Gy. Szabó Csilla, 2024.02.09. |

A Vasas három fiatal sportolója vett részt Planicán, a korosztályos északi sívilágbajnokságon. A junior fiúk mezőnyében Holló Martin, Kunos László és Ferbár Csongor vágott neki az igen technikás pályán rendezett sífutó számnak. Szakosztályunk vezetőedzője, Csúr Attila szerint két-három év múlva kell majd jól teljesíteniük ebben a mezőnyben.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) idén a szlovéniai Planicán rendezte a korosztály sívilágbajnokságot. Az északi számokra a héten került sor, a Vasas három fiatal sífutója pedig a sprintben állt rajthoz. Közülük Holló Martin teljesített a legjobban, őt követte Kunos László. A mezőny egyik legfiatalabbja, Ferbár Csongor nem tudta befejezni a távot, egy esés következtében megsérült a térde, s ezért feladni kényszerült a versenyt. S bár ő pénteken a 10 kilométeres számban is rajthoz állt volna, végül elővigyázatosságból erre nem került sor.

„Nagyon technikás, nehéz pályán zajlott a korosztályos világbajnokság, nemcsak Csongor sérült meg, de többen mások is, volt, aki súlyosabban – értékelte a planicai világversenyt vezetőedzőnk, Csúr Attila, aki a teljes magyar északi delegáció egyik kísérőjeként vett részt a vb-n. – Úgy gondolom, fiatalok esetében kicsit túlzó volt a nehézségi fok, még akkor is, ha értem a nemzetközi szövetség szándékát. Nagyon hasonló mezőnyök alakultak ki, a befutóknál minimális különbségek döntenek hiszen a sportág rohamléptekkel fejlődik, a sífutók egyre erősebbek és gyorsabbak. Nyilván így akarták kicsit széthúzni a mezőnyt. Ennek ellenére a mi fiaink nem futottak rosszul, felvették a kesztyűt az ellenfelekkel. Számos biztató dolgot tapasztaltam. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ők még ifi korúak, tehát jó három-négy év múlva kell csúcsformában lenniük, most elsősorban a tapasztaltszerzés volt a cél számukra. Holló Martin korához képest kifejezetten jól futott, azokon a részeken, ahol figyelhettem, nagyon jól mozgott. Kunos Lászlónak nem a sprint az erőssége, a teljesítményét is ehhez mérten kell értékelni. Csongit nagyon sajnáltam, hiszen az egyik legfiatalabb versenyzőként jól kezdett, de sajnos a léce beleakadt egy védőhálóba és végül elesett. Most az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban felépüljön, lesz még alkalma korosztályos világbajnokságon indulni. De a másik két sráctól is később várom majd a nagy áttörést.”


Holló Martin végzett a Vasas sífutói közül a legelőkelőbb helyen  FOTÓ: Borut Zivulovic

 

Kunos László Szlovéniából egyenesen Jakuszycébe utazott, ahol a korosztályos biatlon Európa-bajnokságon vesz részt, többek között a Vasas SC sífutója, Bozóki Laura társaságában.  Az első, csütörtöki versenynapon Kunos László a 105. helyen végzett 9 lövőhibával, a 25 kilométeres távot 1:04:06.6-os idő alatt tette meg. Bozóki Laura viszont 83-ként futott be a 12,5 kilométert követően (58:27.9), és mindössze öt hibát vétett a lövészet során. A folytatásban a rövidebb távok következnek szombaton és vasárnap.

FIS korosztályos északi sívilágbajnokság. Planica (Szlovénia). Sífutás.
Juniorok. (U20)
Fiúk. 1.2 kilométer Sprint. Selejtező.

1. Bergstroem (svéd, 2005) 2:17.96 … 99. Holló Martin (2007) 2:53.51 … 105. Kunos László (2007) 3:04.07. (Ferbár Csongor (2008) nem ért célba)

Nyitóképünkön a  korosztályos vb négy magyar indulója balról jobbra: Holló Martin, Ferbár Csongor, Szöllös Dániel és Kunos László.


Ferbár Csongor a korosztályos sífutó világbajnokság rajtjánál


Hirdetések