Jenkei Dániel, 2024.01.16. | Klub

Kerek születésnapját ünnepli a sportújságíró, sporttörténész, a magyar sporthoz, és azon belül a Vasashoz számtalan szállal kapcsolódó Dobor Dezső, klubunk örökös tagja, a Vasas SC centenáriumára készített film rendezője.

Dobor Dezső a magyar sportújságírás és sporttársadalom jelentős alakja, kilenc olimpiáról tudósított, számos nemzetközi sportesemény sajtófőnöke volt, vezető beosztásban tevékenykedett a magyar és a nemzetközi sportújságíró szövetségnél hosszú éveken át. 


Tevékenysége során mindig szoros kapcsolatot ápolt a Vasas Sport Clubbal is, így nem véletlen, hogy Markovits László elnök felkérésére ő készítette el - immár közel lassan másfél évtizede - a Vasas Sport Club centenáriumi filmjét.

Az alkotást 2011. március 16-án, klubunk századik születésnapján mutatták be. A forgatás közel öt hónapot ölelt fel, a film archív – és akkori felvételek segítségével, valamint számtalan legendás sportoló közreműködésével próbálta végigkövetni a száz esztendő történéseit, emlékezetes sportsikereit. A „Száz év, száz perc”-re keresztelt mozi élő-interjúk és visszaemlékezések formájában kalauzolta végig a nézőket a piros-kék szakosztályok múltján és jelenén, adott bepillantást a klub kulisszái mögé, köszönhetően az MTV és a Sport TV archív filmjeinek.

 


Dobor Dezső centenáriumi munkásságáért örökös tag címet is kapott a klubtól 2011-ben. Ő maga pedig később így emlékezett vissza a filmkészítésre:

Köztudott, hogy a szívemhez mennyire közel állnak a piros és kék színek, így büszkeséggel emlékszem vissza az eseményre. Jó érzés volt újra találkozni azokkal az emberekkel, akiket gyermekkorom óta követtem újságolvasó, televíziónéző emberként. Később persze a munkám során személyesen is megismerkedtem velük, de akkor ott az egy különleges alkalom volt. A másik fontos érzésem a centenárium kapcsán az, hogy a születésnapi film elkészítésével milyen komoly értékmentő munkát tudtunk végezni. Milyen sok olyan személy gondolatait tudtuk felidézni, akik azóta már nincsenek köztünk”.

Isten éltesse sokáig Dobor Dezsőt a 70. születésnapján is.


Hirdetések