Gy. Szabó Csilla, 2024.02.13. |

Bozóki Laura és Kunos László képviselte a Vasas színeit a lengyelországi korosztályos biatlon Európa-bajnokságon. Utóbbi egyenesen a junior sífutó vb-ről érkezett Jakuszyce-be, előbbi viszont az Eb helyszínén azt megelőzően rendezett junior IBU Kupán indult.

Az évszakhoz képest szokatlanul meleg időjárás alaposan megtréfálta a lengyelországi korosztályos biatlon Európa-bajnokság résztvevőit. Az esőzések és a nagy szél miatt az első hosszútávú számot el is kellett egy nappal halasztani, a mix váltószámot törölték, a szabadedzésen pedig nem volt lehetőségük a lövészet gyakorlására. A körülmények a folytatásban sem voltak ideálisak, a versenyszámokat azonban ekkor már biztonsággal meg tudták rendezni az új, modern, jól felszerelt biatlon központban.

A magyarok, így Bozóki Laura és Kunos László számára szombaton zárult az Eb-, a vasárnapi záró tömegrajtos 9, illetve 12 kilométeres távon nem indultak, hiszen itt már csak a legjobb hatvan-hatvan fiatal biatlonista állhatott rajthoz.

„A szervezők láthatóan mindent megtettek a zavartalan lebonyolítás érdekében, de az időjárással nem volt mit tenni – számolt be a kontinensviadalon történtekről honlapunknak Kunos László, aki saját bevallása szerint december elején, Olaszországban volt a legjobb formában, azóta egyre hosszabbra nyúlik a versenyszezon. Az ifjúsági olimpiát követően a korosztályos sífutó vb-n indult, ahonnan egyenesen érkezett a korosztályos biatlon Eb-re. – A hosszútáv számomra a szó szoros értelmében nagyon hosszú volt, tizenöt kilométeren eddig még soha nem versenyeztem, a tizenkettő és fél volt korábban a legnagyobb távom. Erőnlétileg nagyon jó formában érkeztem az Eb-re, mentálisan azonban nem bírtam végig. Emiatt jött be a négy és a három lövőhiba is. Ezek elhelyezkedése pontosan mutatta, hogy képtelen voltam már koncentrálni. Pedig az első két sorozat jól ment, egy-egy hibám volt csak. Pénteken egyébként még egészen jó pályánk volt, szombaton azonban már nagyon rossz. Ráadásul ekkor az előző napi eredményem miatt elég hátulról indultam az egyre kásásabb havon. Minden mozdulatomhoz dupla erőt kellett kifejtenem, nagyot küzdöttem. Ennek köszönhetően ekkor már sikerült a négy magyar fiú közül a legjobb eredményt elérnem.”


A 4 fős magyar fiúválogatott három tagja, Bene Dániel, Handzo Tamás és Kunos László (balról jobbra) a korosztályos Jakuszyce-n

 

Bozóki Laura a leányok mezőnyében másodmagával képviselte a magyar színeket, s mind a 12, mint pedig a 7,5 kilométeres távon a legjobb magyarként futott be.

„Szerintem tudtam volna jobban is teljesíteni, ám egy kisebb betegség közbejött, ami sajnos meglátszott az eredményemen – értékelt Bozóki Laura. – A maximumot ezért nem tudtam kihozni magamból. A lövészetem is meglehetősen vegyesre sikerült, volt, amikor nagyon jól ment, és volt, amikor kevésbé. Ahogy Laci elmondta, az időjárási körülmények sem segítették a helyzetünket, s ez bennünket, a hátsó negyedben indulókat különösen sújtott. Meglehetősen hosszú most már ez a versenyidény, nagyon sokat utaztunk eddig és még koránt sincs vége.”

S bár itthon a héten több korosztályos verseny is elmarad a meleg időjárás miatt, válogatott sífutóink továbbra sem pihenhetnek. Bozóki Laura, Holló Martin és Kunos László február végén a junior biatlon világbajnokságon áll ismét rajthoz, mégpedig Észtországban.

IBU Junior Európa-bajnokság. Jakuszyce (Lengyelország).
Fiúk.
15 kilométer. Egyéni.

1. Enkhbat (mongol) 44:34.8 (0,0,0,0) … 105. Kunos László 1:04:06.6 (1,1,4,3)
10 kilométer. Sprint.
1. Heikkinen (finn) 32:16.3 (0,1) … 97. Kunos László 43:58.7 (1,1)
Leányok:
12 kilométer. Egyéni.

1. Andexer (osztrák) 39:56.1 (0,0,0,0) … 83. Bozóki Laura 58:27.9 (1,1,2,1)
7.5 kilométer. Sprint.
1. Wagner (osztrák) 26:52.1 (0,1) … 86. Bozóki Laura 39:24.1 (3,4).
 

Junior IBU Cup. Jakuszyce (Lengyelország)
Leányok.
12,5 kilométer. Egyéni.

1. Nussbicker (német) 45:05.2 (0,1,0,0) … 66. Bozóki Laura 1:03:03.2 (3,1,1,3)
7,5 kilométer. Sprint.

1. Andexer (osztrák) 24:05.9 (0,1) … 78. Bozóki Laura 33:13.9 (2,1)
7,5 kilométer. Sprint. (második nap)

1. Andexer (osztrák) 24:31.9 (1,0) … 63. Bozóki Laura 33:22.8 (1,1)


Bozóki Laura a korosztályos Eb-t megelőző  IBU Cup-on indulás előtt koncentrál

Nyítóképünkön, amelyet Szalmás Péter (MOB) készített, Bozóki Laura még az ifi olimpián versenyez.
 


Hirdetések