Jenkei Dániel, 2024.02.08. | Klub

Kerek születésnapját ünnepli klubunk tiszteletbeli elnöke, a Vasas SC aranygyűrűse, Dr. Jákó János, aki évtizedek óta kötődik a piros-kék színekhez, és segíti az egyesületet.

A sikeres ügyvédként saját irodáját irányító Dr. Jákó János a kétezres évek közepén került kapcsolatba a Vasassal, oly módon, mint sokan mások, hiszen fia piros-kék labdarúgó-szerelést öltött. 

Innen már csak egy lépés volt, hogy Markovits Lászlóval és a klubvezetéssel szorosabb kapcsolatba kerülve elkötelezett támogatójává váljon az egyesületnek, különösen persze a futballnak. A segítség pedig bizony ráfért az akkori Vasas -labdarúgásra, akár egy új pálya „összekalapozása”, akár felszerelések vagy egy-egy külföldi edzőtábor, tornarészvétel biztosítása formájában.

A sok részecskéből pedig az lett, hogy „Jákó doktor” végül sokakkal együtt fontos szerepet vállalt a Fáy utcai vasasos labdarúgó-akadémia megalapításában. Erről ő maga így mesélt korábban:

Egy idő után már nemcsak pályát akartunk szerezni, hanem elkezdtük csinálni a Vasas Akadémiát. Mondhatom, hogy Polgár-Veres Árpáddal mi raktuk le ennek az alapjait, olyan edzőkkel, mint az említett Isa Gábor, Pintér Tamás vagy a korábbi Vasas-legendák, Kiss László és Komjáti András, és persze Gabala Ferenc, aki az egészet összefogta. A kezdet persze több, mint nehéz volt. Olyan öreg buszokkal utaztunk a bajnokikra, hogy volt olyan, amikor Győr előtt két kilométerrel leállt a jármű. Az volt a bemelegítés, hogy besétált a csapat a városba. Nem voltak mezeink, olyanok voltunk, mint a rejtői csontbrigád. Ebben aztán nagy segítség volt Ruzics Miklós, aki a felnőttek mellett az utánpótlást is felruházta Lancast-szereléssel. Eleinte az utcáról válogattunk, mert senki nem akart hozzánk jönni, a pasaréti utánpótláshoz képest a Fáy utca volt a szegényház. De lépegettünk előre, fizikálisan mi voltunk a legjobbak, a kezdetekkor még a kiesés ellen küzdöttünk, aztán azon kaptuk magunkat, hogy a dobogóért harcolunk. Ebből a lesajnált 93, 94- es és a már Pasaréten kezdő, majd a Fáy utcába átkerülő  95-96-os korosztályból lett talán a legtöbb NB I-es, vagy NB II-es futballista később. Berecz Zsombor, Vida Máté, Szedlár Zoltán, Boda Jóska, Cseke Benjámin, és még sorolhatnám…


Dr. Jákó János hűsége a Vasas labdarúgása iránt a mai napig megmaradt, ritka, hogy hiányozzon az Illovszky-stadionból, ha hazai mérkőzés van, de idegenben is sokszor feltűnik.

És bizony, immáron a harmadik ciklusban segíti oszlopos tagként munkájával a Vasas Sport Club elnökségét. Elkötelezett támogatója volt a Vasas Gyerek Programnak, de a néhai Káposztás Miklóssal való baráti kapcsolata okán például a sakk-szakosztályunkat is sok mindenben segítette az évek során.

Dr. Jákó János, aki egyébként a Vasas SC aranygyűrűse is, és Markovits László felkérésére 2021 óta klubunk tiszteletbeli elnöke, hatvanadik születésnapját ünnepli. 

Isten éltesse így hát nagyon sokáig!


Hirdetések