Nagy Dániel, 2024.01.30. | Birkózás

Juniorkorú birkózóink közül többen is Moldovában léptek szőnyegre a múlt hét végén.

Szép lassan beindul a birkózók 2024-es évada, sorban rendezik a kisebb-nagyobb versenyeket, felkészülési eseményeket, mielőtt a kiemelt megméretések következnének.

Szakosztályunk fiataljai közül már többen is szőnyegre léptek idén, a múlt hét végén pedig több juniorkorú fiú is Moldova felé vette az irányt, hogy hosszú út után megérkezve állapotfelmérést tartson. Küldöttségünkből Veress Bence aranyérmet szerzett, mindhárom meccsét megnyerte, míg Rosz Bendegúz ezüst-, Kopasz Vendel bronzérmet szerzett. A szarvasi fiatalok közül ketten is csatlakoztak a csapathoz, közülük Hajduch Nándort csak az ötödik összecsapásán, vagyis a fináléban tudták megállítani, mellette Tóth Patrik is akcióba lendült.

„Három vasasos versenyző mellett két szarvasi fiatallal utaztunk el Moldáviába – utóbbiak szintén nálunk edzenek. Volt hiányzónk is betegség miatt, például Musza és Gazdag Ádám, de így is össze tudtuk szedni a megfelelő létszámot. Igen nagy túra volt, tizenöt-tizenhat órás út volt oda és vissza is kocsival, ebben mindannyian elfáradtunk, látszott is a srácok birkózásán. A cél az volt, hogy újabb tapasztalatokat szerezzenek a fiatalok, hasznos mérkőzéseken lépjenek fel – ez teljesült is – mondja szakosztályunk edzője, Wöller Gergő. – Bence hozta a kötelezőt, a mezőnyhöz mérten esélyesként tudott nyerni. Bendegúz örmény indulótól kapott ki, képzett birkózó volt, akit az összecsapás elején tudott Bendi megszorítani. Vendel is ezzel az ellenféllel szemben maradt alul; voltak szép megmozdulásai, támadásai, de kijött a súlykülönbség – ő még erősödhet a súlycsoportba. Tavaly Bendegúz és Vendel is csak egy meccset tudott birkózni az eseményen, ehhez képest sikerült előrelépni. Bence pedig még nem is tudott 2023-ban indulni, hiszen idén elsőéves junior; ő valószínűleg eggyel fentebbi kategóriában versenyez majd az évben. Nándi fegyelmezetten birkózott, olyan örmény srácot vert meg, akitől a tavalyi vb-n kikapott. Patriknak pedig két mérkőzés jutott, viszont ő rendkívül erős súlycsoportban mérette meg magát.”

A tréner szerint a többhónapos kihagyás érződött a fiatalok teljesítményén, de legfontosabb, hogy a körülményekhez képest jól dolgoztak.

„Voltak biztató jelek, egy ilyen út után pedig le a kalappal előttük. A folytatásban hamarosan indul a hazai versenyszezon, de továbbra is szem előtt tartjuk majd a külföldi eseményeket is, hogy részt vegyünk azokon, amin lesz lehetőségünk.”


Hirdetések