbi teniszeredményeknek is alapját képezheti.

Vince elég gyorsan kitűnt ügyességével a csoportjából – idézte fel a Folyondár utcai kezdeteket Szalma Edvárd. – Akkoriban a Play and Stay korosztály számára oktattam a helyes technikai alapokat, majd a legjobbakkal a versenyzés felé léptünk tovább. Mivel a M.E.S.E igen erős Play and Stay csapatokkal rendelkezik, Vince ezekkel már korábban belekóstolt a tétmeccsek világába, így a többiekkel ellentétben, ő már rutinos versenyzőnek számított. Éppen ezért hiába volt sokáig ő a legkisebb, a pontjátékokat szinte mindig ő nyerte. Nagyon jó tulajdonságának tartom, hogy soha nem kapkod, pontosan, a legjobb tudása szerint akarja megoldani a helyzeteket. Az az igazság, hogy nekem is a precizitás a vesszőparipám, éppen ezért nemcsak lelkileg, de mentalitásban is tökéletesen egymásra találtunk. Most egy igen gyors fejlődéssel járó időszak kezdődik a számára, különösen fizikális téren, ezért volt elengedhetetlen az erőnléti edzések bevezetése. Mentálisan kifejezetten akcelerált, ezért működnek közöttünk olyan jól a komoly beszélgetések, amelyeknek fő témája természetesen a tenisz.”

Sokan úgy vélik, akik komoly teniszkarrierre vágynak, azoknak jól kell tűrniük a monotonitást. Ezzel Szalma Edvárd csak elméletileg ért egyet, a gyakorlatban azt tapasztalta, hogy a legfiatalabbak esetében különösen fontos a játékosság, az elengedhetetlen egyhangú feladatokat is el lehet úgy végeztetni, hogy abban örömét leljék a játékosok. A Vasas szakembere Molnár Vince esetében ezt különösen fontosnak tartja, a fiatal teniszezőt szerinte leginkább az érdekes szituációk motiválják. A meccshelyzetek megoldásában ugyanakkor jó memóriájára is támaszkodhat, könnyen jegyzi meg a taktikai fogásokat.

A szülők és Szalma Edvárd mindezek ellenére úgy döntött, hogy Vince idén még nem lép fel az MTSZ U12-es korosztályába, hanem előbb a HEAD teniszvetélkedők, majd pedig a szövetségi P+S tornák zöld pályáján versenyez tovább, s készül fel a későbbi nagyobb kihívásokra. Az edzéseken amúgy is sűrűn gyakorol 12-13 évesekkel, akik szinte sohasem tudnak túljárni az eszén. Még akkor sem, ha fizikálisan most még előnyben vannak vele szemben.

„Nem a jelen eredményeire fókuszálunk, hanem egy sikeres jövőre készítjük fel Vincét” – jelentették ki egyhangúan a szülők és az edző, miközben arról sem feledkeznek meg, hogy ez a teniszes jövő sohasem kiszámítható. Abban bíznak, hogy a sportág iránti szeretet és az egymást iránt érzett tisztelet, azonban még ezeken a nehéz pillanatokon is átsegíti őket.

 


Hirdetések