Gy. Szabó Csilla, 2023.12.13. | Curling

Veretlenül, csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé a B ligás junior-világbajnokságon a magyar leányválogatott. A Vasas SC sportolói alkotta együttes csak a későbbi győztes, Kína együttesétől szenvedett szoros mérkőzésen vereséget a negyeddöntőben.

A felnőtt női válogatott november végi Eb-sikerét követően, elszántan utazott Finnországba a Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által irányított Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Lauchsz Laura Ildikó, Orbán Hanna Regina, Dencső Dorina összeállítású korosztályos együttes, amelynek három tagja is szerepelt a Skóciában, B csoportos kontinensviadalt nyert magyar csapatban. Szakembereink a legjobb nyolc közé jutást fogalmazták meg számukra elvárásként, s ez már csak azért is reálisnak tűnt, mert az utóbbi években rendre a negyeddöntőig jutottak legjobb leány curlingeseink a B csoportos világbajnokságon. Lohjában négy csoportban, huszonöt csapat lépett jégre a győzelem reményében.

S bár ebben a sportágban igen nehéz szigorú papírformáról beszélni, hiszen sok esetben millimétereken múlik egy győzelem, Joó Lindáék a tőlük megszokott összeszedettséggel és lelkesedéssel vetették bele magukat a küzdelembe. Az új-zélandiak elleni nyitómeccs alatt még az sem zavarta meg igazán őket, hogy aznap hajnalra csúszott az érkezésük, a poggyászaik pedig elvesztek útközben. Pedig ez utóbbi nemcsak nekik okozott kellemetlenséget, de a vb szempontjából is nehézséget jelentett.

„Szerencsére mind a szervezők, mind pedig az ellenfelek nagyon segítőkészek voltak, rugalmasságuknak köszönhetően tudtunk végül jégre lépni – beszélt a rajt nehézségeiről a Vasas szakembere, Nagy Gyöngyi, akire a különleges helyzet miatt a szokásosnál is nagyobb szervezési terhek hárultak Finnországban. – Egyetlen szerelés volt csak nálunk, a szabályok szerint viszont váltanunk kellett volna a színeket a folytatásban. Ráadásul a seprűk is lemaradtak a csomagokkal együtt, ezen a téren a lengyelek segítettek ki minket. Szerencsére a sok idegeskedés nem viselte meg a lányokat, sokkal inkább feltüzelte, még inkább bizonyítani akartak. Ez pedig végig sikerült is nekik. Különösen a csoportmeccsesk során.”

Az Új-Zéland elleni megnyugtató rajtot követően Szlovákiát szinte leherengelte a Joó Linda által skipelt csapat, ahogy az utolsó csoportmeccsen Angliát is. Ukrajna és Lettország ellen azonban már keményebb csatára kényszerültek. Pedig az előzetes várakozások alapján az idősebb, tapasztaltabb játékosokkal felálló új-zélandiakat várták fekete lóként, meglepetést okozó csapatnak.

„A lettekre készültünk a legkomolyabban, hiszen ők állandó riválisaink – utalt Jakab Zoltán a női Eb-n történtekre, ahol alig két héttel ezelőtt a legfontosabb, döntőbe jutásért vívott meccset játszották a balti állam ugyanebben a felállásban jégre lépő csapata ellen. – Most nem volt annyira kiélezett a találkozó, mint a felnőtt elődöntő esetében, de azért jó meccs volt, és nekünk is figyelnünk kellett. Az ukránok viszont kicsit megleptek bennünket, az összecsapás elején kaptunk tőlük egy ötöst, ami kicsit megzavarta a lányokat. Ekkor ugyanis még a lettek elleni mérkőzés előtt voltunk, mi pedig ellenük és nem az ukránok ellen számoltunk egy esetleges vereséggel, amely még nem kerülne a továbbjutásba. A félidőben bementem a lányokhoz és fejben mindent rendeztünk. Ezt követően, az utolsó három endben, úgy játszottak, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Az ukránok pedig nem tudták kezelni a hirtelen váltást. Összességében kicsit kényelmesen kezdtünk, amit ellenfelünk kihasznált, a végjátékban azonban érvényesült játékosaink nagyobb tudása, tapasztaltsága és higgadtsága.”

A magyar leányválogatott így csoportelsőként zárta az első öt meccses alapszakaszt, a legjobb nyolc között pedig Kína lett az ellenfele. Az ázsiai országban köztudottan sportiskolákban oktatják a curlingeseket, hasonlóra csak Svédországban van példa a sportágon belül. Éppen ezért a Vasas szakemberei is tudták, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár rájuk az elődöntőbe jutásért. Az élet pedig igazolta a várakozást, a kínai játékosok nagyon fegyelmezetten és taktikusan játszottak a negyeddöntőben.

„Bár veszítettünk, a kínaiak ellen hoztuk a legjobb formánkat – folytatta értékelését Jakab Zoltán. – Nekünk általában jót tesz, ha picit tartunk az ellenféltól, s ez most sem volt másképpen. A lányok nagyon fegyelmezetten játszottak. De ugyanez igaz volt a kínaiakra is, akik kifejezetten jól képzett játékosok, talán a csapategység terén nem álltak még tökéletesen össze. Ha visszagondolok, nem is emlékszem olyan meccsre, amelyen a mostanihoz hasonló, jó képet mutattak volna a mi lányaink. Tényleg apróságokon múlt a találkozó sorsa, de ez valamennyi negyeddöntős mérkőzésre igaz volt.”

Végül a négy legjobbnak tartott együttes, vagyis Németország, Kína, Kanada és Törökország jutott az elődöntőbe, ahonnan Kanada és Kína ment tovább a fináléba. A papírforma tehát maximálisan érvényesült Lohjában.

„Soha sem jó vereséggel búcsúzni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy mindent megtettünk a győzelemért – tette hozzá Nagy Gyöngyi. – Ezért a meccs után picit szomorkodtak a lányok, később azonban már mindannyian örömmel vettük tudomásul, hogy teljesítettük a tervet és csoportelsőként jutottunk a legjobb nyolc közé. Joó Linda számára ez volt az utolsó korosztályos világverseny, ezért ő nagyon szeretett volna éremmel búcsúzni a juniorok mezőnyétől. Végül egy különdíj révén mégiscsak reflektorfénybe került, hiszen a lettek ellen játszotta századik hivatalos nemzetközi mérkőzését, amiről a rendezők is megemlékeztek. Egy korszak tehát lezárult a számára, de úgy gondolom, hogy egy még szebb még előttünk áll.”

B csoportos világbajnokság. Lohja (Finnország)
Juniorok. Lányok.
B csoport:
Magyarország – Új-Zéland 9-4 (0-1, 2-0, 2-0, 3-0, 0-2, 0-1, 2-0)
Magyarország – Szlovákia 12-0 (1-0, 4-0, 1-0, 2-0, 2-0, 2-0)
Magyarország – Ukrajna 10-8 (1-0, 0-5, 2-0, 0-2, 0-1, 2-0, 2-0, 3-0)
Magyarország – Lettország 6-3 (1-0, 0-2, 1-0, 1-0, 0-1, 0-0, 1-0, 2-0)
Magyarország – Anglia 12-1 (2-0, 4-0, 1-0, 3-0, 0-1, 1-0, 1-0)
Negyeddöntő: Kína – Magyarország 5-3 (0-0, 0-1, 2-0, 0-1, 0-0, 1-0, 0-1, 2-0)
Végeredmény: 1. Kína 2. Kanada 3. Németország … 5. Magyarország.


Hirdetések