Jenkei Dániel, 2023.12.11. | Vívás

A kardozók Orelansban, a párbajtőrözők Vancouverben vettek részt Grand Prix-n, illetve világkupán a mögöttünk hagyott napokban. Összességében az esélyeseink csendesebb hétvégét zártak, akadtak viszont igazán kellemes meglepetések, elsősorban női kardban. Emellett az utánpótlásban is voltak örömteli fejlemények.

A franciaországi Orleans-ban kard Gran Prix-t rendeztek, ebből kifolyólag csak egyéniben izgulhattunk a vasasos versenyzőinkért.

Ott viszont bőven akadt érdekeltség: a férfimezőnyben Szilágyi Áron a hazai környezetben vívó Pianfettitől kapott ki a legjobb tizenhat között. Ez volt ugye anno a kairói vb döntős párharca is, így aztán mondhatjuk, hogy van ilyen. Áron a kilencedik lett így.

Ott volt a főtáblán mellette Rabb Krisztián is, aki továbbra is figyelemreméltó teljesítményt nyújt a szezonban, még akkor is, ha ezúttal a 64-nél nem jutott tovább, miután két tussal kikapott egy másik francia vívótól.
 

És ha ehhez még hozzátesszük, hogy a nőknél Katona Renátát is a francia Apithy-Brunet állította meg... Na de az teljesen más szájízű eredmény, hiszen mindez a legjobb nyolc között történt, Dr. Boros György tanítványa pedig pályafutása során először jutott ilyen messzire világkupán vagy GP-n. Remek formáját mutatja, hogy minden bizonnyal ő telel a magyar ranglista élén, az olimpia előtt fél évvel ez pedig igencsak fontos lehet.


Legalább ugyanekkora dicséret illeti a fiatal Domonkos Emesét, aki életében előszöt vívott GP-n, és ha már ott volt, rögtön főtáblára került, majd ott is nyert még egy további asszót, így végül a 29. helyen zárt. Finoman szólva is ígéretes premier! Ahogy dicsérjük meg a másik fiatal tehetségünket, Spiesz Annát is, aki szintén felverekedte magát a főtáblára, és végül az 53. lett.

 

Mindeközben a világ másik felén, Vancouverben párbajtőr vk-t rendeztek. Egyéniben Koch Máté (akit nemrég az Év Vívójának választott a szövetség) érte el a legelőkelőbb helyzetést, világbajnokunk 17. lett. Őt ismerve ettől nem volt boldog, és hát azt már le sem írjuk, hogy Borel, naná, hogy egy francia verte meg viszonylag simán a tizenhatba jutásért. 

Bányai Zsombor a 41., Nagy Dávid a 43. lett, ez ugye mindkettejük esetében főtáblás szereplést jelez.

A Nagy-Siklósi-Koch-Andrásfi összeállítású magyar férfinégyes pedig végül a hetedik lett a csapatversenyben, ami szintén nem annyira rózsás, ám a párizsi olimpiai álmokat mindez nem veszélyezteti, és ugye ez a legfontosabb tény mostanság.


fotó: hunfencing

 

 

A felnőttek mellett az utánpólás sem tétlenkedett a hétvégén, a kadet fiú karcsapatunk Németországban nyert Európai Körversenyt, tagjai között a vasasos Monori Mátyással. Ugyanitt a lány kardcsapat Csonka Dorottyával bronzéremig jutott. Kósa Miklós tanítványai tehát ismét megmutatták magukat.

fotó: hunfencing


 

Kadet párbajtőrben pedig országos bajnokságot rendeztek, a fiúknál egyéniben Antal Máté második lett, Apjok Balázs pedig hatodik. A lányoknál Porkoláb Evelin lett hetedik.

A csapatversenyben pedig a lányok (Mutsy Franciska Paula, Porkoláb Evelin, Rónaszéki Izabella Sára, Vécsey Katalin) egy ezüstöt zsebeltek be, az Antal Máté Bálint, Apjok Balázs, Bács Zerind Bertalan, Koch Lénárd összeállítású fiúcsapat pedig ötödik lett.


Hirdetések