Nagy Dániel, 2024.01.11. | Jégkorong

Fiatal hokisainkra már az első hetekben fontos feladatok várnak.

Tovább tart a versenyfutás a korosztályos első osztályú jégkorongbajnokságokban: számos fiatal már az év elején jégre léphetett, az első héten is rendeztek mérkőzéseket. Az U21-eseink Nagy László vezetésével az A2-es alapszakaszban vitézkednek, a múlt hét végén pedig már lejátszottak két hazai meccset 2024-ben: előbb a DEAC-tól kikaptak 2–1-re, majd a DVTK-t legyőzték 3–1-re.

„Sűrű az év eleje, sorban érkeznek az osztrák-magyar ligában a meccsek, az A2-ben pedig minden összecsapás kulcsfontosságú, hogy olyan helyezésre érjünk oda a rájátszás előtt, ami nem a legnehezebb – jelenleg nem nekünk áll a zászló, a DVTK és a DEAC is előttünk áll a hármasban, úgyhogy nem hibázhatunk a folytatásban – magyarázza Nagy. – Karácsonykor sajnos megfogyatkoztunk, fontos játékos igazolt el tőlünk, de mást is pótolnunk kell. Ez és a helyzetkihasználás, amivel még többet kell foglalkoznunk majd, mert a lehetőségeink megvannak, de nem a megfelelő arányban használjuk ki őket.”
 


 

Az U16-osok  is megkezdték az idei szereplést, akiket múlt vasárnap a Budapest Jégkorong Akadémia győzött le 5–4-re, a Sommer Tamás vezette fiatalok viszont csütörtökön a Székelyföldi Akadémia ellen javítottak, 7–0-s magabiztos sikerrel. Az együttes januárban szinte végig nélkülözi Hiezl Rékát, aki jelenleg a divízió I/A-csoportos U18-as leány jégkorong-vb-n szerepel (ráadásul már két gólja is van), pár nappal az esemény vége után pedig már a dél-koreai ifjúsági téli olimpián léphet jégre.

„Az első feladat, hogy az alapszakasz legjobb öt csapata között ott legyünk, és onnan fussunk neki a középszakasznak – mondja Sommer. – A góllövés az őszi szezonban nem tartozott az erősségeink közé, ám a legutóbbi három bajnokinkon ez már nem jelentett problémát (az első hét mérkőzésen 13-szor találtak be a fiatalok, az említett utolsó hármon viszont 19-szer – a szerk.). Reméljük, ez a javuló tendencia továbbra is megmarad. A karácsonyi bejglit le kellett mozogni, de szerencsére a keret szinte teljes, jó állapotban vannak a fiatalok.”

Az U18-asok szombaton folytatják az alapszakasz küzdelmeit, amelyben jelenleg az előkelő második helyen állnak. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a Vasas játszotta eddig a legtöbb meccset a hat csapat közül.

„Október és november közepe között rendbe tudtuk rakni a sorainkat, felépültek a sérültjeink, fizikálisan és taktikailag is jobb passzba kerültünk. A keretünk bővült, azóta szinte folyamatosan négy sorral tudunk játszani – mondj az U18-as vezetőedző, Jánosi Csaba. – Volt egy hétmérkőzéses győzelmi periódusunk, a nyolcadik összecsapáson az Újpest tudott minket megállítani – azzal zártuk 2023-at. Január közepén folytatjuk a bajnokságot, amire gőzerővel készülünk, és bár az ünnepi időszakban egy-két apróbb sérülés előfordult a csapat háza táján, úgy tűnik teljes létszámmal futunk majd neki a FEHA19 elleni találkozónak. Igyekszünk ismét egy, az őszihez hasonló sorozatot futni. Kulcsfontosságú meccseink következnek, szeretnénk minél jobb pozícióban végezni az alapszakaszban; a rájátszás lebonyolítása pedig attól függ majd, mi lesz az osztrák-magyar liga eredménye.”


Hirdetések